Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Most a cigányság és a fogvatartottak, aztán ki következik?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Orbán Viktor parancsba adta, ezért az Igazságügyi Minisztérium lépett, és azonnali hatállyal felfüggesztette a börtönkártérítések kifizetését. Ez a döntés precedens értékű, hiszen végső soron Orbán egyszerűen úgy döntött, hogy kormányzatilag nem veszik figyelembe a jogerős bírósági döntéseket, mivel úgy gondolják, azok megítélése a joggal való visszaélés kérdését veti fel. Vagyis nem tömegesen gondolták ezt így, hanem maga Orbán Viktor, aki még pénteki reggeli rádiós beszédében mondta el, véleménye szerint teljességgel elfogadhatatlan az, hogy elítélt bűnözők – noha ott vannak olyanok is bőven, akiket még nem ítéltek el – kártérítést kapjanak az államtól. Hasonlóképpen döntett el az is, hogy a gyöngyöspatai romáknak megítélt kártérítés is jogtalan, ezért azt sem fogják kifizetni.

Azt persze eddig is lehetett tudni, hogy a tényleges döntéseket maga Orbán hozza meg, nem pedig az egyes miniszterek vagy minisztériumok, ennek ennyire egyértelmű jelét azonban eddig nem adta. Olyat, hogy az egyik nap valamit elmondjon a közrádióban, ami nem tetszik neki és az másnap meg is valósuljon, példa nélküli. Ez pedig a hazai körülményeket nézve meglepő, hiszen ki gondolta volna, hogy van még olyasmi, amivel Orbán újat mutathat? De ez nem volt elég Orbánnak, emellé még a fideszes médiát és a különböző intézményeket is a cigányság, valamint a fogvatartottak ellen hergelte azzal, hogy minimum megkérdőjelezhető felméréseket készítettek a témában.

A Hír TV által indított, a kormány álláspontjától semennyire nem független, tendenciózusan csúsztató felmérést a gyöngyöspatai kártérítéssel kapcsolatban a szintén nem függetlenségéről híres köztévé hírként tálalta a tegnapi napon, ezzel is teljesen nevetségessé téve az egészet. A legszomorúbb az egészben az lesz, ha a magyar társadalom többsége valóban a cigányság, valamint a fogvatartottak ellen fordul, és jogosnak érzi majd azt, hogy Orbán személyes döntése alapján a nekik megítélt, jogerős bírósági ítéletet semmibe vehetik. Mert ha ez így lesz, úgy bármilyen hasonló esetben úgy dönthet Orbán, hogy neki bizony nem tetszik az ítélet, ezért annak megtagadására szólítja valamelyik szolgáját, aki majd jól helyreteszi a dolgokat. Milyen elcseszett kormány az, amelyik lényegében királyi jogokat biztosít Orbánnak? Egyszerűen felfoghatatlan az, hogy valóban csak egy szavába kerül a miniszterek elnökének, és akár egy jogerős bírósági ítéletet is semmissé tesznek az ő kedvéért.

Mindkét szóbanforgó ügy tökéletes példája az állami apparátus működésképtelenségének. A börtönök túlzsúfoltsága nem a tíz éve leváltott Gyurcsány Ferenc vagy Soros György, hanem az Orbán-kormány sara. Senki más nem tehető felelőssé azért, mert egyszerűen képtelenek annyi fogvatartottat ellátni emberi körülmények között, amennyit a törvény szerint kellene. De mint az a Helsinki Bizottság társelnökének cikkéből kiderül, a figyelmeztetés ellenére sem lépett a kormány, inkább további stadionokat építettek ahelyett, hogy egyebek mellett rendezték volna a fogvatartottak ellátási körülményeit. Bejelentettek persze egy pár új börtönt, de azokból nem túl nagy meglepetésre a mai napig nem lett semmi, hiszen bőven alulkalkulálták a költségeket.

A több száz bírósági ítélet bizonyítja, hogy a magyar állam sorozatosan hagyta cserben az állampolgárait, amelyért meg kell fizetnie. Hogy a kártérítések összege meghaladta a több milliárd forintot? Így van, de nem az összeg a felháborító, hanem az, hogy ilyen egyáltalán előfordulhatott és előfordul a mai napig is. Mint ahogy a gyöngyöspatai esetben sem a megítélt összeg a felháborító, hanem az, hogy egyáltalán előfordulhatott a szegregáció. Itt nem a jogrendszer a hibás, hanem a magyar állam, amiért képtelen teljesíteni a feladatait. Nem csak az állampolgárnak vannak kötelességei, de a magyar államnak is, amely ha ezeket nem képes teljesíteni, úgy joggal vonható felelősségre. Itt sem történt más.

Ha már igazságtalanságokról akar beszélni Orbán, talán diskuráljon Polt Péterrel, Domokos Lászlóval, Pálffy Ilonával vagy Handó Tündével ez ügyben. Csak az ő közreműködésük miatt rosszabb ma több millió magyarnak ebben az országban, ezért mégsem vállaltak soha felelősséget. Az, hogy Soros és a menekültek után ezúttal a cigányságba, valamint a fogvatartottakba rúgott bele Orbán talán meglepőnek tűnhet, de nem az. Vélhetően csak egy újabb kommunikációs taktika része a 2022-es választásokra. A kérdés már csak az, hogy a magyar társadalom partner lesz-e ebben az ügyben, vagy végre észbe kap és rájuk borítja az asztalt. Ugyanis ha egy sor jogerős ítéletet Orbán Viktor bármikor felülírhat, úgy a cigányság és a fogvatartottak csak az első lépései ennek a történetnek, és nem lehet tudni, ki következik utánuk a sorban.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.