Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Boldogan fizetünk ezért is

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Akár kell nekünk a Mátrai Erőmű, akár nem, az állam megvásárolja. Pontosabban a magyarok, hiszen a számlát az adófizetők állják, nem pedig Orbán Viktor vagy Gulyás Gergely. A Mészáros Lőrinc által birtokolt, az ország energiatermelése szempontjából második legfontosabb erőmű az oligarcha kezében nem vált arannyá, sőt: veszteségessé vált. Annak ellenére történt ez, hogy egyébként Mészárosék minden fillért kivettek a cégből, nehogy már bukás legyen végül a dologból. Az erőművet azonban nem lehet veszni hagyni, az állam azonnal lecsapott rá és bejelentkezett mint vásárló, ezzel kihúzva Mészárost és csapatát a pácból. Hogy ehhez mit szólnak azok, akik nem mellesleg kifizetik a felvásárlást? Hát őket épp elfelejtették erről megkérdezni. Minő véletlen.

Nem volt Nemzeti Konzultáció arról, hogy kérjük-e a Mátrai Erőművet Mészáros Lőrinctől, vagy sem. Megvesszük és kész, hiszen Orbán strómanja bajba került, ezért ki kell segíteni. A hírekbe a súlyos szennyezés miatt bekerült erőmű veszteséget termelt az utóbbi időben, ezért az eladását már jó ideje pedzegették a különböző hazai lapok. Az, hogy az állam végül bejelentkezett az erőműért, nem volt meglepő, mégis felháborító ez a módszer. Mészáros mindenre ráteszi a kezét és meg is tart mindent, ami pénzt fial számára. Az erőművel azonban melléfogtak, hiszen a szén-dioxid kvóta drágulása miatt az többé már nem volt nyereséges.

Normális esetben ilyenkor az ember elkönyveli a veszteséget, és tanulva a hibájából, tovább lép. De Mészáros Lőrinc nem egy egyszerű üzletember, ő nem hibázik. Ami veszteséges, azt azonnal le kell passzolni az államnak, hogy oldja meg az a problémákat, és akár milliárdokat is rászánva alakítsa úgy át az erőművet, hogy az újra nyereségessé és hasznossá válhasson. Hogy az átállást követően Mészáros majd újra megkapja-e az erőművet, az kérdéses, mindenesetre ha Orbán így dönt, mindenféleképpen előfordulhat a dolog. Mészáros – tekintve, hogy Orbán strómanja – azt tesz és azt vásárol fel, amit a főnök kiad parancsba. Ha a Balatont kell megvenni, akkor azt veszi meg, de ha egy erőművet kell megkaparinta, akkor sem kérdez, csak vásárol.

Megveszi a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt.-től az állam a Mátrai Erőművet, írja az MTI. A hírt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján. Palkovics szerint gazdasági, ellátásbiztonsági, munkahely-és klímavédelmi okok miatt van szükség az átvételre.

A tervek szerint lignit helyett szeméttel fűtenék az erőművet, ami azt jelenti, hogy közel 400 ezer tonnányi hulladék kerülhetne a Mátrai Erőmű hulladékhasznosító blokkjába az átalakítások után, a bánya területére pedig napelemparkot telepíthetnek. Ezen átalakítások értéke 200-300 milliárd forint, amit még akár Mészáros is megnyerhet pályázati úton. Ha ugyanis már veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, valamivel helyre kell tenni a dolgokat. Ez a pár száz milliárd forint pedig nem jönne rosszul Mészárosnak, aki ki tudja éppen mit kíván felvásárolni az országban, vagy annak határain túl. Milliárdoshoz méltó módon, már szinte minden fontos dologgal rendelkezik, így már-már kihívás lehet számára az, hogy valami újat találjon.

Van persze egy trükk a felújításban, hiszen annak költségeit – óriási meglepetésre – nem az áram árának emelésével teremtenék elő, hanem uniós támogatásokból, valamint az Európai Unió modernizációs alapjából. Hát nem nagyszerű? Az évek óta szapult EU lehet az, amely százmilliárdokkal támogatja azt, hogy korszerűbbé tegyék az ország második legfontosabb erőművét. Ezen pénz egy része persze – már ha valami csoda folytán nem valaki más nyer – visszafolyik Mészároson keresztül Orbán zsebébe, amivel végső soron nyereséget könyvelhet majd el. Lehet, hogy le kellett mondania az erőmű irányításáról, de ezzel a végén mégis igen szép összegre tehet szert.

Beleszólásunk – mint ahogy korábban sem volt – persze most sincs, így nem tehetünk mást, mint hogy újfent felháborodunk azon, hogy az állam gond nélkül vásárol fel egy veszteséges erőművet csak azért, mert az eddigi tulajdonosa képtelen volt azt nyereségessé tenni. Mészáros ebben az országban tényleg azt tesz, amit csak akar. Nem tud hibázni, hiszen Orbán ezt soha nem is engedné. Pontosan tudja, mikor mit kell lépni, hiszen tisztában van azzal, hogy senki nem tehet semmit. A kétharmaddal felruházott Fidesz kénye-kedve szerint adogatja egymás kezére az ország javait, mi pedig csak bámulunk, mint a szamarak. 2022 kérdése többek között az, hogy továbbra is ezt szeretnénk, vagy valami teljesen mást. A választási csalások ellenére, a döntés a mi kezünkben van.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.