Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Borkai-gyerek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ha már ismét szóba jött a minap a Borkai família, pontosabban a zseniális, teljesítmény nékül is jól teljesítő Borkai-gyerek, kutakodtam egy kicsit annak a cégnek a vagyoni helyzetében, ahol ő havi egy milliót keresett minimum 3 éven át. 

Okosabbak, ügyesebbek már felderítették és megírták, hogy a Rákosfalvy ügyvéd-haver címén bejegyzett Akonia Ingatlanforgalmazó Kft. egy luxemburgi székhelyű, hasonló nevű céghez köthető, ami mögött vélhetően Rákosfalvy Zoltán áll. Ugyanis ez a luxemburgi cég az alapítója és egyben 100 %-os tulajdonosa a Borkai Ádám “vezette” Rákosfalvy-székhelyű Akonia Kft.-nek.

Ez a magyarországi cég 2013. márciusában alakult 500 ezer forintos jegyzett tőkével és ingatlanügynöki főtevékenységgel. E mellett bejegyzésre került még az alábbi három tevékenység: légi személyszállítás, légi szállítást kiegészítő szolgáltatás és légi szállítóeszköz kölcsönzése. Jó, nem?  No de lássuk, hogy is működött ez a cég a kezdetektől. Megpróbálom röviden és egyszerűen felvázolni, éves bontásban. Tehát…

2013

A kezdési év végére sikerült mindjárt egy több mint 11 millió forintos veszteséget összehozni, egy 3,6 milliós árbevétel mellett. Ez a bevétel nagyjából fedezte is az egy fős személyzetet képező ügyvezető éves bérköltségét, járulékokkal együtt (3,5 millió). Ezen felül még több mint 7 millió forintot feltehetően fontos dolgokra kellett költeni (a mérleg szerint anyagjellegű ráfordítások). Növelte még a veszteséget némi értékcsökkenési leírás, valamint pénzügyi műveletek vesztesége.

Az újdonsült mivolta és a veszteséges működése ellenére, a cégnek sikerült hozzájutnia egy 280.000 eurós rövid lejáratú banki hitelhez. Ez akkoriban 83.135.000 forintot ért. Emellé a hitel mellé még jött egy 115 millió forintos hosszú lejáratú kölcsön is, vélhetően az alapító cégtől (a kiegészítő melléklet szerint kapcsolt vállalkozástól), vagy talán mondhatjuk úgy is, hogy Rákosfalvy Zoltántól. 

Így a társaság mindjárt rendelkezett közel 200 millió forint kölcsönpénzzel, amiből az ingatlanügynöki f(ed)őtevékenysége keretében mindjárt vett némi értékpapírt közel 113 millió forint értékben és közel 77 milló forintért beszerzett tárgyi eszközöket, úgynevezett “egyéb berendezéseket”. Hogy ez mi lehet? Gondoljon ki mire akar. Ennyit tudok segíteni: a számviteli törvény szerint ezek a rendeltetésszerűen használatba vett, a vállalkozás tevékenységét közvetett módon, tartósan szolgáló műszaki gépek, irodai berendezések, járművek vagy számítástechnikai eszközök

2014

Az immár 5 millió forintot meghaladó árbevétel nem volt teljes egészében elegendő a szintén ifjú Somogyi Zsolt nevű ügyvezető 5 millió fölé növekedett bérköltségére. De ezen túlmenően ebben az évben is további 9 millió forintot kellett szánni anyagjellegű ráfordításokra. A nem-tudjuk-milyen berendezésekre elszámolt értékcsökkenéssel és más költségekkel együtt a cég éves vesztesége már megközelítette a 19 millió forintot. 

Ezzel viszont már sikerült megsérteni a Ptk.-t, mivel már második évben negatív saját tőkét mutatott ki a mérlegében a cég. Mi történik normál esetekben ilyenkor? Az van, hogy a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárást indíthat, amelynek a végén kényszertörléssel akár megszüntetheti a céget. A cég maga súlyos bírságot kaphat, a cég vezetőit pedig jó eséllyel hosszú évekre eltilthatják. 

Mi történt még 2014-ban? Év végére eltűnt a rövid lejáratú banki hitel, valamint az értékpapír is a mérlegből, vagyis kiváltotta egyik a másikat, valamint a jegyzett tőke 3 millióra emelkedett.

