Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem hazug, csak nem igaz

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kipihenten vagyok csak képes arra, hogy időnként belenézzek a soknyolcaska oldalra, mert akkor kávét se kell innom, pillanatok alatt rendbe jön a krónikusan alacsony vérnyomásom.

A hétfői egy ilyen reggel volt, tudni akartam, sikerült-e újból migránsozniuk valamit. Nem kellett csalódnom. Már reggel hét óra után pár perccel írniuk kellett a témáról, mert nem lehet úgy kezdeni sem a napot, sem a hetet, hogy kicsit ne gyűlölködjenek.

A cikk hatalmas betűs főcíme tudatja – egy olasz lapra hivatkozva –, hogy több, mint 800 migránst „hajóztattak az olasz partokra egy hét alatt!” Majd jönnek a konkrétumok, amelyekből kiderül, hogy a 800 ember majd (vagyis kevesebb, mint) felének nyújtottak segítséget. A fele sem igaz tipikus esete, de mit számít? És egyébként a 400-nál is kevesebből még mindig 215 ember a vízen van, ezt a cikk is elismeri. Akkor most mit mondjak? Ja, még annyit az írásukról, hogy a végén – szintén öles betűkkel – Salvini bajtársukat idézik, aki szerint így több kábítószer és fegyver is érkezik az emberkereskedők hajóin.

Ő csak tudja, hiszen hónapokon át az volt a dolga, hogy megakadályozza a nemzetközi egyezmények betartását, vagyis a humanitárius segítségnyújtást. Az a baj, hogy viszont én is tudom – mert ott vagyok sok hasonló helyszínen –, hogy a menekülthajókon NEM érkezik sem drog, sem fegyver, vagy ha igen, az nem kerül partra egyik országban sem. Csak és kizárólag megsemmisítés céljából. De jól hangzik, rémisztgetésnek kiváló. Attól, aki pontosan tudja, hogy egy szó sem igaz abból, amit mond, volt miniszterelnök-helyettesként. Határainkon átívelő hazugság-folyamok tartják életben a gyűlöletet és rettegést. (Cirkuszt a népnek, a kenyeret vegye meg magának, amíg fussa rá.)

Visszatérek a cikkre, vagyis annak stílusára. Pikírten megfogalmazzák, hogy a hajók a Líbia által felajánlott kikötési engedélyt visszautasították. Sokat tudhat a nyolcaska arról, milyen sors vár Líbiában egy bármilyen nemzetiségű menekültre. Szerintem fogalmuk sincs, miért is ugrálnak emberek inkább a tengerbe bármilyen hajóról, mintsem engedjék, hogy Líbiába vigyék (esetenként vissza) őket. Mint ahogy az NGO-hajók is úgy vannak aposztrofálva, mint amelyek „még mindig” civil szervezet hajói. Hadihajóknak kellene talán menekülteket szállítaniuk? Tengeralattjáróknak? Egyébként ez sem igaz, mert minden Földközi tengeri ország parti őrsége is számtalan embert ment meg, a rutin őrjáratok és egyéb útjuk során.

Tulajdonképpen a főcím és a Salvini-idézet a lényeg a „tudósításban”, ami nem kerülheti el a figyelmét annak, aki az oldalra téved. Nyugodtan lehet tovább szítani azt, ami már úgyis virágzik Magyarországon – a bármivel és bárkivel szembeni ellenségességet. Legyen az civil szervezet, menekült, akár „hülye olaszok” is. Mindegy, csak egyetlen nap se maradjon utálat nélkül. Mert anélkül nem működik a dübörgő magyar rendszer, és a nagymamákat megerőszakolni készülő szíriaiak vagy afrikaiak jelentik a legnagyobb veszélyt, ami az olvasóikat érheti. A migránsok kábítószerrel és fegyverrel a kezükben érkeznek, és holnap már az életünkre törnek, templomokat fognak robbantani, megsemmisítik az európai civilizációt, gyerekeket esznek reggelire, és beköltöznek a putrinkba.

A valóság egészen más. Mármint a nem párhuzamos valóság. De arról már annyit beszéltem… A szerencsétlen, kiszolgáltatott, lebombázott vagy  felégetett települések lakóiról, akiknek néha cipőjük sincs, nemhogy fegyverük lenne. Akik csak túlélni akarnak bármilyen borzalmat, ami az országukban történt, és nem látnak más lehetőséget erre, mint egy szál ruhában „világgá menni”.

Akik között biztosan vannak bűnözők, hiszen olyanok mindenhol vannak. Az ő kiszűrésüket a megfelelő állami szervezet dolga elvégezni és nem beengedni sehova. Sem Európába, sem Afrikába, sem Ázsiába. Ehhez kellene az együttműködés, az információcsere, a közös adatbázis, a megfelelő intézkedések.

Uszítás, hazugság és torzítás helyett közös problémamegoldás kellene. De akit utálunk, annak a gondja nem a miénk. Az haljon éhen, munkalehetőség nélkül, erőszak következtében, fulladjon bele a tengerbe, éhezzen az őket befogadni hivatott helyeken. „Minden megoldás érdekel” – régebben magyar lakáshirdetésekben láttam ezt a szöveget. Ma is ez működik Macaristanban: minden módszer elfogadható annak érdekében, hogy a gyűlölet rendszere fennmaradjon.