Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az elmúlt egy év 3.

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Megint elmúlt egy év Orbán kormányzásával Magyarországon. Azt természetesen mindenki maga dönti el, hogy jobb vagy rosszabb lett az élete a 365 napban. A mi – szubjektív – összeállításunk nem a reményt tükrözi. De hát erről írtunk mi. Tallóztunk az írásokban. Emlékezzünk együtt!

Csicska Médiatanács

Lázár Gergő (július 11.)

Meg lehetne persze a „bajt” előzni úgy is, hogy mondjuk a Médiatanács végezné a dolgát és betartatná a törvényeket, ami annyit jelent, hogy egy Híradóban szó esne az ellenzéki véleményekről is. Már csak azért is, mert a közt tájékoztatni csak is úgy lehet hitelesen, ha beszámolunk egy esemény kapcsán több véleményről is. Ez nem egy kötelező teher, hanem egy demokratikusan működő ország alapja. Minden embernek joga van ugyanis ahhoz, hogy tájékoztatást kapjon az országban történő eseményekről, méghozzá úgy, hogy ne csak egy oldalról lásson, halljon véleményeket. A kormánypropaganda ugyanis az egyik, ha nem a legerősebb fegyver a Fidesz kezében, amivel szavazók millióinak agyát mossa immár évek óta.

Akár tetszik, akár nem, az emberek elég nagy százaléka csak és kizárólag a tv-ből tájékozódik és még csak eszébe sem jut az, hogy szándékosan az arcába hazudnak. Sokan azt feltételezik, hogy amit a tv-ben mutattak vagy mondtak, az úgy is van, azt meg sem kérdőjelezik, egyszerűen tényként kezelik. Ezzel persze tisztában van Orbán is, nem véletlen, hogy a kétharmad megszerzését követően elsők között tette rá a kezét a médiára. Mint ahogy a Médiatanács csicskává tételével azt is elintézte, hogy tegyen bármit a kormánypropaganda, azért soha, senki nem ütheti meg a bokáját. És igen, Hadházy Ákos vagy Ujhelyi István, esetleg Juhász Péter sajtóperek tucatjait nyeri meg a propagandamédiával szemben, azonban ez csak arra elegendő, hogy pár napra hír legyen a dologból.

A kiszabott büntetéseket a legtöbbször az adófizetők állják, ezért hát a csatornák vezetését nem érdekli, hogy reggeltől estig hazudnak, hiszen Orbán Viktor boldog, az állami támogatások mértéke pedig évről évre egyre csak növekszik. A gerinctelen munka tehát meghozza gyümölcsét, még ha ez emberek millióinak agymosásával is jár. Ezeket az embereket nem érdekli a munkájuk következménye, csak is az, hogy nekik is jusson valami a NER milliárdjaiból. Elég csak megnézni Azurák Csabát, aki tavasszal elhagyta a TV2-t, hogy júliustól a Budapest Honvéd kommunikációs és marketingigazgatója legyen. Az ilyen és ehhez hasonló fizetségekért cserébe asszisztálnak az ország tönkretételéhez. Ehhez én csak gratulálni tudok.

Áder pontyai nem beszélnek vissza

Tóth Ilona (július 19.)

A kereszténydemokratáknak és a fideszeseknek is mindegyik keze megvan, így tovább folytathatják a lopást. Mindegy is, nem kézfüggő az ország kisajátítása, hanem agymenéses diktátori hajlam függő.

Semjén lelkén szárad a közoktatási törvény módosítása is. Bátran, az első sorból vállalta a miniszterelnök-helyettes, hogy egyéni képviselői indítványként, mindenféle előzetes egyeztetés nélkül essenek neki az oktatásnak. Olyan hülye dumával, hogy a hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű tanulóknak ezután jobb lesz. A szakmát megint levegőnek nézték, és gyorsan átverték a parlamenten az új törvényt. Magasságosságuk birtokában rombolják a tudást – alapfoktól egészen az Akadémiáig. Ebben pedig újra kitűnő partner Áder János köztársasági elnök. A megtollasodott tollas János ezt is aláírta.

