Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ott, ahol száraztésztával és egy zsák krumplival szavazatot lehet venni, ott valami gond van

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mint az nemrégiben kiderült a 24.hu-nak köszönhetően, Wintermantel Zsolt újpesti polgármester választások előtti nyugdíjasoknak osztogatott csomagjai súlyos milliókba kerültek az adófizetők számára. Persze ezt már korábban is lehetett sejteni, hisz minden finomsággal megtöltött csomagok minden krumpliszsákról álmodó nyugdíjas elképzelését felülmúlták. Az akkor végső hajrára készülő, mindent beleadó politikus azonban elbukta a választást, ezért aztán kiderül az, hogy mennyibe is került az adófizetőknek az, hogy Wintermantel ajándékokkal szórta meg a nagyérdeműt alkalomadtán. A 24.hu információi szerint a következő összegekre bontható le a történet:

  • A kávét és a teát nettó 14 948 031 forintért szerezték be, ami 50 ezer forinttal van a közbeszerzési értékhatár alatt.
  • A tésztát, mézet, kolbászt és burgonyát nettó 43 464 567 forintért vásárolták az Unibond Bt.-től. Az önkormányzat szerint ennek a cégnek a fő tevékenységi köre a műszaki kutatás és fejlesztés, a fenti tétel pedig a törvény alapján valószínűleg közbeszerzés-köteles lenne, ám sem a közbeszerzési értesítőben, sem a képviselő-testület által elfogadott közbeszerzési tervben nem lelhető fel az ezzel kapcsolatos eljárás. Így a polgármesteri hivatal szerint ki kell vizsgálni, hogy vajon törvényesen szerezte-e be azt az előző önkormányzat, de az is lehet, hogy ez a tétel a kivételek közé tartozik.
  • Egy szerintük Fidesz közeli céggel, a Grafcom Media Kft.-vel gyártatták le a burgonyaosztáshoz adott bevásárlótáskákat, nettó 6 427 120 forintért.
  • Ezen felül az Újpest Kártyával rendelkező lakosoknak 10 ezer darab izzót is kiosztottak, ennek értéke nettó 17 894 300 forint volt.

Nem arról van szó, hogy bárki is sajnálná az ajándékokat az idősebb korosztálytól, de mégis mi szükség van egy ilyen közel 100 milliós ajándékcsomagra akkor, amikor elviekben ma jó idősnek lenni ebben az országban? Ha az Orbán-kormány nyugdíjat emelt és rezsit csökkentett, akkor mégis mi szükség van ajándékcsomagokra, vagy izzó osztásra? Ha valóban megengedhetnék maguknak ezeket a cikkeket az idősek, akkor nem állnának sorba azért, hogy ezeket átvehessék. Az emberek nem hülyék, ezzel pontosan tisztában vannak.

Külföldön azért nem szokás a hasonló osztogatás – ilyennel sem Angliában, sem pedig Spanyolországban nem találkoztam -, mert ott az emberek nem éheznek és nem kell azt sem számolgatniuk hó végén, hogy be tudják-e fizetni a számláikat időben. Európa fejlett részein egy zsák krumpliva, vagy egy kis száraztésztával nem lehet szavazatokat vásárolni, hiszen erre az emberek nincsenek rászorulva. Magyarország azonban nem egy ilyen ország, itt már pár ezer forintért is gond nélkül meg lehet győzni valakit arról, hogy voksát a Fidesz mellé tegye le, hiszen legalább abban a hónapban lesz egy kis tűzifája, vagy lesz egy kis meleg étel az asztalon.

Wintermantel Zsolt azonban nem, hogy elszégyelné magát az osztogatás miatt, hanem még büszke is arra. Büszke arra, hogy több tízezer embert lepett meg az önkormányzat ajándékaival és büszke arra, hogy ezzel örömet tudott szerezni az ottlakóknak. Aki emiatt támadja a volt polgármestert, az mindenképpen csak mocskos baloldali firkász lehet, aki képtelen értékelni bármit is, amit a jobboldal tesz. Az, hogy az ajándékozás szükségessége önmagában probléma, Wintermantelt nem érdekli. Facebook posztban osztotta meg olvasóival azt, hogy mennyire is büszke ezekre az ajándékozásokra:

Büszke vagyok az újpesti nyugdíjasok támogatására!

Egyes baloldali orgánumok szenzációs hírként tálalják, hogy az általam vezetett Újpesti Önkormányzat 100 millió forintos nagyságrendben támogatta az újpesti nyugdíjasokat. Bár engem ebben az ügyben nem kerestek meg, de szeretném elmondani nekik is, hogy az elmúlt kilenc év során 17 alkalommal, minden tavasszal és minden ősszel, ilyen formában is segítettük az előttünk járó nemzedékeket. 24 000 nyugdíjast támogattunk ebben a formában és a megmaradt csomagokból mindig jutott a nagycsaládosoknak, a civil és egyházi karitatív szervezeteknek és a bölcsődéknek is.

Majd folytatta:

Az új baloldalai koalíciónak és polgármesterüknek a várost kellene irányítaniuk, és ennek részeként el kell dönteniük, támogatják ezt a hagyományt, annak összes költségével együtt, vagy nem tartják fontosnak, sajnálják a támogatást a nyugdíjasoktól és meg akarják szüntetni. De ezt a döntést fel kell vállalniuk. Ki kell állniuk az újpestiek elé és nekik elmondani: eddig volt ilyen támogatás ezután nem lesz.

Ezzel a volt polgármester igen nehéz helyzetbe hozta Déri Tibort, hiszen ha ezek után megvonja a nyugdíjasok ajándékaira elköltött forrásokat, azzal Gyurcsány Ferenccé válik. Döntését követően teljesen biztosan azok sorába kerül be, akik egyetlen cselekedetét a kormánypárt heti szinten szajkózza, ezzel is elültetve az emberek agyában azt, hogy az ellenzék csak rombolásra képes. Hogy mennyivel egészségesebb lenne az, ha ajándékok helyett, inkább fejlesztenék a várost, egy olyan kérdés, amelyre nem lesz egyszerű egyetlen mondattal válaszolni.

A nyugdíjasoknak azonban – ha ezt ők is jól átgondolják – nem száraztésztára és egy zsák krumplira, hanem egy élhető városra van szükségük. Egy olyan helyre, ahol biztonságban élhetik le az életüket és egy olyan helyre, ahol unokáik is nyugodtan játszhatnak. 100 millió forintot talán nem egy pár izzóra és pár szál kolbászra kellene elkölteni, hanem a város fejlődésére. Lehet, hogy ezen költéseknek nem lesz azonnal eredményük és szavazat vásárlásra sem igazán használható, azonban jóval hasznosabb, mint az, hogy ezeket a pénzket végső soron fideszes vállalkozók kezébe juttassák.

Nem büszkeség az, hogy 100 millió forint közpénzből szavazatokat vásároltak Újpesten és nem büszkeség az sem, hogy ezek az ajándékok megfeleltek a célnak egészen az idei év októberéig. A változás azonban megtörtént, már csak abban reménykedem, hogy ez a változás még jó ideig kitart és az emberek végre megértik, hogy ahol nyugdíjasokat élelmiszerrel, vagy tűzifával ajándékoznak meg, ott bizony valami nagyon nincs rendben.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.