Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A Fidelitas soha nem lesz egy új Fidesz

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Két napja Fidelitas kongresszust tartottak Budapesten, ahol természetesen megjelent a Fidesz apraja-nagyja is. Elhangzottak igen súlyos beszédek is, azonban most ezek helyett egy Index-videóval szeretnék foglalkozni, amelyben a megszólalók tökéletesen reprezentálták azt a csoportot, akikre a Párt valóban épít a fiatalok közül. Meglepő módon – számomra legalábbis – a megszólalók többsége művelt fiatalnak tűnt, noha persze volt közöttük olyan is, aki saját magát hozta zavarba a felvetéseivel. Ilyen persze bárkivel előfordulhat, nem is ez a legfontosabb az egészben. Ami számomra elég egyértelműen kiderült a Fidelitas kongresszusán résztvevők alapján az az, hogy a Fidesz egyértelműen a tehetősebb családok sarjait gyűjti maga köré, akik aztán később felszólalnak a hazai fiatalok érdekében.

A kérdés már csak az, hogy vajon hány, valóban tehetős magyar család van ma az országban? Hogy a többség nem tartozik a középosztályhoz az egészen biztos, mint ahogy az is, hogy ezzel egy igen szűk keresztmetszetet választott a kormány, még akkor is, ha folyamatosan azon dolgozik, hogy már egyébként sem szegény családoknak biztosítsa a jövőt. Azok a fiatalok, akiknek szülei nem töltenek be valamilyen Fidesz által kiosztott pozíciót, vélhetően kicsit másképpen gondolkodnak a mindennapokról. Számukra nem a csok vagy a babakötvény a legfontosabb, hanem az, hogy élhető legyen ez az ország. Az, hogy az általuk választott egyetem színvonala ne romoljon évről évre és amiatt se kelljen aggódniuk, hogy szüleik vagy nagyszüleik valamelyik kórház omladozó kórtermében lépnek át a túlvilágra.

A fiatalok többsége olyan körülményeket szeretne teremteni magának, amelyben bátran felnevelheti a gyermekeit, és nem kell amiatt sem aggódnia, hogy mi lesz az elkövetkezendő években. Mert ma, ha az ember beáll a káderek sorába, szinte biztosan kap munkát és ha elég szaporán teljesíti a felsőbb utasításra elrendelt kötelezettségeit, még egy felsővezetői pozíció sem kizárt. Milliós fizetések, szolgálati autó, ezek ma egy Fidesz-közeli fiatal álmai, amelyet talán sokan megtestesülni látnak. A Fidelitas egy olyan újgazdag csoporttá kezd válni, ahol annak tagjai a kormánypárt segítségével jól menő állásokhoz juthatnak. Hogy ez mennyire igazságos? Semennyire, de ez sokak számára nem fontos, a lényeg, hogy az ő megélhetésük biztosított legyen.

Vannak persze – számomra meglepetésként – olyan tagjai is a Fidelitasnak, akik szerint az egészségügy és az oktatás menedzselése nem a Fidesz legerősebb pontja. Ez azt mutatja, hogy vannak még ott olyanok is, akiknek egyrészt vannak saját gondolataik, másrészt azt még ki is merik mondani. Kérdés persze, hogy ez meddig tart. Idővel ugyanis az önös érdekek felülírnak mindent, és az autó, vagy a milliós fizetés mindennél fontosabbá válik. Akkor majd nem lesz probléma többé a rothadó egészségügy vagy az oktatási rendszer leamortizálása, akkor már minden a legnagyobb rendben lesz.

Hogy a Fidelitas valóban a Fidesz utódja lesz-e idővel, számomra kérdéses. Már csak azért is, mert a Fidesz=Orbán Viktor. Az ő helyét a mai jobboldali politikusok közül senki nem lenne képes átvenni, hiszen Orbán szinte kizárólag dilettánsokkal vetette magát körül, hogy még véletlenül se legyen senki olyan a környezetében, aki veszélybe sodorhatja a pozícióját. Lázár János volt az utolsó ilyen személy, de látjuk, hogy mi történt vele is az elmúlt években. Szerepe egyre jelentéktelenebbé vált, míg helyét Gulyások, Hollikok és Kósák vették át. A Fidelitasban ugyan Kósa tehetségű és szorgalmú embereket biztosan találhatunk, azonban abban már kevésbé vagyok biztos, hogy egy Orbánhoz mérhető kaliberű figura rejtőzne a soraikban.

A Fidelitas tökéletes arra, hogy a választások előtt őket a Fidesz kampánycélokra felhasználja (természetesen a Mi Hazánk mellett), aki pedig elég sokszor bizonyítja rátermettségét, az egy napon akár még a Fidesz parlamenti padsoraiban is helyet kaphat. Ennél többre a Fidelitas azonban nem hivatott. Ott nem alakulnak ki Orbán-Simicska barátságok, mint ahogy Kövér és Polt-félék sem vetették meg a lábukat. Ezek a fiatalok pénzügyi lehetőséget látnak a párthűségben, ezért csatlakoztak Orbánékhoz. Pontosan tisztában vannak azzal, hogy az itt szerzett kapcsolataikkal a mai Magyarországon megalapozhatják a saját és családjuk jövőjét is. A kérdés már csak az, hogy hosszú távon megéri-e asszisztálni egy ország kirabálásához a saját jólétük megalapozása érdekében?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.