Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Rohamos tempóban fejlődik a magyar egészségügy

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Magyarország rohamos tempóban lép előre a digitális technológia felhasználásában az egészségügy területén, s a kormány már a jövő év végére teljes körűvé akarja a tenni a digitális képalkotó leleteknek a szolgáltatók közötti továbbküldését és elérhetőségét – közölte Szigeti Szabolcs, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkár csütörtökön egy szakpolitikai fórumon Koppenhágában.

Az mondjuk igaz is, hogy rohamtempóban lépünk előre a digitális technológia felhasználásában, hiszen olyan gyorsan haladunk, hogy a változást ma még nem is lehet látni. Hogy ez azért van, mert az egyszerű állampolgár még nem fogta fel a hihetetlen mértékű fejlődést, vagy pedig azért, mert ilyen fejlődésről szó sincs, az úgy hiszem, nem kérdéses. Ma a magyar egészségügyben a legnagyobb problémát nem a digitális techonlógia fel nem használása jelenti – noha ezen javítani persze sosem árt –, hanem az, hogy egyfelől nincs elég orvos és nővér, másfelől pedig a múltban élünk. Olyan kórházakban kénytelenek dolgozni a szakemberek, amelyek már 20-30 évvel ezelőtt is elavultak voltak, nemhogy most, 2019-ben.

Nem digitális technikáról kellene diskurálni, hanem arról, hogy mikor lesz már végre elegendő mennyiségű kézfertőtlenítő a magyar kórházakban, esetleg arról, hogy mikor lesz végre megoldva a kórházak klimatizálása, vagy talán arról, hogy mégis miért van országos vérhiány és miért könyörögnek hozzátartozók azért a közösségi médiában, hogy valaki adjon vért az éppen arra rászoruló családtagjuknak, irányított véradással. De el lehetne azon is gondolkodni, hogy miért nincs infúziós állvány, kötszer, vagy éppen wc papír elegendő mennyiségben a legtöbb hazai kórházban? Miért kell retkes, mocskos, omladozó, húgy- és hányásszagú kórtermekben lábadozniuk a betegeknek? Miért halnak meg évente tízezrek kórházi fertőzésben és gyógyítható betegségekben? Miért kell hónapokat várni egy ultrahang vagy CT vizsgálatra? Miért nincsenek ágyak a kórházak gyermekosztályain?

Folytathatnám még persze a sort, de sok értelmét nem látom, hiszen úgy tűnik, hogy az Emmi „szakemberein” kívül szinte mindenki tisztában van az egészségügy valós problémáival. Mert ugyan lehet, hogy valóban rohamos tempóban haladunk előre a digitalizáció területén, de ha még a legalapvetőbb problémákat sem tudják megoldani a minisztériumban, akkor annak ugyan mi értelme van? A betegek nem az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) hiánya miatt haltak meg korábban sem, hanem a már itt felsorolt problémák valamelyike miatt. Az ilyen nagyszerű konferenciák mellett Szigeti Szabolcs ellátogathatna mondjuk Ausztriába, vagy Németországba is (ha Dánia nem volt elég meggyőző), hogy megnézze, hogy ott mégis hogyan működik a rendszer. Hogyan lehetséges az, hogy ott nem halnak sorra az emberek a kórházakban, hanem oda gyógyulni járnak.

Azt persze nem állítom egy percig sem, hogy ne lenne szükség a digitális technológia továbbfejlesztésére Magyarországon, de ehhez talán előbb az alapokat kellene letenni. Ezek az alapok azonban nem létezhetnek úgy, hogy országos szinten több száz szakorvos, nővér és háziorvos hiányzik, aminek következtében sokszor akár egész kórházi osztályok kénytelenek bezárni. Az egészségügy romokban van, már az is érthetetlen, hogy hogyan képes a mai napig is emberek millióit úgy, ahogy ellátni. Az idősek és betegek legrosszabb rémálvává vált a hazai kórházak nagy többsége, amely intézményeket sokan már csak koporsóban hagyják el akkor is, ha éppen egy rutinműtére feküdtek be. A kormány végső soron népirtást hajt végre azzal, hogy szándékosan alulfinanszírozva a rendszert, tízezrek halált idézi elő.

De valóban a kórházak digitalizációja a legfontosabb, elismerem…

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.