Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Loptikai csalódások

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Csak nézek, mint anno az egykorvolt – és semmi hasonlóval nem pótolt – Vidámpark szintén régvolt Elvarázsolt Kastélyában: mi a  franckarika van itt, ebben a Magyar Fényköztársaságban, a bőségszarus jólét, a nagyot- és semmitmondás hazájában?!… Ahol tömegeket ragad el a nihilbe a szellemi vákuum… Ahol rosszabbul félünk, mint négy éve… Ahol rendszeresen előrehozott áremeléseket tartanak mindenütt… Ahol hiába van társadalmi kontroll, ha mégsincs… Ahol nem álszent képmutatásnak, hanem „ügyes húzásnak” minősült, hogy a Miniszterelnökség a „Magyarország jobban teljesít” jelmondatot – miután „társadalmi célú hirdetményként” 150 millió adóforintért már futtatta – 200-200 ezer forintért eladta a Fidesznek és frakciójának „használatra…” Ahol az egyszerűsített adózás tízéves ígéretét 58 féle adónem megléte kérdőjelezi meg…

Olvastam a kormány valamelyik tótumfaktumának a nyilatkozatát, mely szerint nem igaz, hogy alacsonyak a nyugdíjak! Csak azért tűnnek annak, mert annyira nagyon magasak a bérek! Tetszenek érteni: szimpla optikai csalódásról van szó, csalfa látszatról. Képzelődmény az emberemlékezet óta 28.500 Ft-os nyugdíjminimum, meg sem történnek a pénztáraknál aprójukat számolgató szépkorúak! Minden teljesen szuper, tessenek folytatni a közlekedést!

Fantáziám menten működésbe lépett, de mielőtt ennek bizonyítékát adnám, a magas fizetések apropóján hadd adózzak egy percnyi léha csönddel az átlagkereset-számításait rendszeresen közzétevő, jajdefüggetlen KSH feledékenysége előtt. Az hagyján, hogy az általuk októberben 365 100 Ft-ra taksált bruttó átlagjövedelemmel vélhetőleg kissé elszámították magukat, és ilyetén talán jobb lenne ha nem hergelnék ilyen kimutatásokkal a bérből-fizetésből élők millióit. Ehelyett – a hosszú szünet után – újfent elkezdhetnék vizsgálni-újragondolni-publikálni a megélhetési minimumra vonatkozó méréseiket. Méghozzá úgy, ahogy a szociológiai tankönyvekben meg vagyon írva: a lakáshoz jutás költségeit is hozzácsapva a kalkulációkhoz. A KSH sokéves mulasztása adtán idézzük a Policy Agenda tavaly júniusban megjelentetett kimutatását. Eszerint „egy négyfős családnak az alapvető szükségletek beszerzésére havi 275 ezer forint kellett 2018-ban, egy egyfős háztartás 95 ezerrel, egy nyugdíjas legalább 85 ezer forinttal számolhatott”. Frissebb, a fentebbi szakmai elvárásnak is megfelelő adatok hiányában ezeken muszáj elmeregjünk, tudva azt, hogy ez az összeg csupán azt mutatja, hogy mekkora jövedelemre kell szert tegyen egy háztartás ahhoz, hogy biztosíthassa tagjainak a szerény életvitellel kapcsolatos szükségleteiknek kielégítését. Ez tehát nem azonos a szegénységi küszöbbel, hanem olyan jövedelem, amely egyes – az alapvető szükségleteken túli – igények kielégítését is lehetővé teszi. Az EU-ban a napi 2400 kalória elfogyasztásához valamint az alapvető művelődéshez, szórakozáshoz, oktatáshoz szükséges költségeknek benne kell lenniük a létminimum-számítási értékeket generáló fogyasztói kosárban. Aki tehát a fenti mutatókat nem tudja jövedelmileg abszolválni, az bizony szegénynek minősül európai szemszögből.

Hadd lássuk akkor, példálózólag: a tünde magyar délibáb mily látszatokat produkál. Itt van mindjárvást ez a mi miniszterelnökünk, a világhírű, mi több: az Új Világverő. (A korábbi az Mátyás volt, az Igazságos.) Aki életünket kockáztatva megvédi a hálátlan Eurépát, vagy mit… Aki törököt fogott – de nem ereszti. Aki keblén kígyókat melenget, a golyóálló mellénye akolmelegében. Aki, tudjuk jól, soha nem hazudott az embereknek. Aki viszonylagosan talán szegényebb a templom egerénél is. Amikor ugyanis Vona Gábor az országházban azt találta kérdezni tőle: „Mészáros Lőrinc az ön strómanja vagy nem?”, odáig ment, hogy áperté kijelentette: „Sosem voltam vagyonos ember, nem is vagyok, nem is leszek.” Ezek a színtiszta igazságok, minden ennek ellentmondó tény csak csaló látszat, csalfa tünemény, illó kámfor. Vagy netán-tán loptikai csalódás.

