Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hát ezt benézted, László

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Akármennyire is szerette volna a kormány elhitetni az emberekkel, hogya szakképzés jelenti a jövőt Magyarországon, ezt valahogy nem sikerült mindenkiben tudatosítani. Mert ugyan a különböző államtitkárok és miniszterek is arról tájékoztatták a népet, hogy trendváltozás van, hiszen végre gyermekek ezrei választották a gimnázium helyett a szakiskolákat, a KSH legfrisebb felmérései szerint – amely számok szinte minden esetben a kormánynak kedveznek – azonban ez egyszerűen nem igaz. Nem hogy növekedett volna a szakképzésben résztvevők száma, hanem tovább csökkent, méghozzá számottevő mértékben. Ennek oka pedig nem más, mint, hogy a magyar oktatási rendszer egészéhez hasonlóan a színvonal a béka segge alatt van. Keresve is nehéz olyan oktatókat találni a szakiskolák környékén, akik valós, releváns tudással rendelkeznek egyes szakmákban, amelyet át is tudnak adni a fiatalabb generációknak.

Emellé jön még az, hogy a gyakorlati órák tananyaga elavult, mint ahogy az eszkfözök sem a legújabb technikát jelentik, valamint a szakmunkás fizetések – egyes, tényleg hiányszakmákat kivéve – sem elég magasak ahhoz, hogy fiatalok ezrei válasszák a szakmunkásképzőt, azok helyett a gimnáziumok helyett, amelyek később a belépőt jelenthetik az egyetemre. A legtöbb esetben egy diplomás többet fog keresni már kezdőfizetésként is, mint egy szakmunkás. Vannak persze kivételek, de nagy általánosságban egy egyetemi, vagy főiskolai diploma olyan ajtókat nyit meg, amelyek egy szakmunkás végzettséggel zárva maradnak.

Ez persze ismét csak nem a szakmunkások ellen szól, mindenki pontosan tudja, hogy szükség van rájuk,  hiszen egy filozófus vagy tanár vélhetően elég borzasztó kenyeret sütne, vagy rémesen meszelné ki a szomszéd házának falát. Szakmunkásokra mindig szükség volt és a jövőben is szükség lesz, ez nem vitás, az viszont már igen, hogy a nagy trendforduló megtörtént volna az oktatásban. Elég a számokat megnézni és azonnal kiderül, hogy a gimnáziumi diákok száma jóval meghaladja a szakiskolák diákjainak számát.

A KSH kiadványa szerint a tanulók létszáma a szakgimnáziumokban 3,7 ezer fővel 149 ezer főre, a szakközépiskolában 3,1 ezer fővel 65,8 ezer főre fogyatkozott. A szakiskolában, készségfejlesztő iskolában tanulók száma az előző tanév óta 200 fővel esett vissza, jelenleg 7 ezer fő. A sikeres szakmai vizsgázók aránya is csökkent: számuk 49,2 ezer fő volt, amely 6,1 ezer fővel (11 százalékkal) kevesebb, mint 2018-ban. Ehhez képest a gimnáziumba járó tanulók száma az előző, 2018/2019-es tanévhez képest 1,4 ezer fővel 189 ezerre nőtt.

Ezeket a számokat megnézve senkinek nem lehet kétsége afelől, hogy a kormány kommunikációja egyszerűen hazugság volt. Lehet, hogy a szakképzés erőltetését tűzték ki célul és azt szeretnék, ha a gyermekek többsége oda járna – szerintük ebben van a jövő -, de ez önmagában még nem elég ahhoz, hogy valós változás történjen. Az egész rendszert kellene ahhoz átalakítani, hogy itt megváltozzon valani, de erre akkora az esély, mint arra, hogy Kósa Lajos egyszer megvilágosodik. Reménykedni persze lehet, csak hát nem túl  nagy rá az esély, hogy bekövetkezik.

Az egész történetben a legmeglepőbb talán nem is az, hogy Parragh hazudott, hanem az, hogy a valóságot le merte hozni a KSH. Az utóbbi időben ugyanis azt szokhattuk meg, hogy a kormány kommunikációját sok esetben alátámasztó számokkal jön ki a hivatal, most valamiért mégis bajba sodorták Orbánékat. Persze abban biztosak lehetünk, hogy majd előásnak – vagy kreaálnak gyorsan – egy olyan statisztikát, amely az ő igazukat támasztja alá, csak ugye nem mindenki hülye ebben az országban. A szakmunkásképzés nem vált csábítóbbá a fiatalok számára, amit a kormányzat kénytelen lesz elfogadni, még akkor is, ha nem szeretné.

A fatalok továbbra is tanulni szeretnének és diplomát kívánnak szerezni, hiszen abban bíznak, hogy annak továbbra is értéke van. Noha ez nem minden esetben igaz ma már sajnos, azért abban igazuk van, hogy a jövőjük megalapozásához nem árt az, ha az egyetemen kapcsolatokat szereznek, valamint olyan tudásra tesznek szert, amely – ha idehaza talán nem is, de külföldön – még hasznos lehet a jövőben. Parraghék tehát nem találták fel a spanyol viaszt, mint ahogy Orbán szaporítási terve sem tűnik úgy, mintha beválna, de ettől még persze erőltetik, ameddig csak lehet. Hogy ennek mi lesz az eredménye? Vélhetően az égvilágon semmi, de talán majd legalább ők elhiszik, hogy képesek voltak változás elérni, még akkor is, ha ezt egyébként semmilyen valós adat nem támasztja alá.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.