Mi is sokszor foglalkoztunk a Fidesz aljas reformjával: megszűnik a magántanulói státusz, valamint a tantestület és az egyéb iskolai dolgozók, diák önkormányzatok és szülők véleményezési joga az iskolaigazgató választásával kapcsolatban. A hároméves kortól kötelező óvodába járás alól csak négyéves korig kaphatnak felmentést a gyerekek. A csak szóbeli értékelést alkalmazó iskolákban kötelező lesz a félévi és év végi teljesítményt osztályzattal minősíteni. A pedagógusjelöltek nyelvvizsga nélkül is taníthatnak.

Normális országokban az úgy van, hogy ilyen döntések előtt tárgyalnak a pedagógusokkal, a szülői képviselettel, mert az oktatás-nevelés elsősorban rájuk tartozik. Csakhogy nálunk az állam akar belepofázni abba, hogy mi jó a gyerekeknek. Sem alkotói, sem családi beleszólás nincs. Ez megint a tehetősek törvénye. Én például arra lennék nagyon kíváncsi, milyen engedményeket kapnak a jól sportoló tanulók. Akik eddig vagy bejártak a suliba, vagy nem. Kíváncsi vagyok, hogy a dicsőített sportnemzetünk jegyében, milyen előnyöket élveznek majd azokkal az érzékenyebb, sérült gyerekekkel szemben, akik egy átlagos mai magyar iskola nagy létszámú osztályában nem tudnak kellőképpen fejlődni. Majd Állam Bácsi/Néni eldönti, kinek ad felmentést az iskola alól, ki lehet magántanuló.

Akinek eddig kétségei lettek volna: építi Orbán a számára ideális társadalmat egy megbolondult házi Takaróval karöltve. Gúzsba kötött európai szellemiséggel nem haladunk előre. A tudni, tanulni akarókat nem lehet pórázon vezetni, nem lehet mindig rántani egyet a kötélen. Nyilvánvaló, hogy ez csak egy gebinbe vett állam szándéka. Egészen addig, amíg az emberekben elsötétedik a tiborczi Elios-lámpa. Ha nem cseréljük ki végre az égőt.

Áder János ahhoz szokott, hogy a pontyok nem beszélnek vissza. Semjén Zsolt imázsilag azt szereti, ha az orvul ejtett állat kínlódik, mielőtt a trófeája lesz. Orbán Viktor pedig mindent szeret, ami ember-, erkölcs-, tudás-, szabadság-, méltóságellenes. És csak neki lehessen köpködni.

Hitler a helyén van – és harcol

Edgar Swan (augusztus 15.)

Miközben fölül a hatalmát rettegve féltő főmaffiózó éppen felzabálja a Magyar Tudományos Akadémiát, és már nem is titok, ami eddig sem volt az: a félművelt kocafocista fogja megmondani a kutatóknak, mit kutathatnak és milyen eredményt kell produkálniuk, alul pereg ki a kezükből a hatalom. Falvanként, városonként. A fontos dolgok nem az MTA-ban dőlnek el, hanem a falvakban és városokban. Ha a szavazók találnak olyan jelöltet, akiben megbíznak, mert ismerik és mert tudják, hogy becsületes és hozzáértő, akkor le lehet bontani a maffiát. Nem kell megroppantani, mert már megroppant. Akkor is, ha sokan dolgoznak azon, hogy ennek az ellenkezőjét hitessék el.

Szóval mindenki kösse fel a gatyát, mert ez a választás sorsdöntő lesz. Ez nem tartozik ide, csak úgy eszembe jutott: a propaganda azt terjesztette, hogy Hitler a helyén van és harcol. Akkor is ezt mondták be a rádióban, amikor a Németországot romba döntő önjelölt messiás már nem élt. Még akkor is győzelemről beszéltek, amikor már elbuktak.