Látjuk a magyar topédeseket is mind: a keskeny Csalóka Pétert, az elvtörő Csalóka Lajost, a dagadó Csalóka Szilárdot, a tűnődző Csalóka Antalt, a feszt vigyorgó Csalóka Katalint, a hegyeskedő Csalóka Juditot és a többi legyeskedő, csalafinta csalavért. Választási kampányban az „álmok álmodói” ők, a rügyefogyottak. Bonyolult kapcsolatban állnak a valósággal; született szemfényvesztők. Joggal aggódhatunk, van-é mit a tejbe aprítaniuk szegénykéinknek. Cefetül szenvednek mind a felvett bank- és rokonikölcsöneik bilincsében… Csapdlecsacsit játszanak, csapatszellemileg. Valójában ők azok, akik jobban teljesítenek, nem az ország. Ők azok, akik a családtagok nevére evakuálják a vagyonukat – vagy már eleve azon gyarapítják. Ezekről az alakokról még egy tisztességes regényt sem lehetne írni, mert a kiadó hiányolná a pozitív jellemfejlődést. 

Tudják vajon ők, hogy mit kockáztatnak? Mert igaz ugyan hogy a köztudatban ez egy következmények nélküli ország A minap is, hát nem megúszta 19 – százmilliókat felmarkoló – kamupárt a felelősségrevonást?!… Na és milyen parádés indokással!… Az eljárt hatóság megállapította ugyanis, hogy

„az eljárás során nem sikerült olyan adatot beszerezni, amely azt bizonyítaná, hogy a gyanúsított személyek tudata ténylegesen átfogta, hogy valótlan aláírásokat is tartalmazó aláírásgyűjtő íveket használnak fel, így az eljárás megszüntetésének van helye”.

Kell ezt magyarázni? Ha a bűnözők tudata nem fogja át ténylegesen a cselekményük tárgyát, súlyát, savát, borsát, akkor szabad emberek! Legalábbis ha a kormánypártok szekerét tolják. (Jelen esetben azáltal, hogy puszta indulásukkal csökkentik az ellenzék esélyeit a megmérettetésen. Minimális az elért szavazatszám-csökkenés a bal térfélen, viszont jó sok pénzbe került a választó adózóknak ez a trükk is.)

Na de mindez már a múlté! Csak voltunk következmény nélküliek – ezután minden másként lesz! Örömmel tudatom: épp Karácsony előnapján egy lelkes barlangkutató a Velencei-hegységben egy különleges, páratlan barlangot fedezett fel: egy. konzekvenciabarlangot. Jól értik: egy következménybarlangot!!! És hol? Hát épp a már ismert Pandúr-kő közelében! Ez egyértelműen azt jelenti, hogy vége az államilag koordinált milliárdos mutyiknak, a milliós úri muriknak, nincs több tébolygás, mindenki észhez tér, és nem lop, nem csal, nem hazudik többé. Mert különben fogjuk és bédugjuk a következménybarlangba, oszt’ jónapot! Csudaország leszünk, meglátják!…

