Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Lóvicc

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tavaly tavasz óta borzolja a sörényeket annak a tápiószentmártoni lovas központnak az ügye, amely iskolásoknak és szakembereknek épült, de – hogy, hogynem – végül Czerván György akkori és jelenlegi fideszes képviselő, (+ akkori államtitkár) veje, ifj. Galbács Ferenc és családja használta, sajátjaként. 

 – Hát ez meg hogy a lópikulába* lehetséges? – kérdezném álnaivan, ha nem lenne annyira köztudott hogy a különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalások tipikus esete az, amikor az uniós támogatásokból felépülhet valami közcélra – a vadgazdálkodást hatékonyító vadászház, falusi turizmust elősegítő vendégház, miegymás – , de miután a szándék falakat és tetőt öltött, a nyertes pályázó vagy valamelyik rokona költözik be, kutyástul-macskástul. (*Másodjelentésében: cintányér.) A közcél elveszítette közcél jellegét, így járt, vigyázott volna jobban magára!

De nem csak arról van szó, hogy pereputtyilag kisajátították annak a lovardás oktatóbázisnak a használati jogát, amelyet 45. 493. 074 forint uniós és állami támogatásból kifejezetten szakemberek képzésére, általános iskolások oktatására és sportolására hoztak létre. A munkálatokkal együtt a lenyúlások is elkezdődtek. id. Bozsik József fogathajtó bajnok, az egyik ötletgazda szerint súlyos visszaélések is történhettek a létesítmény kialakítása során. Konkrétan megnevezett olyan berendezéseket, felszereléseket, amelyek valójában mások tulajdonát képezték, de kölcsönkérték, hogy a 2016-os átadási ünnepségen meglegyenek a papírforma szerint oda vásárolt dolgok. Példaként említette a kiadós tételnek számító lószoláriumot (ló-fényágyat?), amivel a lovakat melegítik futtatás után, nehogy megfázzanak. A programból időközben kiszorított Bozsik úr és fia szerint a szerkezetet egy kecskeméti lovardából kérték kölcsön, majd miután lezajlott az átadás, visszavitték, ahogy illik. Akadt, amit használtan szereztek be, majd lepapírozták új vásárlásként. Így például egy használt háztartási porszívóra fogták rá, hogy speciális lóporszívó. Feltételezem, Rowenta márkájú lehetett a masina, csak épp a R betűt egy L-vel ragasztották le. A lovettát meg lenyúlták, de látszatra minden megvolt, Fazekas Sándor akkori agrárminiszter is megmondhatja, aki szintén ott boklászott, bokázott és parolázott Czerván Györggyel a pazar megnyitón.

Volt rendes nyomozás is, hogyne lett volna – hisz’ többek között a feljelentéseiről hírhedt Tényi István is tollat ragadott, felhívandó a figyelmet! Maga a nyomozást lezáró határozat is megállapította, hogy az eljárás során az összes lehetséges és szükséges nyomozati cselekményt rendesen végrehajtották, szó nem érheti a ház elejét. Sajnos azonban hiába volt a sok fáradozás, meddőnek bizonyult a körültekintő igyekezet: nem találtak bizonyítékot visszaélésre, lopásra. Se sokat, se eleget. Apelláta lehetséges, de minek?!… 

Az esetet a kezdetektől figyelemmel kísérő hvg.hu – a birtokába került határozat ismeretében – azt írja, hogy hihetetlenül dilettáns nyomozás zajlott. Például, a közcélú ingatlan egy részére be sem engedték a hatóság embereit, mire azok bemondásra elhitték, hogy ott minden rendben és a helyén van. Az alig több mint egy évvel az átadás után tartott helyszíni ellenőrzésen tapasztaltak alapján a nyomozók megállapították: olyan tengernyi sok idő telt el, hogy „a fogyóeszközök hiányából” adódóan nem lehetett megállapítani, mi volt meg egyáltalán. Másrészt nem tudták ellenőrizni, „az ott látott tételeket ki és mikor szerezte be, és egyáltalán azonosak-e a kft. által kiállított számlán szereplő tételekkel”. Azt viszont rögzítették, hogy a lószolárium igenis megvan. Akárcsak az átadáskor… Nyugtázták, hogy a Facebookon végzett internetes adatszerzésük alapján rendszeres lóbázisú oktatási tevékenység folyik a – többek közt a LEADER programon keresztül is pénzelt – létesítményben. Gondolom, hátrafelé-nyilazást, lóugratást, fogathajtást, szittya életérzést, lólengést tanítanak. Ja, az utóbbit talán mégsem, az már a gimnasztika területére tartozik. Az oknyomozó hvg.hu viszont erről egyetlen posztot talált, véletlenül éppen pont ifj. Galbács Ferenc – a szóban forgó vej – közösségi oldalán. Nem zárható ki eszerint hogy a NAV szemfüles nyomozói az ügyben közvetlenül érintett rokon – potenciális gyanúsított – fb-oldalára kitett bejegyzést fogadták el bizonyítékként A korábban a lovasközpontot üzemeltető egyesületnél vezető pozíciót betöltött egyik lehetséges tanú a portáltól értesült arról, hogy vége az eljárásnak – a hatóság egyszerűen elmulasztotta őt meghallgatásra beidézni. A helyi polgármester, Györe László korábban és most is megerősítette: nem tud arról, hogy működne ott a lelkes lovasélet, mint ahogy annak sincs nyoma, hogy bármi megvalósult volna az iskolásoknak ígért sportolási lehetőségekből. Pedig ha valaki, akkor ő csak tudna róla, nemde?!…