Nem kell sok. Csak arra van szükség, hogy a települések lakói a saját eszükre hallgassanak és arra szavazzanak, akit alkalmasnak tartanak az önkormányzat élére. Függetlenül attól, hogy mit akarnak elhitetni a propagandisták. Nekik kell együtt élniük a döntésük következményeivel, nem a trolloknak és nem a hazugságokat terjesztő firkászoknak. Bár remélem, ez utóbbiaknak is szembe kell nézniük a következményekkel a bíróságon. Éppen ideje lesz vállalni a felelősséget mindenkinek. Szavazópolgárnak is, politikusnak is, firkásznak is. Hamarosan.

Most vagyunk a százéves csúcson?

Molnár Bálint (szeptember 17.)

Időnként persze kimegyünk egy-egy meghallgatásra Brüsszelbe, mert ez a mániánk, két bosszúhadjárat és háború lebegtetése között pedig azzal etetjük a híveket, hogy ez mind azért van, mert soha nem voltunk még ennyire népszerűek, fontosak, és megkerülhetetlenek, mint most. Azért kell folyton magyarázkodni az autokratikus, félfeudális viszonyaink miatt azoknak ott, mert csak azt ültetik kispadra, akit tisztelnek. Valóban sajátos magyar észjárás szükségeltetik ahhoz, hogy ettől a lázas önámítástól, ettől a kóros önbecsapástól, ettől a hamis, eltorzult nemzeti önértékeléstől valaki ne menjen a falnak, de arra láthatóan elég, hogy tíz éve hatalomban tartsa a Fideszt. Mert zene füleinknek ez a fenenagy tisztelet és tekintély, még ha korog is a gyomor ott a városszéli, összkomfortos nyomorban, ahonnan Hegyeshalom behozhatatlanul távolinak tűnik.

Időnként elmennek Brüsszelbe, égetni magukat 

Igen, az ország sokkal fontosabb szerepet játszik Európában, mint ami például a méretéből, lakosságszámából vagy gazdasági erejéből adódna, gondolom Dániában, Luxemburgban és Hollandiában is ezzel kampányolnának a politikusok, de hát hiába: sehol nincsenek a Lőrinc nevére íratott Magyarországhoz képest, nem nagyon ugrálhatnak. Igen, nincs is jobb bizonyíték a 9 éve beköszöntött aranykorra a választási zsák krumpliknál, a különféle utalványoknál, az ideig-óráig enyhet adó kormányzati nagyvonalúságoknál. Semmi más nem igazolja a hasító jólétet, mint az, hogy közel tíz év megállíthatatlan dübörgés után pár ezer forintos szavazatokat kell vásárolnia a hatalomnak, és azzal kell zsarolnia a választókat, hogy ha nem ők nyernek, ha nem csak a Fidesz, akkor kitör a polgárháború.

Nem tudom, hogy pontosan hány évet sikerült 9 év alatt visszafejlődni történelmi léptékben mérve, de ha most vagyunk a csúcson, akkor nem lehetne abbahagyni? Mert ha tényleg most vagyunk a százéves csúcson, már nem kell újabb kilenc ilyen év, és Magyarország helyén valóban egy fehér folt lesz. Vagy az sem.

Ez is történt még:

  • Július 2. Megalakul az új Európai Parlament.
  • Július 12. Varga Judit váltja az Igazságügyi Minisztérium élén a kormány által uniós biztosnak jelölt Trócsányi Lászlót.
  • Július 16. Az Európai Parlament az Európai Bizottság elnökévé választja Ursula von de Leyent.
  • Szeptember 30. Ursula von de Leyen új biztosjelöltet kér Magyarországtól Trócsányi László helyett helyett, miután azt az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) másodszor is leszavazta. (Várhelyi Olivért, az EU-hoz akkreditált állandó magyar képviselet vezetőjét javasolja új magyar biztosjelöltnek Orbán Viktor kormányfő)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.