Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Iskolaérettség: szülői levél a Miniszterelnökségnek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.
  • A jelenlegi szabályozás nem alkalmas a kérdés megnyugtató rendezésére, és nem is módosítható elfogadható módon.
  • Levélben kérjük a Miniszterelnökséget, hogy vonják vissza a köznevelési törvény ide vonatkozó rendelkezéseit.
  • Online akciót indítottunk, melyben a szülők saját magukról készült fényképekkel követelik a törvény visszavonását.

A Szülői Hang Közösség számos visszajelzést gyűjtött össze a köznevelési törvények nyári módosítása következtében bevezetett új iskolaérettségi szabályozással kapcsolatban, és folyamatosan küzd a törvény visszavonásáért. Szülői csoportunkban immár több mint 7 ezer érintett szülő közösen keresi a megoldást arra, hogy gyermeke éretten kerülhessen iskolába, így tudomásunk szerint a témában érintett legnagyobb önkéntesen szerveződő szülői közösségként képviseljük a szülők és gyermekeik ügyét.

Álláspontunk szerint a jelenlegi szabályozás nem alkalmas a kérdés megnyugtató rendezésére, és nem is módosítható elfogadható módon. Ezért levélben kérjük a Miniszterelnökséget, hogy vonják vissza a köznevelési törvény ide vonatkozó rendelkezéseit. Levelünk teljes terjedelmében itt olvasható, és az alábbi fő indokokat tartalmazza.

  • Az iskolaérettség szakszerű megítélése a gyermek mély ismeretén alapuló pedagógiai döntés, melynek meghozatalára egy központi állami hivatal alkalmatlan.
  • Várhatóan sok érintett szülő le fog maradni a kijelölt határidőről (jan 15).
  • A hivatali kérvényezés esélyegyenlőtlenséget teremt.
  • Az iskolaéretlenség alátámasztására sokszor nem állnak rendelkezésre dokumentumok a szülők számára.
  • Nem egységes a pedagógiai szakszolgálatok működése.
  • Nincs elegendő kapacitás a pedagógiai szakszolgálatoknál a szükséges felmérések elvégzésére.
  • Szakmailag a minél későbbi döntés indokolt.
  • A bírósági fellebbezési lehetőség irreális.
  • Az eljárás korlátozza az óvodapedagógusok szakmai kompetenciáját.

A kormányzat utalást tett egyes helyeken tapasztalható visszaélésekre, amikor az óvoda szükségtelenül tartotta további egy évre óvodában a gyermekeket. Javasoljuk, hogy az ilyen eseteket helyi szinten kezeljék, a szóban forgó konkrét esetek kivizsgálásával. Nem méltányos az egyes helyeken tapasztalható visszaélések miatt az összes kisgyermeket hátrányosan érintő szabályozás bevezetése.

Felhívjuk ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy a helyi sajátosságok figyelembe vétele egyes esetekben indokolhatja az akár jelentős helyi eltéréseket is. Az iskolaérettség megítélésénél az óvodapedagógus figyelembe tudja venni például a családok szociális helyzetét, vagy a helyi iskola adottságait, szokásait, módszertanát. Nem ítélhető meg pusztán statisztikai alapon a helyi döntések indokoltsága, szükséges ismerni a döntések szakmai hátterét is.

A szülők és gyermekek szempontjából a hivatali döntési mechanizmust ebben a kérdésben mindenképpen károsnak tartjuk. Azokban az esetekben, amikor a szülők kérése a további egy évre nem megalapozott, a személyes, őszinte beszélgetés a megfelelő módszer, melyre az óvodában vagy esetleg a pedagógiai szakszolgálatokon mód kínálkozik. A hivatali elutasítás érthető ellenállást szül, még ha esetleg szakmailag egyes esetekben indokolható is lenne.

Bízunk abban, hogy a kormányzat lát módot a szülői visszajelzések figyelembe vételére és a törvény visszavonására. A Szülői Hang Közösség számos alkalommal kifejtette álláspontját a kérdésben. A törvénymódosítás parlamenti vitája után felolvasott és a kötelező hat éves beiskolázásra is kitérő állásfoglalásunkhoz több mint 40 szervezet csatlakozott. Korábbi videóüzenetünkben a szülők személyesen fordultak a miniszterhez a törvény visszavonását kérve. Ezen a héten pedig online akciót indítottunk, melyben a szülők saját magukról készült fényképekkel demonstrálják kiállásukat, és rövid személyes üzenetet mutatnak fel arról, miért tartják a törvényt elfogadhatatlannak.

Vonják vissza a kötelező hat éves beiskoláztatásról szóló törvényt, és kezdődjön az oktatás valamennyi kérdéséről érdemi szakmai, társadalmi párbeszéd!

Szülői Hang Közösség
szuloihang.hufacebook.com/szuloihang
Kapcsolat: [email protected]

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.