Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Iskolaérettség: elfogadhatatlan a kormány rendelkezése, online tiltakozás indul

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.
  • A kormányzat által kijelölt Oktatási Hivatal alkalmatlan arra, hogy a gyermekek érdekeit szolgáló döntéseket hozzon a gyermek ismerete nélkül, pusztán papírok alapján.
  • Bár az Oktatási Hivatalnak van lehetősége arra, hogy a pedagógiai szakszolgálat szakérőit is bevonja a vizsgálatba, erre vélhetően csak az esetek kis részében kerülhet sor, hiszen az országban közismerten nincs elegendő szakértő az összes érintett gyermek megvizsgálásához.
  • A Szülői Hang Közösség online tiltakozó akciót indít az elfogadhatatlan törvény és kormányrendelet ellen, melyben saját magunkról készült fotókat teszünk közzé.

Bár a minisztérium közleménye a gyermekek érdekeire hivatkozik, a kormányzat által kijelölt Oktatási Hivatal alkalmatlan arra, hogy a gyermekek érdekeit szolgáló döntéseket hozzon a gyermek ismerete nélkül, pusztán papírok alapján. Az Oktatási Hivatalnak ugyan van lehetősége arra, hogy a pedagógiai szakszolgálat szakérőit is bevonja a vizsgálatba, erre vélhetően csak az esetek kis részében kerülhet sor, hiszen az országban közismerten nincs elegendő szakértő az összes érintett gyermek megvizsgálásához. A várakozási idők jellemzően normál esetben is több hetesek, míg a vonatkozó kormányrendelet 15 napon belüli vizsgálatot ír elő a szakszolgálat számára a tömegesen beérkező kérelmek mellett is; ez csak akkor teljesíthető, ha a hivatal a gyermekek nagy részénél a szakszolgálat bevonása nélkül dönt. A rendelkezés szerint továbbá „ha a szülő a szakértői vizsgálat időpontjában önhibáján kívül nem jelenik meg, további egy alkalommal kell számára vizsgálati időpontot biztosítani az elmulasztott vizsgálati időpontot követő naptól számított öt napon belüli időpontra.” Túl azon, hogy a rendelkezésből nem derül ki, mi számít önhibának, ez azt is jelenti, hogy a szülőnek akár betegen is el kell vinnie gyermekét a vizsgálatra, hiszen öt napon belül gyakran nem gyógyulnak meg a gyerekek. Ez embertelen és elfogadhatatlan rendelkezés, ami szintén ahhoz vezethet, hogy a gyermekek éretlenül kerülnek az iskolába a szakértői vizsgálat elmulasztása következtében.

Óriási a különbség a hat éves gyermekek között: az óvodapedagógusok és szülők egybehangzó véleménye szerint a hat éves gyermekek jelentős része még nem érett az iskolakezdésre a mai magyar iskolarendszerben. Ezzel szemben a minisztérium közleménye szerint „a tanköteles korú gyermekek döntő része iskolaérett”, a minisztérium tehát nem hallgat a szakértő pedagógusok véleményére. Ennek alapján várható, hogy a hivatali döntés során is így fognak eljárni, sok esetben felülbírálva a szülők és óvodapedagógusok véleményét. Az óvodapedagógusok rendelkeznek az iskolaérettség megállapításához szükséges szakértelemmel, ezért elfogadhatatlan, hogy a szülő és óvodapedagógus közös álláspontját a hivatalban bárki megváltoztassa a gyermek alapos ismerete nélkül.

