Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Hacsaknem Blog


Nagy jelentőségű összeg. Mindenfajta munkavégzés nélkül

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem tölt el egyáltalán semmiféle jó érzéssel, ellenkezőleg: kifejezetten viszolygok tőle, de mégis kénytelen leszek visszatérni az Orbáninfo nevű maratoni hazudozásról, maszatolásról elhíresült csütörtöki miniszterelnöki performanszhoz. Vagyis idézni fogok:

Az nagyon fontos – túl azon, hogy mi a jogi helyzet, meg a gazdasági helyzet, meg a politikai észszerűség -, hogy minél kevesebb olyan ügy legyen a közéletben, amely sérti az emberek igazságérzetét. Ilyenek mindig vannak, csak nem mindegy, hogy hány van abból, és milyen mértékben sértik az embereket. Most két olyan ügy van, ahol úgy látom, hogy az emberek igazságérzete sebet kapott. Az egyik az a gyöngyöspatai ügy. Én nem vagyok gyöngyöspatai, dehát azér’ ha ott élnék mégiscsak megkérdezném, hogy ez hogyan van? Hogy egyébként valamilyen okból, a velem egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkülMiközben én meg itt keccsölök egész nap. És ezér’ a pénzér’ nemtomhány órát, meg hány napot, meg hány hónapot vagy hány évet kell dolgoznom? Há’ hogy van ez? 

A nemzetközi sajtótájékoztató másnapján, vagyis egy nappal azután, hogy bejelentette, az egészségügy a következő években is magasról le lesz szarva, és a kórházak bűnbakképzésével egybekötött tisztasági festésekkel részéről le van tudva a brutális állapotban lévő rendszer minden kínja és keserve (az egészségügyi dolgozók többlépcsős béremelését tényleg hagyjuk a fenébe ott, ahol Áder Jánosnak egyetlen nekifutásból duplázták meg 3 millióra a közpénzilletményét), az igazságérzetemmel szembejött a következő hír: Orbán Viktor és kormánya a magyar adófizetők pénzéből, 8 millió euróból, azaz mintegy 2,7 milliárd forintból épít fociakadémiát Nagyváradon. Mert ott éppen most szűnik meg a város egykori patinás klubja (FC Bihor), és mert ott még amúgy sem épült ilyesmi. Vagyis felnőtt labdarúgás nincs, magyar adófizetői pénzből épülő akadémia lesz.

A történetről bizonyos Sorin Cigan egykori NB1-es román labdarúgó és magyar állampolgár is (1991 és 1997 között több magyar csapatnál is megfordult) dicsekedett el a a Gsp.ro román sportportálnak. Magyar állampolgárságáról így nyilatkozott:

Megvan a magyar állampolgárságom, mivel vagy nyolc évet Magyarországon futballoztam. Nincs vesztenivalóm. Például ha holnap el szeretnék menni az Egyesült Államokba, jegyet veszek és felülök a repülőre, nincs szükségem vízumra. (Román állampolgároknak az Egyesült Államokba való beutazáshoz vízumra van szükségük, ebből következik, hogy Cigannak a magyar állampolgársággal valóban nincs vesztenivalója – szerk.)

A 8 millió euróval összefüggésben szó szerint idézem a terjedelmes interjú idevágó, igen tanulságos részleteit, mert úgy érzékelem már megint – a mindenfajta munkavégzés nélkül kapott nagy összegek dimenziójában, a 100 milliós kártérítést a 2,7 milliárd külföldre talicskázott magyar adófizetői pénzzel összekötő tengelyen -, hogy az igazságérzetem nem hagy nyugodni.

Gsp: A tavalyi év elején Jenei Imre (neves erdélyi magyar futballedző, aki csapatával, a Steaua Bukaresttel a nyolcvanas évek közepén megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját – szerk.) megerősítette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök sportügyi tanácsadója lett, és egy Bihar megyei akadémia megnyitása is terítéken van. Tud valamit erről a projektről?

Cigan: Én magam leszek a menedzser! A terv előrehaladott fázisban van (…) Egy olyan akadémiáról van  szó, amelyet a nulláról fogunk felépíteni. Valami hasonlót szeretnénk, mint amit Hagi létrehozott. (A FC Viitorul akadémiát Gheorghe Hagi a saját vagyonából, nulla román állami/uniós támogatás mellett hozta létre – szerk.) Az akadémia egy tíz hektáros területen húzódik majd Nagyvárad közelében. Egy jó barátom tulajdonában áll, magyar nemzetiségű román (így – szerk.), akinek mindkét országban fontos vállalkozásai vannak. Kezdetben 10 pálya lesz és 10-15 csoportnyi gyereket tervezünk összehozni, 7 éves kortól.

Gsp: A finanszírozás Magyarországról jön?

