Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Itt mindenki teljesen kretén?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Áder János, immár sokadszorra mondott olyan marhaságot, amit nem rak ki az ablakba. Az ugye köztudott a köztársasági elnökről – akinek jelentősége ma Magyarországon körülbelül a hugyagi focipálya szertárosával vetekszik -, hogy törvényeket átolvasás nélkül szeret aláírni, valamint, hogy nagyon szeret horgászni és a vízről prédikálni. Tenni persze lényegében semmit nem tesz a klímavédelemért – noha erről is szónokol elég sűrűn idehaza és külföldön egyaránt -, csak pár havonta átad egy ivókutat, vagy visszadob a klímavédelem nevében egy egyébként körülbelül senkit nem érdeklő törvénytervezetet parlamenti felülvizsgálatra. Áder János szerepe ma Magyarországon huszadrangú, mégis érdemes néhanapján foglalkozni azzal, hogy mit mondott éppen a Kossuth rádió vasárnap reggeli adásában.

Az államfő a rádióinterjúban kiemelte: újévi köszöntőjében tudatosan nem használta a klímavédelem szót, mert a teremtett világ megőrzésének csak egy kis szelete a klímavédelem problémája. A klímavédelem nem érinti például a „fenyegető vízválságot”, a műanyaghulladék újrahasznosítását, a termőföld védelmét, a biodiverzitást, az élővilág sokszínűségének megőrzését – fejtette ki.

A klímaváltozás problémája mindannyiunkat érint, annak szerepét már tényleg csak azok bagatellizálják – vagy egyenesen tagadják -, akiknek ehhez hasznuk fűződik. Elég csak megnézni, mi történik jelen pillanatban is Ausztráliában és azonnal rájövünk, nem csak a Nyugat részéről elfeledett afrikai országok lakói szenvednek a klímaváltozás következtében, hanem már egyes fejlett gazdaságok is. A bolygót egyre inkább élhetetlenné tesszük, ami ugyan nem jelenti azt, hogy azt mi magunk képesek lennénk elpusztítani, de azt jelenti, hogy képesek lehetünk saját magunkat kiirtani. Állatfajok százai fognak kihalni, teljes erdőségek változnak sivataggá. A tengerszint megemelkedésével akár teljes szigetországok tűnnek el talán örökre. Egyre súlyosabb szárazságok sújtják a különböző országokat, miközben a világ másik felén pusztító viharok kényszerítik az embereket menekülsére.

A bolygó klímája változik és igenis mi is igen nagy mértékben tehetünk erről. Azzal, hogy úgy égettük a szénhidrogéneket évtizedeken keresztül, mintha nem lenne holnap, megpecsételtük a saját sorsunkat. Ezzel – úgy tűnik – idehaza is egyre többen szembesülnek. A fiatalok péntekenként Budapest utcáit megtöltve követelnek változásokat, hiszen az ő és gyermekeik jövőjéről van most szó. Karácsony Gergely nemrégiben kihirdette a klímavészhelyzetet – Budapesten, hiszen országos szinten ez természetesen fel sem merült – amit a kormányoldalról persze azonnal kritika ért. Áder János ugyanis jobban tudja mi a gond és mivel lehet változtatni a kialakult helyzeten. Hogy mik ezek a komoly horderejű tervek, az sajnos nem derült ki – az ivókutak havonta történő átadása vajon már a terv része ? -, az viszont igen, hogy köztársaságunk elnöke észrevette a cselszövést:

A főváros új ellenzéki vezetése által kihirdetett klímavészhelyzetet egy deklarációnak nevezte. Önmagában deklarálni, hogy klímavészhelyzet van, nem több, mint politikai retorikai fogás – értékelt Áder János.

Erre a felvetésre pedig nem más, mint maga Karácsony Gergely válaszolt következőképpen:

Nos, nem az, egészen furcsa ez a megközelítés egy, magát a zöld ügyek élharcosaként láttatni igyekvő államfőtől. Jelenleg több mint 1250 szervezet – kormányok, városok, egyetemek, civil szervezetek és például az Európai Parlament – hirdetett klímavészhelyzetet.

Majd így folytatta:

Nagy hiba tehát bagatellizálni az ügyet, amikor a fővárosi önkormányzat a klímavészhelyzet kihirdetésével nyíltan deklarálja elkötelezettségét a klímavédelem iránt, ami egyaránt jelenti a kibocsátás csökkentését (mitigáció) és az emberek és ökoszisztémák maximális védelmét a klímahatásokkal szemben (adaptáció). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új városvezetés tervezési, fejlesztési és üzemeltetési döntéseinél a klímaszempontok prioritást élveznek.

Áder János tehát vagy nincs tisztában azzal, amit beszél, vagy egyszerűen a szájába adtak valamit, amivel Karácsony polgármesterségét próbálták nevetségessé tenni. Az új polgármester már ezidő alatt többet tett a környezetért, mint a magát nagy környezetbarátnak kikiáltó híres horgász, Áder János. A pofázás helyett talán tenni is lehetne valamit azért, hogy egy jobb hely legyen ez az ország. A fakivágások, és a betont is még egy kis betonnal befedő építkezések nem feltétlenül ezt a célt szolgálják. Magyarország továbbra is igen csak le van maradva a zöld energia felhasználásában, noha a 2020-as célt – ami egyébként az egyik legalacsonyabb vállalt érték volt – már tavaly sikerült elérnie az országnak.

De Áder tett még ezeken felül egy olyan megjegyzést is, amivel jó lenne egyetérteni, a gond azonban az, hogy ezt nehéz megtenni, amikor folyamatosan ezzel ellentétes példák érkeznek a kormány oldaláról. Lássuk miről is van szó:

Nincs jobboldali és baloldali klímaváltozás.

Majd ugyanezen a napon Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a következőket nyilatkozta:

Hogy mennyire kontraproduktív a klímaproblémák szempontjából az, amit a baloldal művel, azt például Kína példáján lehet lemérni, ahol most visszaesett a megújuló energiaforrások támogatása, és közben elindult, pont a Greta Thunberg-féle jelenségre adva egy olyan politikai reakció, hogy igazából egy csomó kínai hírportál is úgy kezd beszélni a klímaváltozásról, mintha ez egy nyugati klímahiszti lenne. (…) Nagyon nagy baj lesz abból, hogyha a baloldali őrjöngésnek az az eredménye, hogy Kína visszafordul.

A klímaváltozás egyre komolyabb problémákat okoz az emberiségnek, amiért jórészt mi is felelősek vagyunk. Nem a baloldali, vagy a jobboldali szavazók, hanem mindannyian. Mi mind hibásak vagyunk a kialakult helyzetért, ezért jó lenne már végre, ha együtt tennénk ennek legalább mérsékléséért, ha megállítani már nem tudjuk a folyamatot.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.