Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mi így óvjuk a természetet

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Természetkárosítani ma Magyarországon szinte már normális és talán el is várt a NER-től. Lehetne persze máshogyan is, de a pénz mindennél fontosabb. Kit érdekelnek a zöld területek, a több évtizedes fák, az ott kialakult ökoszisztémák, esetleg a Natura 2000-es besorolás? Izguljon ezek miatt az, akinek a keze nem ér el a legfelsőbb körökig, vagyis Orbán Viktorig. Polgármesterek és kormányközeli üzletemberek tucatjai tesznek végső soron azt, amit csak akarnak, úgy, ahogyan csak akarják. Most éppen a balatonfűzfői tarvágásról lesz szó, de lehetne szó sok egyéb olyan más természetkárosításról is, amelyek után a felelősök nem hogy büntetés nem kaptak, hanem még nekik állt feljebb.

Marton Béla egykori polgármester még az év elején adott engedélyt egy Natura 2000-es terület tarvágására, ahol több mint 2000 m² erdőterület semmisült meg. Hogy mégis mi volt az ok? Marton Béla fia, Marton András nagy álma volt, hogy a Balaton melletti erdő helyén felépüljön több – 6db – strandröplabda pálya, amely álom ugyan nem vált valóra, a beruházást akadályozó erdőterület azonban időközben megszűnt létezni. Az erdőirtás miatt a helyiek felháborodtak, hiszen véleményük szerint mindenféle egyeztetés nélkül született a döntés, amely sokak számára – érthető módon – nem elfogadható. Az ügyben vizsgálat indult, amelynek eredménye a következő volt:

Az elsőfokú természetvédelmi hatóság, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatala ennek megfelelően pénzbüntetést osztott ki a Balaton Sport Klub Kft.-nek: félmillió forint megfizetésére és a terület helyreállítására kötelezte a céget. (A polgármester fia, Marton András tavaly augusztusban távozott a cégből, de a képviselő-testületi üléseken úgy jelent meg mint a kft. képviselője.) A Balaton Sport Klub Kft. felebezett a döntés ellen, így az ügy a Pest Megyei Kormányhivatalhoz került. – 24.hu

Ekkor az ember azt gondolhatná, hogy végre valami épeszű döntés született, a természetkárosítókat megbüntetik és ugyan a kár nem helyrehozható – legalábbis nem a közeljövőben – kötelesek tenni azért, hogy a kiirtott terület újra fákkal borított legyen. Aki azonban ismeri már a hazai bíróságok működését, azt pontosan tisztában lehet azzal, hogy az ügy itt még természetesen nem ért véget, hiszen a fellebezésre a másodfokú bíróság reagált, amely már jóval kedvezőbb volt Martonék számára.

A másodfokú hatóság pedig annyira elnéző volt a 2830 négyzetméteres erdő kiirtása ellenére, hogy csak figyelmeztetésben részesítette a Balaton Sport Klub Kft.-t, a terület helyreállításáról pedig már nincs is szó a határozatában.

A Pest Megyei Kormányhivatal persze tisztában volt azzal, hogy az erődirtás természetvédelmi területen történt, mégis úgy gondolták, hogy egy figyelmeztetés is bőven elegendő ahhoz, hogy Marton András és fia elálljon a további rombolástól. Milyen kegyes a Pest Megyei hatóság a kérdéses ügyben, de vajon milyen döntés született volna akkor, hogy Marton nem a KDNP-be szeretett volna átülni még szeptemberben, miután az MSZP-t 10 év után otthagyta? Ugyan a csatlakozását hivatalosan elutasította a kormánypárt törpepártja, azért a csatlakozási szándék jól mutatja azt, hogy fűzfő egykori polgármestere milyen értékeket vall és mik fontosak számára.

A 24.hu birtokába került másodfokú határozatból az is kiderül, hogy a polgármester fiának egykori cége egyszerűen letagadta azt, hogy erdőirtás történt volna a területen, szerintük mindössze az ingatlan helyreállításáról és gondozásáról volt szó. A képeket megnézve ez igencsak kérdéses, már csak azért is, mert egy több mint 2000 m²-es területen egyetlen fa sem maradt. Vajon elöregedtek a fák, esetleg szú rágta meg azokat? Vélhetően elő tudnának állni valami olyan nevetséges indokkal, amit a kormányhivatal gond nélkül el is fogadna, de erre nincs szükség. Hogy miért nem?

a rendelkezésre álló iratanyagok alapján megállapítható, hogy Natura 2000 terület kijelölésének alapjául szolgáló jelölő fajok, jelölő élőhelyek károsodása nem valósult meg. A jogellenes cselekménnyel a terület más Natura 2000 területekkel alkotott ökológiai hálózatának koherenciájában betöltött szerepe sem sérült, így a 91/2007. Korm. rendelet szerinti természetben okozott károsodás, így környezetkárosodás nem állapítható meg.

Tehát kivágtak egy erdőt út, hogy nem történ természetkárosítás, annak ellenére sem, hogy Natura 2000-es védettség alatt állt. Akkor már csak az érdekelne, hogy mi értelme a védettségnek? Talán ez is csak egy brüsszeli ármány, amit a mocskos szélsőliberálbolsevik Soros zsoldosok erőltetnek kicsiny hazánkra? A tények azt mutatják, hogy erdőirtás történt. Pont. A terület továbbra is Natura 2000-es besorolás alá tartozik, amelynek megőrzését – még ha ez már nehezen is elképzelhető – EU-s szerződés garantálja, tehát arra röplabda pályákat építeni még akkor is nehéz lesz, ha maga az úristen, Orbán Viktor adja áldását.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.