Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha nincs ok aggodalomra, vajon miért nem tájékoztatnak a hatóságok?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Mátrai Erőmű környékén élők immár hetek óta próbálják meg kideríteni, mégis milyen szennyező anyagok jutottak a helyi patakba, valamint a közeli településekre. Nem azért találgatnak a helyiek, mert nincsen jobb dolguk, esetleg azért, mert szeretnek összeesküvés-elmáletekben hinni, hanem azért, mert sem a hatóságok, sem a Mátrai Erőmű vezetése, sem pedig a környezetügyért felelős államtitkárság – környezetvédelmi miniszter természetesen nincs, minek is lenne – nem kívánta érdemben tájékoztatni az érintetteket. Nem számít, hogy többen fej- és torokfájásra, köhögésre panaszkodtak, sem az, hogy napokig fura szag terjengett a levegőben és az sem, hogy a helyi patak vize szürkévé váltázott. Ezek összessége sem volt elég ahhoz, hogy valaki végre elmondja a helyi lakosoknak az okokat. Vajon miért nem?

Nyilván nincs köze ehhez annak, hogy Orbán Viktor strómanjáé, Mészáros Lőrincé mind a Mátrai Erőmű, mind pedig a mellette található Viresol nevű gabonakeményítő-üzem. Nyilván véletlen az, hogy a helyi lakosok hatósági tájékoztatás helyett Facebookról és a szomszédoktól próbálnak információkat gyűjteni arról, hogy biztonságos-e a környék levegője, valamint a helyi patak vize. Noha egyik országos lapnak sem ad tájékoztatást semelyik illetékes hatóság sem, a HVG egy kicsit körbeszaglászott a helyszínen. Az újságírók ott egy olyan – több száz méteres – csövet találtak, amely a hatóságok tájékoztatása szerint esővizet visz a helyi patakba. Ezzel az esővízzel vélhetően megpróbálják kiöblíteni a patakot.

Igen ám, csak a Greenpace még múlt héten mintát vett az állítólag teljesen rendben lévő patak vizéből és hatalmas meglepetésre nem azt állapították meg, hogy tiszta lenne, hanem azt, hogy :

az erőmű telephelyéről kifolyó patakban gyakorlatilag szennyvíz folyt: a vízminta szervesanyag-tartalma többszörösen meghaladta a vízfolyásokra megengedett határtékeket, és jelentősebb szulfát- és molibdénkoncentrációt is mutatott.

Ez nem az első eset volt, amikor Mészáros Lőrinc valamelyik gyárából szennyezőanyag került ki a környező patakba. Még idén nyáron pusztult ki a Bene-patak teljes halállománya, miután – vélhetően a mostanihoz hasonló módon – egyszerűen szennyvizet engedtek a vizbe. Akkor annyival letudták a hatóságok, hogy a lakosságra nem jelent veszélyt a szennyezés. De kérdem én, mennyire egészséges lehet az, ha halak százai pusztulnak el valamilyen mérgezés folyományaként? A patak nem egy lefolyó, amely a talajjal szinte nem is érintkezik, a patak vize beszivároghat a talajba, ezzel méreganyagokat maga után hagyva. Pláne akkor, ha ez már nem az első eset.

Meddig lehet még hülyének nézni a visontai lakosokat? Meddig lehet elfogadni azt, hogy a település fenntartása miatt elengedhetetlen erőmű és a mellé épített gabonakeményítő-üzem szennyezi a környzetet? Egy éven belül ez már a második olyan “baleset”, amikor valamilyen mérgező anyag került ki az ipari területekről, amelyekért tényleges felelősségrevonás nem történt. Az, hogy a szennyezést követően kvázi kiöblítik a patakot, sokat már nem ér, hiszen a mérgezés megtörtént. Akármennyire is próbálnak terelni és titkolózni, a helyi lakosoknak bizony joguk van tudni, hogy mivel állnak szemben. Joguk van tudni, hogy biztonságos-e a gyermekeik számára a falu és környezete, valamint biztonságos-e az ivóvíz fogyasztása.

Hogy ezek csak egy laikus találgatásai? Az lehet, de ameddig a hatóságok nem tájékoztatják érdemben sem a sajtót, sem a helyi lakosokat, addig ezen ne csodálkozzunk. Nyilván nincs semmi értelme a lakosság riogatásának, de a hatóságok a némaságnál rosszabb megoldást nem is választhattak volna, hiszen ha igaz az, hogy az embereknek nincs mitől tartaniuk, akkor vajon miért nem közlik a hivatalos adatokat? Miért gondolják azt, hogy az nem tartozik a közvéleményre? Ezek nem egy cég privát dolgai, ezek közérdekű adatok, amelyeket a cég köteles kiadni, akár tetszik nekik, akár nem. Ameddig ez nem történik meg, addig ne csodálkozzanak azon, ha újságírók tucatjai látogatják meg Visontát és környékét, hogy megpróbálják kideríteni, mi is történt november 12-én.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.