Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Vajon meddig lesz még elegendő az alamizsna?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jövőre nincs választás, sem uniós, sem parlamenti, sőt, még önkormányzati sem, ezért a nyugdíjasok nem is reménykedhetnek abban, hogy újabb alamizsnát kapnak Orbántól. Lehet, hogy a számok egyébként úgy állnak, arra mégsem számíthatnak, hogy komoly nyugdíjemelés érkezik jövőre. A Magyar Közlöny szerdai száma szerint jövő év elsejétől hihetetlen 2,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, ami a tíz éve változatlan minimálnyugdíj mértékét természetesen nem befolyásolja. Az jövő év január elsejével is 28 500 forintot fog érni, ami még arra sem elegendő, hogy az ember éhen haljon, esetleg a télen halálra fagyjon. Hogy tíz éve mégis miért változatlan az összeg, azt csak Orbán tudhatja, mindenesetre úgy tűnik, ezen semmiképpen sem kívánnak változtatni.

Persze abban biztos vagyok, hogy ezért is Gyurcsány Ferenc és az elmúlt 10 év előtti elmúlt 8 év tehető felelőssé, amikor is 30 évre sikerült tönkretenni az országot. Minimálnyugdíj-emelés nincs, mert Gyurcsányék elvették a 13. havi nyugdíjat, ebben szinte teljesen biztos vagyok. Hogy egyébként nem ő vette el, ennek amúgy sincs semmihez semmi köze? Nem számít, lényeg, hogy nem lesz emelés, és kész. Ez a mi nemzeti keresztény kormányunk, amely nem gondoskodik sem az időseiről, sem pedig a betegeiről. Az egyetlen társadalmi csoport, amely valóban jól jár Orbánék politikájával, az pont az a csoport, amelynek egyébként olyan nagy szüksége amúgy sincs a támogatásokra.

Értem én persze, hogy Orbán konzervatív politikus – papíron -, nem pedig szocialista, ezért teljesen hidegen hagyja az elesettek sorsa, azért mégis érdekes az, hogy pont azok szavaznak rá a legmagasabb számban, akiken páros lábbal tapos immár egy évtizede. A 2,8 százalékos kötelező emelés lényegi változást nem hoz, hiszen lehet, hogy az infláció mértéke ennyi volt, az élelmiszerek ára azonban több esetben is ennél jóval nagyobb mértékben változott, vagyis a nyugdíjak értéke tovább romlik a 2020-as év beköszöntével.

Ma egyre több nyugdíjas – hiszen képtelen megélni az államtól kapott pénzből, amiért egyébként megdolgozott – kénytelen újra munkába állni, akár szeretne, akár nem. Ennek a kormány persze borzasztóan örül, hiszen hatalmas a munkaerőhiány, azonban más kérdés, hogy mennyire boldogok ettől az idősek? Vajon őket megkérdezte valaki arról, hogy szívesen térnek-e vissza a munka világába, vagy inkább boldogan élnének egy megfelelő mértékű nyugdíjból az életük végéig? Tartok tőle, hogy az emberek többsége a nyugalmas éveket választotta volna a munka helyett.

És lehet, hogy a fizetések, valamint a nyugdíjak is emelkedtek az elmúlt években, azonban a gazdaság folyamatos növekedése ennél jóval nagyobb mértékű emelést is lehetővé tett volna, ha a NER tagjai nem lopnak el milliárdokat a közösből. Nem érdemes Nyugat-Európára tekinteni, elég a régiós nyugdíjakat és fizetéseket megnézni ahhoz, hogy perspektívát kapjunk a hatalmas sikereinkről. A magyar nyugdíjasok élete a legtöbb környező ország nyugdíjasaihoz viszonyítva is siralmas. Nem hogy Ausztriától, de még Szlovákiától és Csehországtól is jócskán le vagyunk maradva. Ma Magyarországon nyugdíjasnak lenni egyenlő egy rémálommal, már ha az ember éppen nem a bankszektorban dolgozta le a fél életét, vagy valamelyik politikai párt környékén.

Az Orbán-kormány annak ellenére is amit évről-évre mond, a mai napig nem becsüli meg az időseit. Lehet, hogy velük kampányolnak, de értük soha nem tettek igazán semmit. Az idősekről megfeledkeztek, hiszen ők már nem befizetők, ők már haszontalanok a gazdaság szempontjából, ezért feláldozhatók. Az, amit a kormány –többek között – az idősekkel művel felháborító, ennek ellenére valamiért mégis ők alkotják a Fidesz szavazóbázisát – még ha persze vannak is kivételek –, amit a mai napig nem tudok megérteni. Vajon mi kellene ahhoz, hogy végre elpártoljanak Orbántól azok, akikbe egyébként folyamatosan páros lábbal rúg? Mi kellene ahhoz, hogy végre minden társadalmi csoport felfogja, a Fideszt és ezen belül Orbán Viktort nem érdekli semmi más, mint a saját hatalma és vagyona megtartása? Amint ez a nap elérkezik, és a társadalom végre felébred Csipkerózsika álmából, talán megkezdődhet a változás. Addig azonban, ameddig egy 2,8 százalékos nyugdíjemelés elegendő a szavazatok megszerzéséhez, addig nehéz bármiben is reménykedni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.