Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán eddig sem hallgatott Lázárra, miért pont most változtatna ezen?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Lázár János a minap befáradt a Rádió 7 Közös nevező című műsorába, ahol több olyan témában is kifejtette a véleményét, amelyekről az egykor még a legfelsőbb körökhöz tartozó politikus az elmúlt években nem igazán beszélt. Noha Lázár teljesen nem tűnt el, mégis a háttérbe szorult azután, hogy Márki-Zay Péter súlyos vereséget mért szülővárosa helyi jelöltjére. Ezt követően a Fidesz jegelte a szinte egyetlen gondolkodni képes – ezért ellenfélnek tekintendő – politikusát, aki aztán októberben újfent csúfosan elvesztette városát. Lázár maga nem indult a polgármesterségért, de mindenki számára egyértelmű volt, hogy a mai napig ő az, aki a legtöbb döntést hozza a városban. Márki-Zay Péter megjelenésével ez az arány változik, ami Lázár hatalmának egyre nagyobb mértékű visszaszorulásához vezet.

Hogy mi lehetett a Rádió 7 megkeresésének valódi oka, az nem derült ki, mindenesetre a beszélgetésben elhangzottak olyan gondolatok is, amelyek jól mutatják azt, hogy az idei önkormányzati választás valóban mérföldkövet jelent a párt életében, és nem túlzó arról beszélni, hogy vereséget szenvedett a Fidesz októberben. Ezt a párt berkeiben kevesen merték nyíltan felvállalni, ami nem is csoda, ha megnézzük, hogy hányan vannak ma olyanok a párt környékén, akik nem káderekként funkcionálnak, Orbán Viktor minden parancsát szolgai módon teljesítve. A beszélgetés egészére most nem térnék ki, csupán egy részletet emelnék ki, amely a következő:

Ki kell mondani: a Fidesz elveszítette az októberi választásokat. Változásra van szükség a pártban és annak kommunikációjában. Fontos a fiatalok felé fordulni, hiszen teljesen másként gondolkodik, másként tekint a világra, máshová helyezi az értékeket egy 20 éves, mint a 40-es, vagy akár az idősebb generáció. 500 ezer új szavazó lesz a következő választásra, számukra is javaslatokat kell kínálni az őket foglalkoztató kérdésekben. A legfontosabb pedig az, hogy meghallgassuk az emberek problémáit, a politikának sokkal többet kell foglalkozni a hétköznapi élet kérdéseivel. Csak így juthat sikerre a párt  2022-ben, mondta a képviselő.

Ha már Lázár is úgy érzi, hogy itt az ideje kimondani, változásra van szükség a Fideszben, akkor valóban komoly gondok lehetnek a NER-ben. Rájöttek arra, hogy elérték a határaikat-korlátaikat, és már messze nem elég a vidékiek krumplival és tűzifával való megvásárlása ahhoz, hogy bebiztosítsák az újabb kétharmadot 2022-ben. Az idők megváltoztak, a szétszabdalt ellenzék – lényegében a teljes baloldal – pedig összeállt, ezzel maga mögé állítva olyanokat, akiket korábban nem sikerült. Lehet, hogy még nem elég meggyőző az üzenetük, vagy még nem képesek elég embert elérni – a Fidesz uralja a vidéki média egészét -, de idővel ez is változni fog. Akkor pedig akár teljesen is kicsúszhat Orbán kezéből a gyeplő. Senki sem tudja, mire lehet képes a miniszterek elnöke, hiszen valódi uralkodásának kezdete óta – a NER kiépítését követően – nem került igazán szorongatott helyzetbe. Az elmúlt 10 évben lényegében minden az ő parancsára történt ebben az országban.

Ha ezt továbbra is így szeretné Orbán, akkor már Lázár szerint is szüksége van arra, hogy átgondolja politikáját. El kell érniük a fiatalokat, hiszen nélkülük képtelenek egy újabb választás megnyerésére. A fiatalokat azonban elég nehéz száraztésztával és közmunkával lefizetni, ők már működő egészségügyet és oktatási rendszert kívánnak és azt, hogy legyen lehetőség egy élhető jövőre. Az, hogy a családalapításra Orbánék milliárdokat fordítanak, már vélhetően ezen taktika része, csak azt elfelejtik, hogy ezzel messze nem érnek el minden fiatal választót. Az autóvásárlási támogatás és a CSOK sem garancia arra, hogy a fiatal családosok mindannyian a Fideszre teszik majd le voksukat, mint ahogy a 22 éves államtitkár-helyettes kinevezése is baklövésnek bizonyult.

A fiatalokat a mai napig nem képesek sikeresen elérni Orbánék, az ugyanis, amit a Fidelitason keresztül művelnek, nem különösebben hatékony. A szervezethez csatlakozó újgazdag szülők leszármazottai ugyanis nem képviselik a magyar fiatalok nagy többségét, sokkal inkább ellenszenvet váltanak ki. Ha erre nem jön rá Orbán és csapata, akkor elkezdhetik az aggódást 2022-re nézve. Lázár azt is javasolta a pártvezetésnek, hogy hallgassák meg az emberek problémáit, azonban ez kevéssé vehető komolyan egy olyan párttól, amelyet saját körein kívül senki és semmi nem érdekel. Orbán gazdaggá teszi a környezetét, miközben emberek százezreit tartja nyomorban. Persze emelkedtek a bérek, de ha Európa többi országához viszonyítunk, már láthatjuk, hogy ha nem lopták volna el az uniós támogatások egy jó részét állami szinten, akkor ma minden fiatalnak és idősnek jobb élete lenne.

Az emberek problémáit nem lehet rezsiutalványokkal és ajándékcsomagokkal megoldani. Ezek olyan könyöradományok, amelyek nem kínálnak megoldást semmire, ezért sem feltételezhető az, hogy Orbánt valaha is érdekelné az emberek sorsa. Ő mindent a saját szája íze szerint dönt el, még akkor is, ha ezzel emberek százezreinek, millióinak jogait csorbítja. Orbánt soha nem érdekelte egy pillanatra sem az átlagember élete, őt csakis saját magának és baráti körének meggazdagodása izgatta. 2022-ig nem igazán hiszem, hogy bármiféle valós változás is várható a Fidesz irányából, hiszen Orbán azt hiszi, legyőzhetetlen, ezért nem fog változtatni az eddig győztes taktikáján. Lázárra eddig sem hallgatott, miért épp most kezdene el hallgatni rá? Orbán egy csúnya bukás felé menetel, amelynek útja előre ki van kövezve. Három év alatt nem lehet csodát tenni, erre még a felcsúti volt focista sem képes.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.