Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Dimbelem-dombolom

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Felörvendett az én lelkem a hírre, hogy Felcsúton (hát hol máshol?!…) egy futódomb épül csekélyke pénzből. Jó, tudom, tényleg van ott már minden, mint a vurstliban. Még magunkhoz sem tértünk a Vál–völgyi Kisvasút állomásával átellenben épült csónakázótó + mesterséges sziget + híd + étterem + sportálya projekt keltette ámulatból – s máris itt a vezéri Disneyland újabb ékköve.

Mégis örvendeztem, legfőképp azért, mert ebben az országban oly sok a csútifüggő futóbolond, hogy napnál világosabb: kell nekik egy szakrális, zarándokhívogató hely, ahol végre kifutkározhatják magukat kedvükre. Ez az elképzelésem menten dugába dőlt, amint kiderült: ez a domb zártkörű rendezvények helyszíne lesz. Akárki nem futhat ott ámokot, kizárólag a leendő focisták használhatják le-fel szaladgálásra. Lépcső is lesz hozzá – gondolom, mozgó -, hogy meg ne sántuljanak. 

De még így is: senki ne mondja nekem, hogy a vacak 106 milllió az számottevő summa ahhoz képest, hogy mennyit invesztáltak mindmostanig a Puskás Akadémiát működtető alapítványba – különösen ha figyelembe vesszük, hogy minden értékelhető eredmény nélkül! Bagatell összeg, hiszen abból, hogy az odapumpált milliárdokból semmit nem tudtak eddig felmutatni, egyenesen következik: valós eredményt csak sokkal több közpénzért lehetne elvárni! A most bejelentett 1,1 milliárd forintos szerényke igény igazán csekély járandóság a korábbi támogatásokhoz és a valós képességfejlesztési szükségletekhez képest. A „Felcsúti Utánpótlás-neveléséért Alapítvány” (sic!) túlönfizetett menedzsmentjét csak a jószándék vezeti: a sikerhez kevés a futópadi és a síkterepi tréning, bárki megértheti. Én a helyükben nemzetközileg is levédetném a futódombi ötletet. Ha már domb, domborítsunk! 

Közpénzt emlegettem föntebb, mert bármit mondott erről Orbán Viktor, igenis a mi adóforintjaikból származik az úgynevezett TAO-pénz – bíróság is megállapította. A visszafogott pályázati elvárást pedig az indokolja, hogy idéntől mindösszesen legfeljebb 50 milliárd forint taotámogatást lehet jóváhagyni – noha például 2016-ban 113 milliárd forint ment a látványsportokra a társasági adóból. Ez a mérséklés az utólagos magyarázat szerint csupáncsak a fejlesztési célokat korlátozta, a működésre szánt pénzek nem csökkentek.

A Sátoraljaújhelyre tervezett, a világ leghosszabbjaként beharangozott 700 m-es üveghíd is piszok sokba – 2,5 milliárdba – került – de legalább nem építették meg! Miután már az MLSZ is rábólintott a fejlesztési programra, ezt a dombot tuti összebuldózerezik pár óra alatt. Szükség is lesz rá, mert OV a 12 évvel ezelőtti megnyitón azt dorombolta: „az első nemzetközileg is jegyzett játékosokat négy év múlva várjuk”. Ehhez képest: jelentkezzen, aki egyetlen Felcsútról startolt „nemzetközileg is jegyzett” focistát tud mondani – mert nekem egy sem jut az eszembe hirtelen. Amely hazának nem terem minden bokros diktatúrájában egy Aranycsapat, ott elkel egy focistadomb, ez vitán felüli. Egy nő is akkor a legvonzóbb, ha dimbes-dombos!

Beültetik szépen futórózsákkal, ez lesz a második Rózsadombunk. Az átadón a fideszközeli vádlottak ügyvédjeként futó Futó Barnabás előadja majd a domb véd- és dacbeszédét. Közkívánatra, a magát Dombiként szólíttató Dombóvári István fog felolvasni remek részleteket a nemrég publicistaként debütált Németh Szilárd cikkeiből. A felépülte után (most konkrétan nem a jobb belátásra bírt humorista, hanem a domb felépültére gondoltam) nemzeti ünnepekkor megszállhatnák e magaslatot a szirti borz (Procavia capensis) féle ehoni lények. Ők nevüket onnan kapták, hogy egyrészt nekik minden csúcs, ami az orbáni érában épült, másrész folyton borzonganak, ha migránsokról dajkamesélnek a lakájmédiában.

Kis bibi azért van a történetben. Ez a domb, hát ez bizony inkább dombocska. Halom. Halmocska. Vagy méginkább: bucka. Méreteiből legalábbis (h: 31 m, sz: 17 m, m: 2,25 m /!/) erre lehet következtetni. Rejtély, mi szükség van ott rá ennyi pénzért, hiszen van a közelben futtatásra alkalmas természetes domb is szép számmal. Mert miket is ír a FELCSÚT –  TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV, melyhez prológus gyanánt  bizonyos Mészáros Lőrinc írt polgármesteri köszöntőt: „A Váli-víz mentén sorakozó, mára összeérő egyutcás falvak (Baracska, Kajászó, Vál, Tabajd, Alcsútdoboz, Felcsút) és a környező dombok táji értéke is jelentős.” … „A földtörténet során, a kőzetlemezek további szerkezeti mozgása, a patakok üledékeinek lerakódása és a környezeti hatások pusztítása olyan löszös talajú dombvidéket hozott létre, amelyeket erdős-ligetes tölgyesek borítottak el.”

De mindegy is, Mimagyarok kora gyerekkorunk óta tudjuk jól: „Dombon törik a diót, a diót, / rajta vissza, mogyorót, mogyorót, / tessék kérem megbecsülni / és egy kicsit lecsücsülni, / csüccs!” Örvendezzünk tehát együtt e földhányásnyi felépítménynek, leendő élcsapatunk kifutójának, alleluja és hajrá! A kunhalmait is beszántani hagyó országunkban minden hepe-hupa nemzeti kincs! Reménykedjünk: ez alkalommal sem marad el e mestermű egyházi felszentelése! Imádkozzunk közösen, hogy egyetlen aranylábú futri fiúnak se kelljen majd ott, azon az emberpróbáló 2,25 méteres szinten megküzdenie izomfájdalommal, légszomjjal, magasságmámorral!

Pandula Dezső

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.