Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Azonnal fogyasztható

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Előrebocsátom, hogy nem vagyok főzékeny, konyhám is azért van csak, mert eleve része volt a háznak, és egyszer még egy csésze teát is sikerült elrontanom, de ebbe most inkább nem mennék bele mélyebben, csak szerettem volna már az elején kontextusba helyezni, hogy mekkora konyhai zseni vagyok.

Ebből fakadóan gyorsan leszögezném, hogy nem tervezek recepteket megosztani a jövőben, ez egy kivételes eset, mert az történt, hogy találtam egy különlegességet karácsonyra, ami valóban könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető, nem valami postaládába bedobott ingyenes magazinból kiollózott rettenet, hanem igazi csemege egyenesen a zseniális Jamie Oliver konyhájából, tehát menő is, fancy is, úgyhogy akinek a fülén jön ki a bejgli vagy elege van a mákdarálásból, az most nagyon figyeljen, mindent gondosan lejegyeztem, ahogy az a műsorban elhangzott.

(Ki akartam rakni karácsony előtt jóval, hogy akik hozzám hasonlóan tehetségesek, azoknak is legyen idejük a kísérletezésre, ha első nekifutásra esetleg nem sikerül létrehozni ezt a konyhaművészeti remeket, de így is jó lesz, jövőre is lesz karácsony.)

„Így nyűgözd le a családodat és barátaidat karácsonykor az általad készített rendkívüli desszerttel” – ezt mondta Jamie és esküszöm, kedvet kaptam, hogy a főztömmel lenyűgözzek, mert annyira meggyőzően lelkes volt eközben, mintha élvezné, amit csinál, ami számomra érthetetlen, hiszen mégiscsak egy főzőműsorról beszélünk.

Akkor álljon itt a recept:
Hozzávalók:
– 1 fürt szőlő
– 1 tábla jó minőségű csokoládé.

Elkészítés: a szőlőt betesszük a fagyasztóba kb. 2 órára, amíg az épp annyira fagy meg, hogy roppanjon (ez fontos, Jamie hangsúlyozta, hogy erre figyelni kell). Várakozás közben, hogy jobban teljen az idő, a csokoládét szétverjük a konyhapulton, így különböző nagyságú, szabálytalan darabokat kapunk. Jamie kalapácsot ajánl a művelethez, én ezt kicsit veszélyesnek tartom, mert sok helyen az igen stresszes karácsonyi készülődésből szentestére válóok lesz, így nem mindegy, hogy ilyenkor milyen szerszám akad a kezünkbe, de ha csak egyedül gályázunk a konyhában és senki nem szól bele az elkészítés folyamatába, akkor feszültséglevezetésre is kiválóan alkalmas, Jamie amúgy is jobban ért ehhez, ez volt a receptben, szóval oké, legyen kalapács, mégis kezd megtetszeni nekem ez a főzés-dolog.

Amikor megfelelő módon roppan már a szőlő, kivesszük a fagyasztóból, a csokoládéfalatkákkal együtt tányérra tesszük és így tálaljuk. Azonnal fogyasztható.

Jó étvágyat!

Szonja