A kormányzat a szülők feladatává teszi a gyermek iskolaéretlenségének bizonyítását, azt a látszatot keltve, mintha csak az orvosi vagy szakértői papírral rendelkezők lennének iskolaéretlenek. Teszi ezt úgy, hogy közben nem ad segítséget a szülőknek abban, hogy miként tudnak ilyen papírokat beszerezni. Jelenleg a pedagógiai szakszolgálatok egy része végez iskolaérettségi vizsgálatot abban a hitben, hogy a kiállított szakvélemény alkalmas lesz a további egy év óvodai nevelés megadásához, míg a pedagógiai szakszolgálatok másik része nem végez ilyen vizsgálatokat arra hivatkozva, hogy az Oktatási Hivatal januári eljárása előtt ez nem lehetséges. A kormányzat semmit sem tett a bizonytalan helyzet tisztázására, így a szülők számára maradt a káosz. A szülők jelentős része csapdahelyzetbe került, ugyanis papírokat kellene beszerezni a januári hivatali eljáráshoz, de nem ismeretes hogyan lehet ilyen papírokhoz jutni, nem tudható, hogy az Oktatási Hivatal milyen szempontok alapján fog dönteni, és pont az Oktatási Hivatal eljárása gátolhatja meg a szülőket abban, hogy eljussanak a pedagógiai szakszolgálatokhoz, amivel az iskolaéretlenség hivatalosan alátámasztható lenne.

Valójában téves az az elképzelés, hogy az iskolaéretlenséget papírokkal kellene bizonyítani. Nem hivatali eljárás, hanem a gyermek személyes ismerete szükséges annak eldöntéséhez, hogy a gyermeknek jót tenne-e további egy év óvodai nevelés. A kormányzat hivatkozik a fellebbezés lehetőségére, pedig mindenki tudja, hogy a bírósági fellebbezés teljesen alkalmatlan az alapvetően pedagógiai jellegű kérdés eldöntésére. A kormányzat által felállított eljárásrendben félő az is, hogy a január 15-i hivatali benyújtási határidőről sok szülő le fog maradni. Különösen a hátrányos helyzetű családok esetében nem várható, hogy eleget tudnának tenni a szoros határidejű kérvényezésnek, amit ráadásul online kell benyújtani, ez pedig tovább rontja az esélyegyenlőtlenséget. Tudjuk azt is, hogy a gyermekek ebben az életkorban gyorsan változnak, így sok esetben szükség lenne az iskolaérettségről január 15 után is dönteni, amire viszont a törvény nem ad lehetőséget. A kormány rendelkezése hátrányosan érinti a gyerekek és szülők tízezreit évente, és erre nem lehet indok az, hogy néhol állítólag visszaélések történhettek.

A Szülői Hang Közösség online tiltakozó akciót indít az elfogadhatatlan törvény és kormányrendelet ellen. Követeljük a törvény visszavonását! Kampányunkban saját magunkról készült fotókat teszünk közzé, amelyeken egy-egy felirattal adunk hangsúlyt a tiltakozásunknak. A fotókat ezen az oldalon hozzuk nyilvánosságra. Várjuk az érintett szülők, pedagógusok, szakemberek jelentkezését éppúgy, mint azokét, akik most közvetlenül nem érintettek, de egyetértenek abban, hogy ezt a gyalázatos törvényt vissza kell vonni! Legyünk mindannyian szolidárisak a gyermekekkel, ne hagyjuk őket cserben! Az akcióban való részvétel módjáról itt írunk részletesen. A akció az érintett szülők összefogásának eredménye: csoportunkban egymást segítve közösen keressük a megoldást arra, hogy a gyermekeknek ne kelljen éretlenül iskolát kezdeniük.

A kötelező hat éves beiskolázás ellen a teljes szakma tiltakozik: a törvénymódosítás parlamenti vitája után felolvasott és a kötelező hat éves beiskolázásra is kitérő állásfoglalásunkhoz több mint 40 szervezet csatlakozott. Korábbi videóüzenetünkben a szülők személyesen fordultak a miniszterhez a törvény visszavonását kérve.

Vonják vissza a kötelező hat éves beiskoláztatásról szóló törvényt, és kezdődjön az oktatás valamennyi kérdéséről érdemi szakmai, társadalmi párbeszéd!

Szülői Hang Közösség
szuloihang.hufacebook.com/szuloihang
Kapcsolat: [email protected]

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.