Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A Felcsúti Fényágy

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A mini futódombon innen és túl, ahol a kurtafarkú kismalac túr, volt egyszer egy Sosemvolt. Volt néki egy barátja is, a Senki. Ez a jónevű senki hol volt, hol nem volt, de ez a változatossága elég volt ahhoz, hogy megalapozza a kapcsolatát Sosemvolttal.

A község, ahol laktak, különben békés hely, művelt lakói elégedetten élik mindennapjaikat. A cápátlan műtó vizét játszi szél fodrozza. A műsziget helyes kis hídon is megközelíthető. Híd a munkátlanság világába. Bár lakik ott olyan ember is, aki a vízen is tud járni. A kunkori kisvasút keskeny nyomközű pályáján vidáman zakatolnak a Nyíregyházáról megvédett – MK 48-as mozdony húzta – személykocsik. 

Kijutott nekik az uniós támogatásokból, dől, csak dől oda az a rengeteg mindenféle. Úgy vannak ezzel, mint az időjárással: nem tehetnek ellene. Csak az előljárók, na ők aztán le se tudják hajtani a fejüket, szűntelen emészti őket a gond, hogy mitévők legyenek azzal a temérdek pénzzel.

A helybéliek nem szeretik a nem helybélieket. Kivéve ha a Puskás Akadémia meghívottjai, a Pancho Aréna drukkolói meccs idején vagy maga Böjte Csaba, böjtelő havában és azon kívül is. Utálják, ha a másmagyarok ottan filmet és szemet forgatnak, fényképeznek. Nem is értik most már, hogy fényképező aparát helyett miért nem a fényt képező fényággyal a hátukon közlekednek az ámuldozó turisták és a kákán is csomót kereső firkászok. Köztudott: ki mint veti fényágyát, úgy alussza tényálmát.

Kiderült ugyanis, hogy nekik már az is van. Flancos fényágy. Egy utazásszervező cég önzetlen jóvoltából. A Nagy leleplező, Hadházy Ákos független képviselő lebbentette fel a fátylat  arról az ügyletről, melynek keretében a repülőjegyek értékesítésével és autóbérléssel foglalkozó Tensi Aviation Kft. 8,75 millió forintot kapott a GINOP keretén belül az „gyógyágy beszerzése” című projektjére. Melyből az is kiderül: „a felcsúti sportélet fejlesztésére használják a beszerzett eszközt”.

A programban gazdaságfejlesztésre és innovációra lehetett pályázni EU-támogatásért, a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása céljából. Ez világosan megmagyarázza, miért épp ez az utaztató iroda és miért pont a világszínvonalú felcsúti sportélet a kedvezményezettjei a sikeres pályázatnak. Nem volt elvárható, hogy Sosemvolt és Senki polgárurak legyenek szereplői ennek a sci-fibe illő esetnek. Ők különben sincsenek, ha nem akarják. 

Amúgy a gyógynyug-fényágy beszerzése rém fáradságos volt, azért került olyan sokba. A Sensolite fantázianevű szerkezetet egy Polárium Kft. nevű cég gyártja és forgalmazza. A cégadatbázis szerint a feltalálón kívül tulaj még többek között egy bizonyos Déri Endre Péter és Déri Tamás Ferenc, akik amúgy véletlenül a Tensi Aviation tulajdonosai között is szerepelnek. Vagyis a tények arról regélnek, hogy az utazási iroda tulajdonosai arra nyertek uniós pénzt, hogy a másik cégüktől vegyék meg a csodaágyat. Hogy aztán odaajándékozhassák a csodacsatároknak.

