Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


És még hány ilyen eset lehet országszerte?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Akármennyire is dolgoztak azon Józsefvárosban, hogy eltüntessék az előző polgármester és csapata ténykedéseinek nyomait, nem jártak sikerrel. Persze mindenki sejtette, hogy akár komoly törvénytelenségeket is végrehajtottak azért, hogy megtartsák pozícióikat, bizonyíték erre eddig mégsem volt. Pikó András és csapata azonban annak ellenére sem adta fel, hogy az előző városvezetés a Józsefváros szerkesztőségének teljes rendszerét törölte, valamint voltak olyan gépek is, ahonnan a háttértárolót is kiszerelték. Az ok elég egyértelműen a nyomok eltüntetése lehetett, hiszen nem egy alkalommal vádolták meg az önkormányzati lapot azzal, hogy a Fidesz szekerét tolja és a város lakóinak tájékoztatása helyett csak és kizárólag a kormánypárti politikusokról számol be.

Ez persze Józsefvárosban nem egy egyedi történet, hiszen országszerte városok tucatjainak kormánypárti vezetése hajtott és hajt a mai napig végre hasonlókat. Ők azok, akik eldöntik, hogy miről tájékozódhatnak a szavazók és mi az, ami semmiképpen sem juthat el hozzájuk. A helyi lapokat propgandaként használják fel, ezzel is manipulálva az embereket, valamint a választásokat. Ez persze törvénytelen, de hát mégis, melyik hatóságot érdekelné ez? A választási biztosságot biztosan nem, de a rendőrség sem zaklatja fel túlzottan magát attól a ténytől, hogy települések tucatjain verik át közpénzből a helyi lakosokat.

Pikó Andrásnak nem véletlenül nem örültek a kormánypárti oldalon, hiszen – mint ahogy az látszik – az elmúlt hetek eredményei alapján, ő nem csak fenyegetett azzal, hogy utánajár minden, a korábbi városvezetés által meghozott döntésnek, de felelősségre is vonja azokat, akik hatalmukkal visszaéltek. Több lépést is tett már Pikó azért, hogy Józsefváros egy jobb hely legyen, ezen lépések sorába tartozik a mostani is, amely – ha a gyanú beigazolódik – komoly gondba sodorhatja az egykori városvezetést.

Az átadás-átvétel folyamatának leginkább érthetetlen és megmagyarázhatatlan momentuma az volt, amikor a Józsefváros szerkesztőségének teljes rendszerét törölték, voltak gépek, ahonnan a háttértárolót is kiszerelték. Most már tudjuk, mi állhatott a kétségbeesett akció mögött: el akarták tüntetni a helyi újság direkt pártirányításának és kézi vezérlésű szerkesztési gyakorlatának a nyomait.

Hogy kik voltak azok, akiknek le kellett okézniuk a cikkeket?

  • Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője, a kerület egyik parlamenti képviselője.
  • Rimán Edina jegyző, a törvényesség helyi őre, aki akkor már a Helyi Választási Iroda vezetőjeként a választási folyamat pártatlansága és kiegyensúlyozottsága felett is őrködött.
  • Sára Botond fideszes polgármester
  • Egry Attila fideszes alpolgármester
  • Farkas Örs, aki akkor épp a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Felügyelő Bizottságának az elnöke volt, korábban viszont Kocsis Máté kabinetfőnökeként tevékenykedett, és aki a választási kampányban politikai elemzőként írt többek között a józsefvárosi politikai helyzetről a Magyar Nemzetben.

Mint ahogy Pikó András írja Facebook bejegyzésében, a Józsefváros újságot az elmúlt évek választási kampányaiban mutatott elfogult, az ellenzéket negligáló szerkesztési gyakorlata miatt a különböző választási bizottságok rendre elmarasztalták, a legutóbbi önkormányzati választás idején a Kúria emiatt félmillió forintos büntetést szabott ki a Józsefvárosi Önkormányzatra. Ez egy kormánypárti gyakorlat, amelyet szinte településről-településre végrehajtanak. Felső utasításra döntenek szinte minden kérdésben, ami egyszerűen nevetségessé teszi ezt az egészet. A rendszer kiszolgálói mégis hogyan képesek türköbe nézni ezek után? Hogyan képesek segédkezni egy olyan maffia-rendszer fenntartásában és működtetésében, amely szavazók millióinak agyát mossa át?

Az, hogy a vidéki települések nagyrésze a Fidesz kezében van az ilyen és ehhez hasonló döntéseknek köszönhető. Ha a káderek nem őrködnének a propaganada felett, talán ma jóval több településen „jönne meg” az emberek esze és gondolnák át a döntéseiket. Ha nem a helyi lapok hazugságait olvasnák hetente, akkor talán változhatna végre valami. Pikó jó példa arra, hogy sokszor elég az is, ha egyetlen épeszű ember kerül egy település, vagy kerület vezetői székébe és rögtön hatalmas változás köszönt be.

A kerületi szavazók mellett azonban a vidékiek szemét is fel kell nyitni. Valahogyan rá kell jönni arra, hogy hogyan iktatható ki a vidéki cenzúra és hogyan juttatható el a valóság az emberekhez. Az ember azt gondolná, hogy ezek csak senki által nem olvasott szennylapok – ez utóbbi még igaz is – azonban a hatásuk a mai napig óriási. Ha nem így lenne, Orbán se küzdött volna azért olyan nagyon, hogy megszerezze őket egytől egyig. A józsefvárosi lap tökéletesen rámutat arra, hogy a Fidesz hogyan operál országos szinten. Ezzel(is) kell valamit tennie az ellenzéknek, ha labdába akar rúgni 2022-ben. A feladat komoly, de nem lehetetlen. Azt már csak remélni merem, hogy Pikó után más ellenzéki polgármesterek is átvizsgálják a rájuk hagyott informatikai rendszereket és elemzik az ott talált adatokat. Ez ugyanis olyan visszaélésekre is rávilágíthat, amely alapján fel lehet térképezni a Fidesz valós taktikáját.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.