Cigan: A magyar kormány mintegy 8 millió eurót fog utalni az akadémia felépítésére és lábra állítására, majd évente 2-4 millió euró áll rendelkezésre, hasonlóan a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai akadémiákhoz. Hamarosan az utolsó részleteket is tisztázzuk, hogy elindíthassuk a dolgot. A cél az, hogy idővel egy csapatot bevigyünk a román másod-, illetve harmadosztályba. Szégyenletes, hogy az országban nincs támogatás egy ilyen projekt számára. Mégis létezik egy magyarázat. Magyarországon, azokat az emberek, akik pénzt raknak a futballba, másnap nem tartóztatják le, míg azon települések önkormányzatainak, ahol van sportteljesítmény, 2 millió euróval kell hozzájárulniuk a sport költségvetéséhez. Ehhez képest nálunk ezzel a börtönbe lehet kerülni.

Gsp: Számít arra, hogy felháborodást kelt ez a téma, ahogyan a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai akadémiák esetében történt?

Cigan: Biztosan így lesz. De fel vagyunk készülve arra, hogy szembenézzünk vele, mert az egyetlen célunk, hogy egy egészséges, profi projektet lebonyolítsunk. Mondok még egy példát arra, hogy Magyarországon milyen kiemelt figyelemben részesül a futball. Jelenleg Balmazújváros U19-es csapatával dolgozom. Nem oly régen a magyar másodosztályban játszó csapatukat is vezettem, ahol elvárás, hogy legyen egy játékosod a pályán és egy a kispadon. Egy-egy mérkőzésre olykor 8-9 fiatal gyereket is behívtam, a klub pedig így mérkőzésenként 30 ezer eurós támogatást kapott a szövetségtől, mintegy ösztönzésképpen, amiért a meghatározott kereteken túl bizalmat szavaztam a fiataloknak. A szezon végén aztán kifizették az egész pénzt, ami egy jelentős nyereséget jelentett.

És mennyire igaza van az egyszeres román válogatott és leendő menedzser úrnak. Onnan nézve, ahol ő helyezkedik nagy erőkkel, Magyarország a földi paradicsom. Követendő példa. Mert Magyarországon tényleg senki nem vonul böribe, aki pénzt rak a futballba, annak ellenére sem, hogy Magyarországon leginkább a köz pénzét ölik bele a köz megkérdezése nélkül a világszínvonalú labdarúgásba politikusnak álcázott bűnözőgyanús figurák. 30 ezer eurónként.

Nem vagyok sem nagyváradi, sem felcsúti, sem balmazújvárosi, de nem tudom nem észrevenni, hogy itt bizony már megint az van, hogy különböző alakok (akik egy vagy több etnikailag meghatározó népcsoport tagjai) egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül. És nem vagyok benne biztos, hogy ez – a miniszterelnök vérlázítóan gusztustalan kijelentésében felhozott gyöngyöspatai példával ellentétben – nem csak egyetlen település, hanem egy fél, vagy tán egy egész ország igazságérzetét mélyen sérti. Nem ez az első, nem is ez legsúlyosabb, de hihetetlenül gusztustalan és felháborító.

Ha jól értem, akkor a magyar adófizetők zsebéből azért vesz ki a magyar kormány a leendő menedzser úr legnagyobb gyönyörűségére közel 3 milliárd forintot (jó, majd a magyar kórházi rendelőket kimázolja valamelyik rezsim mészáros egy zsíros közbeszerzés keretében), hogy Nagyváradon egyszer majd legyen egy olyan csapat, amely a román másod-, illetve harmadosztályban öregbítheti a város hírnevét. Mi a fene indokolja ezt a mások bőrére menő miniszterelnöki nagyvonalúságot? Milyen nemzeti ügyet szolgál ez a Romániába kitalicskázott rengeteg közpénz? Meg az összes többi, amit ugyanilyen alapon égettek el a tavaly év végi ámokfutás során? Milyen haszna van Magyarországnak a nagyváradi futball valószínűtlen jövőben esetleg bekövetkező felvirágzásából? Mennyire borult el az elméje Orbán Viktornak, és van-e még valaki, aki megállíthatná?

Cigan úr és a hasonszőrű kettős állampolgár menedzserek persze köszönik szépen a guruló eurókat (ők lennének az elsők, akik felháborodva prüszkölnének, ha a román kormány a pálpusztai fociakadémia felépítését támogatná román közpénzből), ők majd mindenkinek jól elmesélik micsoda mintaország az, ahol nem kerül börtönbe az, aki az adófizetők zsebéből kilopott pénzt a falábú, eredményeket produkálni képtelen futballba tolja. A nemzet nagy mesélője, köpönyegforgató pávatáncosa és elvetemült moralizálója meg röhög a markába, és magasról tesz rá, hogy a mezei magyar állampolgár mennyit keccsöl azért a pénzért, amit ő egy tollvonással az aberrált, beteges, semmilyen jogi, gazdasági vagy politikai magyarázattal nem indokolható mániájába beleöl.

Még van az a lehetőség is, hogy Sorin Cigan hülyeségeket beszél, és Orbán Viktor és kormánya nem vesz el a magyar adófizetőktől 2,7 milliárd forintot a román futball talpra állítására, hanem mondjuk a Lánchíd felújítását finanszírozza. Akkor természetesen én kérek elnézést.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.