Merthogy ők jelentik a felcsúti sportéletet, nem a helyi tömegsport, ami szintén nincs. Csak a kamufoci, és más semmi! Irigy akadékoskodók feltehetik a kérdést: miért van szüksége gyógyágyra  élvonalbelinek szánt sportolóknak? Hát kérem! Ez egy magyar innováció – ami már önmagában minden kekeckedést értelmetlenné tesz. A Tensi honlapja szerint „a polarizált fényterápiás fényágy hatékony sportolók különböző törés, izom-, részleges vagy teljes szalagszakadása esetén, egyéb sérülés és az azok miatt kialakult bevérzések kezelésében”. „A polarizált fényterápia gyógyító, regeneráló hatása mellett fokozza a teljesítményt, energizál és erősíti az immunrendszert, így rendszeres használat mellett a páciensek teljesítményük legjavát tudják nyújtani nem csak sportolás közben, de az élet egyéb területein is.” Úgyhogy ennyi! „Egyedi hatásmechanizmusra épülő Sensolite polarizált fényterápia”, „modern technológia” a gazdaság és innováció pregnáns elemének, a sportéletnek a fejlesztésére – mit nem értesz, paraszt?

Gyerekkoromban én is szerettem  rúgni a lasztit, a legkomolyabb sérülés ami ért, az némi horzsolásos folytonossági hiány a bőrön. Fogalmam sem volt akkor még a foci kínzókamra-hatásáról, azaz hogy csonttörés, csontrepedés, bokaficam, bevérzés, ínszalag- és égszakadás, földindulás, a fejeden egy koppanás, azaz bármi előfordulhat. Amúgy a fényágy – ami szerintem egy átkeresztelkedett szolárium – jótékony hatása nem hogy nem bizonyított, de több mint kétséges. Gyógyító erejét nem sikerült még kételyt kizáróan demonstrálni, hatását nem igazolják meggyőző szakcikkek, de még a forgalmazó cég honlapja is csak „tapasztalati alapú hatásról” beszél. Értem én: imádkozni is kell, hogy hasson! Elvileg a polarizált fénnyel „gyógyít”, hasonlóan a széles körben és méregdrágán forgalmazott mindenrejó bioptron csodalámpákhoz. Ott a vásárlói célréteg a nyugdíjasok voltak. Korábban a Gazdasági Versenyhivatal komoly bírságokat szabott ki az olyan cégekre, amelyek megkérdőjelezhetően állították azt, hogy gyógyhatása van a hasonló terméküknek.

A botlábú cselescsapat meg jobban teszi, ha marad a négy fal között. Elvégre teremfoci is van a világon! Nem vennénk a lelkünkre, hogy esetleg napszúrást kapjanak Isten szabad ege alatt!

És mondá az Úr: több fényt! És lőn világosság! Már csak a sötétségkapcsolót kéne kitalálnia valakinek, bántja a szemem ez a fene nagy fény az éjszakában. A gagyi önglória. A Fényestekintetű tükörfényes mondatai. A fűtött gyep a fényárban úszó stadionban. „Az, aki csak a fényt keresi és közben kitér a felelősség alól, az sosem lel rá a megvilágosodásra.” (Paulo Coelho) /Bocsi!/

A felvilágosított felcsútiak már elindultak a fények útján. Nagy utazás, a vonatunk újra indul… Nagy lesz az út, de mi ugye még se várunk A vonatunk nekilódul, újra száguld…”. Fénysebességgel.  Az Alapjogokért Központ arcos amazonjai fénykarddal, a felcsúti focisták fényággyal harcolnak az ellenség ellen. A „fényes szelek” nemzedéke nosztalgiával gondol vissza a visszatért régi szép időkre. A lakosság jelentős hányada fényevő diétára van fogva. A többi lakost ágynyugalomra inti orvosa. Ki fog megágyazni a fényágyatlan hajléktalanoknak? A fényágyú-töltelék NERetleneknek?.

Talán a Sosemvolt, és barátja, a Senki.

Ha egy külhoni olvassa ezt az írást, nyilván azt gondolná, hogy ennek a szövegnek aztán tényleg se füle se farka. Abszurd, nonszensz – ilyesmit kitalálni sem szabadna. Itt kell élned, hogy megértsd. Bizarrdinában, a nagy kiskirályságok hazájában, a valóság gyakran felülírja a képzeletet.

 – Néha a dolgok értelme az értelmetlenségükben rejlik – mondta az el nem ismert, rőtszakállú filozófus, a kissámlin állva, kötéllel a nyakában.

Pandula Dezső

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.