Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Vagy mindenki követi Orbánt, vagy mind elpusztulunk. Más opció nincs

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A XXI. Század Intézet egy nagyszerű, a kormány politikájától teljesen független elemzést tett ismét közzé honlapján, amelyből ismételten kiderül, hogy Orbán Viktor szinte az egyetlen épeszű vezető ma Európában. Az írással kapcsolatban csak az a meglepő, hogy a végén nem szerepel egy Köszönjük, Miniszterelnök Úr mondat.

A Fidesztől természetesen semennyire sem független „kutatóintézet” a változatosság kedvéért ezúttal is a bevándorlás kérdésével foglalkozott, ami vélhetően a választások közeledtével ismét központi témává fog változni. Persze most is szinte minden második kormányzati kommunikációs propaganda-szájtépésben elhangzik a migráns szó, de ez ennél csak rosszabb lesz a közeljövőben, hiszen valaki ellen fel kell hergelni a magyar szavazókat, akiktől majd Orbán Viktor megvéd mindannyiunkat. Ugyan nem ostromolják a határokat, de mint az elmúlt évek is jól mutatták, ez nem szükséges, hiszen ahhoz, hogy a balga szavazók rettegjenek még az sem kell, hogy a saját szemükkel lássák a menekülteket. Elég ha beszélnek róluk. Lehetőleg állandóan csak róluk beszélnek.

Nézzük, miről is van itt szó pontosan:

Hiába változott tehát az Európai Bizottság felfogása ebben a kérdésben (a bevándorlás kérdése – szerk.), amíg olyan meghatározó államok, mint Olaszország vagy Németország nem változtat gyökeresen a politikáján, nincsen esély arra, hogy egységes európai megoldás keretében meg lehessen állítani ezt a folyamatot.

Ebből fakadóan továbbra is kiemelt szerepe lesz az olyan nemzeti megoldásoknak, mint például a magyar határvédelem és jogi határzár, amelynek köszönhetően Magyarország irányából egyetlen illegális migráns sem juthat be az Európai Unió területére.

Tehát a menekültellenes politika ezentúl nemzeti megoldásnak számít, ami a nagyon független intézet szerint az egyetlen megoldás. Azzal tehát, hogy fizikai határt húzunk fel a menekülők előtt, a probléma megoldódik. Vagy ha nem is, majd az Európai Unión kívüli országok megoldják, ahogy akarják. Végül is mit érdekel minket a Szerbiában, Koszovóban vagy Albániában ragadt menekültek tízezreinek sorsa? Oldják meg ők a problémájukat, mi nem engedünk be senkit, ez a mi nemzeti megoldásunk. A problémát csupán az jelenti, hogy nem minden uniós ország gondolkodik hasonlóan Orbánhoz, ezért a XXI. Század Intézet szerint a probléma megoldhatatlan.

Márpedig szerintük a menekültek csupán problémát jelentenek Európa számára, hiszen nem képesek megtanulni a nyelvet, így asszimilálódni sem képesek, arról már nem is beszélve, hogy más kulturális háttérrel rendelkeznek. Legalábbis ez a kormány és azok követőinek álláspontja, amely a következő sorokban is jól megfigyelhető:

A magyar kormány által alkalmazott bevándorlásellenes politikára szükség van, hiszen az elmúlt évek fejleményei világossá tették, hogy a tömeges bevándorlás káros hatással van Európa gazdaságára és társadalmaira. A bevándorláspárti véleményformálók szerte Európában azzal érveltek a bevándorlás mellett, hogy annak köszönhetően sikerül megállítani a kontinens elöregedését, a friss munkaerő jót tesz az európai gazdaságnak, sokszínűvé teszi a társadalmakat, illetve a folyamat eleve meg sem állítható, az a globalizáció velejárója.

Ezekre az állításokra ugyanakkor a valóság pontról-pontra rácáfolt és a nagy befogadó államok lakossága most szembesül a bevándorlás okozta súlyos problémákkal.

A migránsok jelentős része ugyanis a jóléti ellátások érdekében érkezett Európába, ráadásul mivel ők is jogosultak lesznek a különféle juttatásokra, az elöregedés megállítására tett ilyen jellegű erőfeszítések csupán rövid távú megoldásnak számítanak. 

Hogy vajon milyen valóság cáfolt rá pontról pontra, azt nem tudom, mivel a gazdaságokon bizonyíthatóan segített, mint ahogy az elöregedés problémáját is csillapította. Valamiért az az emberek elgondolása, hogy a menekültek befogadása és ellátása több pénzbe kerül, mint amennyit ők később megtermelnek az egyes államoknak, azonban ezt a Nature magazinban publikált elemzés egyértelműen megcáfolja. Ha az egyes országok gazdasági teljesítményeit vizsgáljuk, a menekültek igenis pozitív mérleget produkáltak befogadásukat követően. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden esetben ez az egyetlen megoldás, viszont jó lenne már búcsút mondani annak a téves felfogásnak, miszerint a menekültek élősködni jönnek Európába.

Azzal is vitatkoznék – legalábbis személyes tapasztalatok alapján –, hogy a menekültek nem képesek, és nem is akarják megtanulni a választott ország nyelvét. Akikkel én Angliában és Spanyolországban találkoztam, mindannyian beszéltek legalább 2-3 nyelvet, köztük a választott országét. Arról már nem is beszélve, hogy nem otthon ülve várják a csodát, valamint a segélyeket, hanem az utcákat járják azért, hogy álláshoz jussanak. Ha kell, karötőt, esernyőt vagy napszemüveget árulnak, de a legritkább esetben választják az otthon melegét. Nem azt mondom persze, hogy ilyen emberek nem léteznek, de azt erősen kétlem, hogy ez lenne az általános felfogás, hiszen akkor leginkább ezzel szembesültem volna én is, nem pedig az ellenkezőjével.

Hosszútávon sokkal kifizetődőbb például az őshonos lakosság családtámogatási juttatásainak bővítése, amellyel szintén megállítható lenne a kontinens elöregedése.

Ez kétségtelenül egy lehetséges irány, de a sikerére semmilyen bizonyíték nincs még, hiszen eddig egyetlen ország sem volt képes ezt a tervet véghezvinni. Családtámogatási rendszerek léteznek világszerte, azonban az elöregedést a legtöbb helyen képtelenek megállítani. A fejlett társadalmakban egyre inkább visszaesett a gyermekvállalási kedv, miközben Afrikában vagy Ázsiában jóval több gyermek születik. Attól tehát, hogy támogatással halmozzák el a családokat, még nem feltétlenül fog több gyermek születni, sőt. Megpróbálni természetesen meg lehet, de ameddig nincs bizonyíték arra, hogy ez egy járható út, addig nem érdemes ezzel alternatívaként példálozni. Persze nem kötelező menekülteket befogadni, de akkor el kell fogadni, hogy az adott ország gazdasági teljeítménye csökkenni fog, a lakosság el fog öregedni és veszélybe kerülnek a szociális juttatások, valamint a nyugdíj. Hogy erre megoldást nyújt-e Orbán „zseniális” családpolitikája, az továbbra is kérdéses.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.