Pancser NAV-osokról füstölög a lap, ahelyett hogy áperté megszellőztetné a lényeget: a hatóság már megint tudatosan falazott egy fideszes politikusnak. Akit egyszer biztonsági embereknek kellett kimenekíteniük a kínos ügyet feszegető médiamunkások elől. A történteket summázó cikkek szerzője ettől még találgathatja: ismeretlenek vajon egy levágott lófejet vagy csak egy levágott fonott lófarkat csempésznek-é be az ágyába? 

Talán a Tápió-vidéki patadobajos lovassikerek ösztönözték a – hajdan oly népszerű magyar lóverseny-sportot ellehetetlenítő, lezüllesztő – kormányt arra, hogy 2017-ben nívós termálvizes lórehabilitációs központ és lovasakadémia Kisvárdán történő létrehozására ajánljon fel 2,2 milliárd forintot. A lówellnessre a lovassportok világszerte tapasztalható fejlődése, az alternatív edzésmódok alkalmazásának az igénye, az egészséges lovak teljesítményét támogató, vízben való edzések megtarthatósága, a sérült lovak hidroterápiás rehabilitációja miatt mutatkozik a múlhatatlan szükség Seszták Miklós, az egykori fejlesztési miniszter szűkebb pátriájában. 

„Mivel sem Közép-Európában, sem az egész kontinensen hasonló adottságokkal bíró létesítmény nem áll rendelkezésre, a lovascentrum számos más, magas lovaskultúrával rendelkező nemzet válogatottjait is hazánkba vonzhatja, hazai és nemzetközi versenyhelyszínként is funkcionálhat”.

Ezt Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára válaszolta lóhalálában Vadai Ágnes DK-s képviselő eredetileg Orbán Viktornak feltett – talán nem csak a női kíváncsiság motiválta – tárgybeli kérdésére. Kérem szépen, ha ezeket a paripawellness / ménmasszázs projekteket kiterjesztenők, előbb-utóbb tán még az epsomi derbyt is hazánkban szeretnék megrendezni az ángliusok! A helyszín lehetne Lovaspatonán vagy Lovason, de még Lovasberény is szóba kerülhetne. Elvégre lovas nemzet vagyunk, vagy mi a bánat!… Rárószárnyon járó hamar lovaink méltán világhírűek. Meséink gyakori szereplője a táltos ló, amelynek három –, öt – vagy hat lába van, s beszélgetni tud az emberrel. Parazsat eszik, ettől kap erőre, s ekkor nincs előtte lehetetlen. Fittségében fölrepül a levegőbe, s olyan gyorsan száguld, mint a meg nem gondolt gondolat. A mesehős legkisebb királyfi a nehezebbnél nehezebb  akadályokat csakis aranypatkós, csillagszemű táltos lova és a mélykeresztény KDNP segítségével tudja legyőzni! Ezért van az, hogy hiába ölték meg már nyolcszor is a pöttöm kis királyfit, ő mindig feltámadott halottaiból, és ontja, megállíthatatlanul mondja a necces képtelenségeit minden áldott pénteken reggel a Kossuth Rádióban. Mondhatni, adja a lovat a hívei alá.

– Jó vicc, magukat aztán jól lóvátették! – nevetett a sztorikon hasát fogva Lórenzo de Medicinlabda agyherceg, az ismert mecénás, akit a Fehér Ló Népéhez címzett fogadóban értünk utol. – A magyarok helyében én nem vinném lóvásárra a bőrömet – mondta, majd tovább bűvölte a League of Legends (rövidítve: LoL) valós idejű stratégiai játékot.

– Az én lóerőim minden csicsát megkapnak. Van itten lószerszám, nyenyereg, csing-csüngők, lópokróc – nyilatkozta lobogó sörényét és frissen vásárolt egyetemi diplomáját megsimizve Berki Krisztián. – Nálam a lompos a főkolompos! – adta elő lomtalanításból kifelejtett létérveit, majd menetfényre kapcsolt s gázt adott. Azok nevében, akik most véletlenül rá asszociáltak, én kérek – lógó orral – elnézést a kiváló olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok és hatszoros Európa-bajnok magyar tornásztól, lólengés-specialistától, az Újpesti TE sportolójától: a.másik Berki Krisztiántól!

Pandula Dezső

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.