Ugyan 300 méternél alig több a renitenseinket majdan bemutató barlang hossza, de hát tudják!: fejétől bűzlik a hal! Ennyike is elég ahhoz, hogy ne bűzölögjön tovább fejétől ez a haloda! Az egyedülálló őrizde alját szinte végig víz borítja, azaz pancsikolhatnak, uszkálhatnak kedvükre a fogvatartottak a fogdabarlangban. Mennyivel emberségesebb ez a rabbemutató, mint a középkori kalodák a köztéren, amelyek semmiféle vízi életet nem engedélyeztek a sínylődőknek. Imádni fogják a turisták, hetedhét országból is idezarándokolnak majd megnézni: mit érdemel aki korrupt, aki közszolgaként erkölcsileg inkomplett. A bemutatóhely a felszín alatt körülbelül 45 méter mélyen húzódik. Özönlene a jónép a galandtúrára, semmi kétség! Az emberek utána – könnyű sétát követően – megmártóznának a Velencei tó mélymagyar vizében, lemosnák bűneiket. Megtisztulva térnének vissza maradi országukba rendszert dönteni. A nagyobb idegenforgalom érdekében Velence fürdővárost keresztül-kasul belagúnáznánk, A csupazseni Mészáros-Family karcsú gondolákkal és talányos gondolatjelekkel tenné hangulatosabbá a vízivárosi kikapcsolódást, a sikeres közbeszerzést követően. A virághírű Szent Jobboldal teret tavaszonta elárasztanók a tó vizével, hadd tapicskoljanak benne a játékos kedvűek. Couleur locale (Kúlőr lokál) lenne, hogy ide nem hajón, hanem vonaton érkeznének a látogatók, egy vízalatti üvegalagútban. A tó fölött egy – a szivárvány minden színében tündöklő – üveghíd hirdetné az emberi egyenlőséget, a szabadságjogokat és a népen belüli barátságot. 

Természetesen mindez a fránya fantáziám műve. Majdhogynem álommunka. Megihletett Schmidt Mária HírTV-és produkciója, amelyben oly sikeresen játszotta el a kétbites fideszszavazó szerepét.

„Nem tudom, hogy mi az, hogy klímaváltozás. Hát, minden változik a világban. Pont a klímának kéne állandónak lenni? Még a szavakat sem értem, amit beszélnek.”…”Nem értem, hogy mi az, hogy klímasemlegesnek kéne lenni. Ez azt jelenti, hogy betiltják az időjárást?”

A XXI. Század Intézet és a Terrorháza dúsmadzag vezetője lemaradt egy brosúrával! Igazán odafigyelhetne az őt százmilliárdokkal megcélozgató főnöke szavára, aki a parlamentben – alig több mint egy hónappal azelőtt – az találta mondani:

„aki szerint a klímaváltozás egy kommunista trükk, az nem normális.”

Márpedig a terrorlady – akiről soha senki nem tudja, pontosan hova néz és mit rejteget a csalékony tekintete – épp valami ilyesmit próbált kifejteni a Bayer-showban 

Egyszóval, valamint tokkal és vonóval, én is csak tettettem, hogy nem tudom: valójában egy ritka földtani képződményről van szó. A konzekvenciabarlangok (következménybarlangok) a bányászati tevékenység során létrehozott üregek, járatok omlásával, süllyedésével és átrendeződésével alakulnak ki. A most felfedezett barlang is egy évtizedekkel korábban betömött bányatáró körül alakult ki. Vörös, fehér, kék és sárga agyagdombok, citromsárga, vörös, mélykék és fehér kővirágok, gyönyörű cseppkő-képződmények díszítik. Piritesedett, kaolinosodott gránit, fehér, turmalinosodott aplittelér, talán molibdenit és limonit, szericitesedett pala ragyog mindenfelé a barlangász fejlámpa fényében. Unikális nemzetközi viszonylatban is – dejszen majd tényleg látogatható lesz! 

Se szeri, se száma a csalka optikai jelenségeknek. Úgy tűnt, mintha a Fideszt felfüggesztették volna az Európai Néppártban, de nem! Ők függesztették fel a tagságukat, és punktum. Akármi is lesz a kizárási eljárás vége, az a fideszes folkórban mindenképpen az ő döntésük lesz, nem a Néppárté – mutathat a látszat bármi mást!  Százmilliókért igyekezett magát családbarátnak feltüntetni a csalárd kormány – ehhez képest 2009 óta nem emelkedett a családi pótlék összege. Az ugyanis – ki hitte volna?!… – csak akkor emelkedne, ha egy nem csak verbálisan családszerető kormány megemelintené. A CSOK is jobbára csak a csókosoknak jár. Szintén valamiféle furcsa optikai jelenség állhat amögött, hogy az őt ábrázoló – a saját különbejáratos fotósa által készített – fényképeken mindig Orbán Viktor a legmagasabb személy. Mármint termetileg is. Lásd őt például itt és itt is. Ehelyütt pedig még Putyint is lenyomja dalia termetével.

„A látszat csal, a szomjad sosem” – plakatírozták ki, közvetlenül a „Hitel = alma” tábla mellé, a „Lesz Vigasz”-ban. (Életem legjobb söntése volt!) 

És ez mindaddig így is lesz, amíg a politika a látszatok művészete marad– és nem a valóságé.

Pandula Dezső

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.