Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Miközben

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Már nem csak a rabszolgatörvényünkre lehetünk büszkék – már akinek sikerül elhinnie azt, hogy ez egy piszok nagy siker –, hanem  a kedden megszavazott szájzártörvénnyel is lepipáltunk mindenkit a környezetünkben. Az Európai Unióban legalábbis. Még nincs vége a napnak, és az országgyűlésben zajló év végi rohamszavazásnak sem: több olyan módosító indítvány vár törvénybe iktatásra, amelyek tovább gyilkolják az önkormányzatok, az ellenzék, a valódi igazságszolgáltatás ma már alig létező lehetőségeit.

Miközben a honatyáknak titulált bábok „dolgoznak” a jövő szebb és könnyebbé tételén – mert a sajátjuk lehet, hogy olyan lesz –, folyik az év végi pénzköltés is. A népek rendesen vagy rendetlenül, de fizetik az adót, így az állam vehet újabb autókat. Gondolom, nagyon-nagyon fontos lehet. Csak egyetlen cégtől, nem a legolcsóbb fajtájúból, 54 milliárd forintért vesznek gépkocsikat. A teljes programra több mint 82 milliárdot költenek.

Ha vicces kedvemben lennék, arra gondolnék, hogy ezek azok a hétüléses csodák, amiket majd a sok gyereket vállalók kapnak. De mivel nem vicces, hanem háborgó kedvemben vagyok, azt kell mondanom: fuck you! Csak azért írom nem magyarul, hogy ne legyek trágár.

Miközben mindez zajlik, a népről sem feledkezik meg ugyanaz az állam – vagy a kormány, ami ma egy és ugyanaz, mert „az állam én vagyok”. Ami az arcukon van, az tényleg az övék, a többi csak ideiglenesen a tartozékuk. Lesz egy még így se, meglátjátok!

Tehát, az adakozós év végi kedvükben eszükbe jutottak a közmunkaprogramban részt vevő emberek is, ha egyáltalán annak tekintik őket. A pár éve melldöngetéssel bejelentett „munkahelyteremtő” akcióra 2016-ban 340 milliárd forintot költöttek, jövőre már csak 140 milliárdot fognak. Minden évben csökkent az összeg azóta: 320, 225, idén 180 milliárd volt. Jövőre kétszer annyi sem lesz, mint az idei állami gépkocsi tender.

Ilyen egy olcsóbb állam. Az olcsó jánosok állama. Mert a nép az olcsón megvehető: négy év alatt majdnem a felére lehet csökkenteni a pénzüket. Időközben biztosan sikerült sok mindenkinek munkát találnia. Az elsődleges munkaerőpiacra kell terelni az embereket, hangzik az indokolás.  Szerintem is. Külföldre. Vagy az állami segélyekre, álláskeresési támogatásokra várók listájára. Margit, noooormális?

Ma sem az állam, sem a kormány nem olcsó. Nemcsak az elherdált milliárdok miatt – az a kár is hatalmas, amit mindannyiunk életében okoznak. Nemcsak gazdaságilag, mentálisan is. Legalábbis azoknál, akik szerint elfogadható minden úgy, ahogy van. Legyen sok stadion, magyar űrhajós, mindenkit gyűlölő emberek milliói – nekik így jó. Majdcsak lesz valahogy. Addig is boldog ünnepeket!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.