Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Jó lenne már elfelejteni azt, hogy minden a közjóért történik ebben az országban

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A magát egyre inkább komolyan vevő fideszes pártújság, a Mandiner interjút közölt a frissen kinevezett, még csak 22 éves, diploma nélküli Rácz Zsófiával, aki emberek tízezreinek felháborodása ellenére is gond nélkül lett helyettes államtitkár. Amint kiderült, hogy Novák Katalin őt nevezi ki a pozícióra, az internet felrobbant, emberek ezrei adtak hangot értetlenségüknek. Jogosan. A 22 éves, jelenleg is egyetemista lány ugyanis a feladathoz elégséges szakmai tapasztalattal sem rendelkezik, mégis gond nélkül nevezték ki, sőt időközben törvényt is módosítottak azért, hogy a diploma hiánya se okozzon problémát. És nem okozott problémát. A kormány – ahogy az már megszokott – szemrebbenés nélkül megtette amit kell. Ráczot kinevezték. Ezt azonban a friss államtitkár-helyettes nem így látja, ő ugyanis úgy véli, azzal, hogy kinevezték a fiataloknak tettek szívességet. De lássuk ezt az ő szavaival:

Ez a törvénymódosítás nem értem, nem miattam, hanem a fiatalokért történt. Itt lehetőség nyílt arra, hogy egy fiatal képviselje a fiatalokat, akkor is, ha a szakmai tapasztalata mellett még nincs meg a diplomája. De kizárólag erre a pozícióra érvényes a változtatás.

Ki kell ábrándítanom Zsófiát, hiszen a személyére szabott törvénymódosításnak az égvilágon semmi köze nincs a fiatalok képviseletéhez. A magyar fiatalok le vannak szarva, ezzel pontosan tisztában van mindenki, aki az utóbbi időben megpróbált úgy elhelyezkedni Magyarországon, hogy nem rendelkezik politikai kapcsolatokkal. Ha az ember belép a Fidesz keltetőjébe, a Fidelitasba, akkor gond nélkül találhat magának jól fizető állást. Az ott aktiváló, beltenyésztett fiatalok azok, akik valódi segítséget kapnak az államtól, konkrétan Orbán Viktor akaratából, amiért készek képviselni a NER érdekeit országszerte. A korábbi helyettes államtitkár is a Fidelitasszal hozható kapcsolatba, hiszen az ifjúsági szervezet élére nevezték ki, miután pozícióját átadta új kollégájának.

A hatalom megszerzéséhez bizonyítani kell a párthűséget, anélkül egyszerűen képtelenség Magyarországon érvényesülni. Vannak persze kivételek, de az esetek többségében ez sajnos így van. A kormány kiépítette a káder rendszert, amely jól láthatóan működik. Aki hatalmat szeretne magának, és bizonyítani szeretné párthűségét, az belép a Fidelitasba, ahonnan ha elég ügyesen szolgál, akár még a Fidesz környékére is beejtőernyőzheti magát, valamint családját. Hogy Rácz Zsófia belépője mi volt, azt nem tudni, mindenesetre nehéz nem arra gondolni, hogy valamilyen oknál fogva őt részesítették előnyben olyan, valóban több éves, akár évtizedes tapasztalattal rendelkező, diplomás szakemberekkel szemben, akik normális körülmények között versenybe szálltak volna a pozícióért.

Novák állítása szerint egy konferencián „szeretett bele” a fiatal lányba, akit diploma és valós tapasztalat nélkül is kész volt szinte azonnal helyettes államtitkárnak megtenni. Hogy Rácz fiatal, az tény. Ettől azonban még nem fogja jobban képviselni magyar fiatalok százezreit egy középkorú vagy akár egy idősebb korú szakmabelivel szemben. Mert ugyan én is fiatal vagyok – bár Rácz 22 évéhez képest már szinte matuzsálem –, de kizártnak tartom, hogy alkalmas lennék a helyettes államtitkári posztra, már csak azért sem, mert nincs elegendő tapasztalatom ehhez. Mint ahogy egyébként Rácznak sincs, és ennyi évesen nem is lehet. Azért, mert képviselte már a magyar fiatalokat egy fél éven keresztül az ENSZ-ben, az még nem jelenti azt, hogy minden tudást meg is szerzett a témával kapcsolatban.

Ugyan jogásznak tanul, mégis kétlem, hogy komoly szaktudással rendelkezne a fiatalokat érintő kérdésekkel kapcsolatban. Lehet, hogy a Facebook és az Instagram használatában már ki van képezve, és Paulo Coelho idézetek terén is jól áll, mégsem hiszem, hogy képes megérteni a szegregáció problémáit, vagy azt, hogy mire lenne szükség ahhoz, hogy a fiatalok ne tízezres nagyságrendben hagyják el az országot. A kormány szerint Rácz feladata a következő lesz:

Rácz Zsófia feladata lesz, hogy a magyar fiatalok álláspontját, véleményét, szempontjait meghallja, megértse és a megfelelő csatornákon keresztül azokat továbbítsa a döntéshozó fórumokhoz.

Szintén feladata lesz, hogy a kormányzat által a magyar fiataloknak kínált lehetőségeket olyan formában juttassa el, ismertesse meg az érintettekkel, ahogy azt ők „megértik, meghallják”.

A fiatalok igen nagy részét – még a fideszes táborban is akadtak ellenzők – felháborította Rácz kinevezése. Ezek után, mégis hogy lehet képes arra, hogy a fiatalok álláspontját tükrözze? Akik helyeselték a kinevezését, vagy legabbis elfogadták, azok leginkább idősebb emberek voltak, akiket ugye nem hivatott Rácz képviselni. De ha pont azok, akiket képviselnie kellene, el sem fogadják a személyét, mégis mit hisz a kormányzat? Persze őket ez nem érdekli, ez elég egyértelműen kiderült már több esetben is, ezért a kérdés inkább költői jellegű, mintsem komoly.

Rácz kinevezése a kormány egy újabb nevetséges döntése volt, amely jól bizonyította azt, hogy az idősek és középkorúak mellett a fiatalok sorsa sem érdekli őket. Nem véletlen az oktatási rendszer leépítése, mint ahogy a fiatalok szakmunkásképzőkbe erőszakolása sem az. A kormány nem törődik a fiatalokkal, és ezzel végső soron nem törődik az ország jövőjével sem. Az ilyen Rácz-féle helyettes államtitkárok a példái annak, hogy ez az ország a velejéig rohadt. Ami amellett, hogy Orbán Viktor sara, pusztító jellege hatásai még jó ideig velünk fognak maradni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.