Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Fél az emberek véleményétől nemzeti kormányunk?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Elvették az olimpiánkat, ne hagyjuk, hogy elvegyék az atlétikai vébénket is! Körülbelül ezzel a mondattal lehetne összegezni a nemrégiben a kormánypárti propaganda, a Magyar Nemzet oldalán megjelent írást, amelyet a sportot szerető Fricz Tamás írt. A kérdésem már csak az, hogy mégis mikor kérdezte meg Orbán Viktor arról az embereket, hogy akarnak-e olimpiát? Hogy akarnak-e atlétikai világbajnokságot? Hogy akarnak-e úszó vb-t? Ha jól emlékszem soha, egy büdös szóval sem említette, hogy meg kívánja ezt kérdezni a drága néptől, egyszerűen eldöntötte és kész. Hogy ezek hány milliárd forintba kerülnek mindannyiunknak, az nem fontos, a lényeg, hogy nemzeti érzelmeink még erősebbek legyenek, valamint, hogy 4 évente több mint 100 milliárd forintért stadiont hozzanak létre Budapesten.

Szinte minden normális országban az embereket meg szokták kérdezni arról, hogy akarnak-e világversenyt rendezni. Ezek ugyanis az esetek 99 százalékában veszteségesek, vagyis a megrendezés költségei soha nem térülnek meg, sőt, a kihasználatlan sportlétestmények még plusz költségeket is rónak a rendező város költségvetésére. Úgy tűnik azonban, hogy Magyarország kormánya számára – vagyis inkább mondhatnám, Orbán Viktor számára – nem lényeges az, hogy mit gondolnak azok az adófizetők, akik egyébként állják a több száz milliárdos költségeket. Nem számit az, hogy ennek a mérhetetlen összegnek jobb helye is lenne az egészségügy, vagy az oktatás terén, semmi sem számit, csak azok az istenverte stadionok, amelyekről Orbán gyermekkorától kezdve álmodott.

A Momentum sikeresen megakadályozta azt, hogy hihetetlen pénzösszegeket dobjunk ki az ablakon azért, hogy elmondhassuk: olimpiát rendeztünk. Az aláírásgyűjtés sikerességétől megrémült a kormány, amely inkább visszalépett a rendezéstől, ez Orbán számára a mai napig egy fájó pont. A Momentum a Nolimpiai nevű kezdeményezéssel bekerült a köztudatba, ma pedig már egy olyan ellenzéki pártként funkcionál, amely egyre szimpatikusabb a fiatalok számára. A Magyar Nemzet publicistája meglátta a veszélyét annak, hogy a Momentum újabb kezdeményezése – miszerint megkérdeznék az embereket arról, hogy szeretnének-e atlétikai Vb-t rendezni – járhat sikerrel, ezért ellentámadásba lendült:

Hát jó, legyen.

Ezt a meccset meg kell vívnunk, Fegyőr.

Ha a Momentum az olimpia után az atlétikai világbajnokság budapesti – helyesebben: magyarországi(!) – megrendezését is meg akarja akadályozni népszavazással, akkor nincs mese: ha harc, hát legyen harc.

Ha egy egész országot érintő kérdésben a Momentum úgy gondolja, hogy meg kellene kérdezni a lakosságot, nem a rendezés megakadályozása, hanem egy normális lépés. A népszavazás intézménye nem véletlenül létezik a fejlettebb demokráciákban, hiszen vannak olyan kérdések, amelyekben nem dönthet egyetlen ember – még ha olyan nagyon szeretne is – hanem az emberek többségének véleménye a döntő. Egy több száz milliárd forintos sportesemény megrendezése pont ilyen kérdés, amely már az olimpia esetében is megmutatta, hogy egy sikeres és valós nemzeti konzultációval ér fel. Egyszerű kérdésre egyszerű válasz. Soros, Gyurcsány és Brüsszel nélkül. Itt nem számít egy zsák krumpli és a rezsiutalványok sem, itt bizony az dönt, hogy az emberek valóban támogatnák-e egy újabb világbajnokság megrendezését, vagy sem.

Fegyőrék azt hiszik, hogy ha valami egyszer bevált, akkor másodszorra is beválik. Megint tönkre lehet tenni egy álmot, azt, hogy a magyarok a világ harmadik legfontosabb sporteseményének a gazdái lehessenek, hatalmas sikert okozva az országnak. Már megint a magyar nemzeti érdekek elleni fellépéssel akarnak politikai hasznot húzni.

Ezt már nem lehet hagyni. Talán egyébként már az előzőt sem kellett volna hagyni – magunk közt szólva.

Magyarul: ha Fekete-Győrék úgy gondolják, hogy népszavazással ismét egy magyar álmot akarnak elvenni, és ezzel magukat akarják az egekbe – és főleg a DK – közelébe emelni, akkor ez nem maradhat válasz nélkül.

Ha valóban a magyarok álma az újabb vb rendezés, akkor a népszavazáson az igenek száma jóval nagyobb lesz mint a nemeké. Ha viszont ez nem így lesz, akkor mégis mi lesz a hatalom válasza? Soros befolyásolta a válaszadókat? Esetleg rosszul tették fel a kérdést? Már miért lenne magyar nemzeti érdek az, hogy sporteseményt rendez-e a főváros, vagy sem? Milyen elbaszott egy logika ez? A nemzeti érdek az, hogy ne meghalni járjanak az emberek kórházba, mint ahogy az is nemzeti érdek, hogy gyermekeinket ne vallásra neveljék az iskolákban, hanem fizikát, történelmet és irodalmat tanítsanak nekik. Az is nemzeti érdek volna, hogy ne fagyjanak meg telente emberek tucatjai a saját otthonukban nem megfelelő jövedelem és a szociális háló teljes hiánya miatt.

A nemzet érdeke nem egy tetves sportesemény megrendezése, pláne nem úgy, hogy az még veszteséges is lesz. A szervezés Orbán, esetleg Mészáros érdeke lehet, de nem a magyar embereké. Én is imádom a sportot, nagy F1 rajongó vagyok, kedvelem a ralit a focit és a jégkohit is, mégsem gondolom azt, hogy egy Forma-1-es futam megrendezése, vagy épp példának okáért egy Moto GP futam megrendezése nemzeti érdek lenne. Kint voltam a Hungaroringen én magam is jó pár alkalommal és a válogatottat is láttam nem egyszer játszani, mégsem kellene azt elfejelteni, hogy a profi sport üzlet, ezért egy sportesemény megrendezése történhet gazdasági érdekből – ha nyereséges lenne, ami kizárt az atlétikai vb esetében -, de nemzeti érdekből soha.

A népszavazás egy tökéletes módja annak, hogy kiderüljön, van-e igény egy újabb világbajnokságra Budapesten, vagy nincs. Orbán Viktor egyszemélyben ebben a kérdésben nem dönthet, még akkor sem, ha egyébként teljhatalmával visszaélve éppen örömmel megtenné.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.