Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Imázsfilm

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ez az új sláger neten. Meghódít, elkábít, leteper az új propagandafegyver. Lefogadom, nagy karrier vár még erre a műfajra. Meghatározza a következő 10 évünket, minimum. Legyen szó turistahívogató tájegységről, grandomániás stadionavatásról, öndicsérő szépelgésről vagy szándékos megvezetésről, nagy szolgálatot tesznek ezek a tudatosan megkomponált felvételek. Már internetes szavazásos versengésekre is lehet pályaműveket beküldeni – feltételezem, borsos nevezési díj előreutalása után. Mostanság az a politikus vagy politikusjelölt aki nem készíttet magáról egy imázsfilmet, az annyit is ér! Így tettek az utóbbi időben többen is, ami nem lett volna baj, ha otthon, szűk családi körben nézegetnék a produktumot – de sajna ők nyilvánosságra is hozták a végterméket.

Varga Judit „igazságügyminiszter” helyre kis kampányfilmecskéjéről már sokat írtak. Ez a bűzrőlpattant, egyedi nőtani jelenség, úgy is mint a kormány elbűvölő nagyágyúja, nem is lehetne ellenszenvesebb számomra. Írnám, hogy sokkalta inkább egy kötetlen hajóágyú a naccsága, mindennek nekiütődik ugyanis, amit védenie kéne. Rombol, pusztít megállíthatatlanul. Nem okádékoskodnék tovább, megtették ezt már többen előttem, csak annyit tennék még hozzá: túl azon, hogy utasítólag ráncbaszedi az elvileg független bíróságokat, hazudik is a drágalátos. Mondhatni: folytatólagosan. Az Isztambuli Egyezmény ratifikálása helyett – amely a látszatopuszokkal ellentétben valóban eredményt jelentene a családon belüli erőszak visszaszorításában – azt állítja: a szerződés a migrációt támogatja, továbbá abból indul ki, hogy az emberek nem férfinak és nőnek születnek. Ilyesmiről természetesen szó nincs, szövegértési vagy mentális problémái lehetnek, aki ezzel érvel. Egy jogi szöveg mégsem egy szabadvers, amibe bármit beleláthatunk. Arról most ne is beszéljünk, mekkora prosztóság egy már aláírt nemzetközi szerződés ratifikációjának megtagadása, utólagos – légből kapott – indokokra hivatkozva. Ami pedig a kormányzati zéro-toleranciát illeti, már ismerjük, lejárt lemez. Azt hirdetett Orbán az antiszemitizmussal szemben is, például. Szívtipró szavak a szélben!… Látjuk a valót e téren is. A folyó évet ráadásul kinevezték az Áldozatsegítés Évének. Még jó, hogy nem az országHázisárkány Évének! De ez legalább nem kerül milliárdokba. Vagy ki tudja… 

A másik perszóna, aki – hivatali teendőinek végzése helyett – az ifjúság kék madarát kalickába csábítani tervező kormányzati agitpropnak áldozza zsenge éveit, az Rácz Zsófia helyettes államtitkár. Én nem csak hallak, értelek is”támadt negédesen a megértésre, keresztényi szeretetre vágyó ifjabb korosztály célközönségére a virágeszép primadonna. A háttérzene szerzője az apja, az egykor Mr. Ricként elhíresült Rácz Erik magyartaktivista. 🌾 Égszakadás, földindulás: országjárásra  🔛 is indul  🔜  „a fiatalokért felelős” közhivatalnok. Ő lesz az új Érpataki Modell, ‍ a turné első állomása ugyanis az az Érpatak 🏡, ahol a korábbi modell kissé befuccsolt. Új, nagyon hiányzó civil formációkról is hallhattunk: Itthon, Fiatalon, Szülőföldön egyesület, IKSZ (Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség). 👩🏼 Amíg van rá közforint és elzabrálható székház, teremnek az ilyesmik, mint a bolondgomba az erdőben, amelybe bevittek minket. Hogy a szövegembe tűzdelt ikonok mit szimbolizálnak, csak találgatni tudnám – a bejelentésből kopíroztam őket, hátha engem is fiatalítanak valamelyest.

A győri időközi választásra gyúró fideszes polgármester-jelölt személyes hangvételű image-filmje nem sikerülhetett túl jól, abból ítélve, hogy rögvest törölték vagy eltávolíttatták, amint az országos sajtó hírt adott róla. Dézsi Csaba András, a megyeszékhelyi kórház főorvosát éppen egy infarktusos beteghez riasztották egy hétvégi hajnalok hajnalán, amikor a kórház előtti parkolóban megpihent elkészíteni a felvételt. Csak remélni tudom, hogy a szívspecialista embermentő igyekezete – a szüszpansz ellenére – nem végződött kudarcosan. Mivel az állami cenzúrát nem mindenütt kedvelik, a klip egy részlete itt megnézhető. de nem lenne teljes a kép, ha nem mutatnánk meg azt a fenomenális freskót is, amelyet a gyermekrendelő falára festetett önmagáról és b. nejéről a sokoldalú jelölt, saját mesekönyvét reklámozandó. 

Időközben eszembe jutott, mitől keltett annyira déjà vu érzést bennem ez az imázsolásos mismásolás. Mint annyi mindent a kormánypártok arzenáljából, ezt is a hitleri időkben találták ki. A filmgyártás akkoriban (ismerős?!…) Joseph Goebbels népfelvilágosításért és propagandáért felelős miniszter alá tartozott. Az akkori Rogán Antal felügyeletével készült a náci Vezért és az ő Birodalmát bemutató Nr. 1 imázsfilm: Az akarat diadala. Leni Riefenstahl alkotása számos technikai újítást vonultat fel, ezért filmtörténetileg mérföldkőnek tekinthető – miközben egy ízig-vérig propagandamű: a XXI. század illiberálisnak becézett fasizmusa arculatklipjeinek előfutára.

Ami a zengzetes imázst illeti: az imágó már kibújt a bábból, a szárnyas rovar már kifejlett ivarérett; a szellemi rakomány fogyasztási célokra nem javasolható, de a mázsálási bárca még a mi kezünkben van.

Már csak a „konyec filma” várat magára.

Pandula Dezső

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.