2015

A saját tőke továbbra is negatív, az árbevétel már csak 710 ezer forint lesz. Amire lehet következtetni a mérlegből az az, hogy talán a bevételt hozó berendezéseket eladták. 

Ugyanis 2015 végén már nem szerepelnek tárgyi eszközök a mérlegben, viszont azok értékével hasonló összegű pénzeszköz jelenik meg. Így 2015. november 2-tól Borkai Ádám már egy olyan cégnek az ügyeit vezeti havi egymillió forintért, aminek év végén van több mint 82 millió forintja, viszont semmilyen tevékenységet nem végez. A pénznek a fedezete pedig a korábbi 115 milliós tagi kölcsönből még megmaradt 100 milliós tartozás a luxemburgi tulajdonos cég felé (én ezt ennek könyvelem el, más nem nagyon lehet). A 77 millióért beszerzett tárgyi eszköz eladása miatt ezt az évet a cég nyereséggel zárja, lévén a 710 ezres árbevétel mellett még 96 milliós egyéb bevétele is. 

Ez lehetett a tárgyi eszköz eladásából befolyó bevétel. De mi lehetett az, amit használtak közel két-három évig és mégis drágábban tudták eladni, mint ahogy vették? 

2016-2018

Innen aztán bejött az élet Borkai Ádámnak. Évente bruttó 12 millió forint ütötte a markát attól a cégtől, aminek semmiféle további tevékenysége, bevétele már nem volt 2018-ig bezárólag (a 2019-es adatokat még nem ismerjük). A mindenkori munkáltatói közteherrel együtt felmerült bérköltség így körül-belül hasonló összegű, kb. 14-15 milliós veszteséget okozott évente. Ennek a bérköltségnek a fedezete az a bizonyos, még fennálló 100 millió forintos vagy ahhoz közelítő kölcsön volt. 

Tehetséges gyerek, nemde? És főleg példamutató a jövő nemzedékének! Most Rácz Zsófia államtitkár-helyettes kisasszonyt nem bántom – előbb lássuk, ő mit bizonyít majd, feltehetően szintén egymilliós vagy akár nagyobb fizetéséért.

A saját tőkére vonatkozó törvényi előírások továbbra is sérültek, mivel ez már -36,4 millió lett 2017 végére. Végül 2018-ban ez a törvénytelen állapot megszüntetésre került úgy, hogy egy 80 milliós tőkeemeléssel a 3 milliós jegyzett tőke 83 millióval került bejegyzésre. Erre viszont további befizetés nem történt, mert a pénzeszközök évről évre csökkentek minimum a Borkai Ádám bérköltségével. Ugyanakkor a mérlegadatokból arra lehet következtetni, hogy a 80 milliós tőkeemelés fedezete a még vissza nem fizetett tagi kölcsön lehetett. Ez ugyanis 2017 végén még 94,3 millió forint volt, 2018 végére azonban lecsökkent pontosan 80 millióval, 14,3 millió forintra. 

Így vált Borkai Ádám immár egy olyan cégnek az ügyvezetőjévé, amiben van még 2018 végén kb. 45 millió forintnyi pénzeszköz. Ebből még további 3 évig megkaphatja a szerény kis fizetését, felélve teljességgel azt a vagyont, amit Valaki még 2013-ban betett a cégbe és persze anélkül, hogy bármilyen tevékenységet végezzen akár a cég, akár Borkai Ádám.

Végezetül összefoglalva az eddigiekben (tudtommal) még fel nem merült kérdéseimet:

  1. Hogy juthatott banki hitelhez egy teljesen új cég még az alakulás évében, amit aztán végül mindjárt veszteséggel zárt?
  2. Milyen tárgyi eszköz került beszerzésre, ami némi árbevételt is generálhatott és ami aztán később jó áron eladásra került? 
  3. Milyen céllal volt bejegyezve az ingatlanközvetítői főtevékenységen kívül három másik, a légi személyszállítással összefüggő tevékenység (és csak a fentiekben felsorolt három)?
  4. Miért nem lépett a cégbíróság a negatív saját tőke megszüntetése végett 2015 és 2018 között (két év a türelmi idő)?

Egyelőre ennyi, aki viszont úgy gondolja, hogy e-mailben kérdezne, ezt megteheti az aktuális  cégkivonaton még szereplő email-címre írva: [email protected]. Volt már szó ugye, a Somogyi Holdingról is…

Róza néni

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.