Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ezek a monstrumok mind Orbán uralkodásának mementói lesznek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tegnap este felavatták az új Puskás Ferenc stadiont, ahol a magyar válogatott – talán nem túl nagy meglepetésre – vereséget szenvedett Uruguay válogatottjától. A kis, 3,5 milliós dél-amerikai ország csapata évtizedek óta a világelithez tartozik, mi több, a történelem első futball világbajnokságának győztesei. Magyarországon évtizedek óta nem látni színvonalas focit – még ha néhány évente ki is csúszik egy-egy jobb eredmény – ami nem változott azóta sem, hogy Orbán Viktor eldöntötte, hogy futball paradicsommá változtatja az országot. Lassan minden faluban stadionok épülnek, miközben a magyar foci ugyanolyan rossz, mint amilyen évekkel, évtizedekkel ezelőtt is volt. Sőt. A pénz önmagában semmit sem jelent valós tudás nélkül. Mert ugyan klubcsapatba lehet külföldi játékosokat vásárolni minden gond nélkül, ez egy nemzeti válogatottnál nem megoldható.

Ez lehet a magyarázata annak is, hogy legyen 10-szer annyi stadion az országban mint kórház, az istennek sem javul a magyar válogatott. Orbán olyannyira imádja a focit, hogy az felcsúti háza kertjének végébe is felhúzott egy olyan stadiont, ahova többen férnek be, mint amennyien az egész településen összesen élnek. Vajon mégis mi a búbánatos isten haragját akart ezzel elérni? De kérdezhetnénk ugyanezt Debrecen, Szombathely, vagy Székesfehérvár esetében is. Komoly, világviszonylatban is jelentős – de akár regionális szinten jelentős – magyar focicsapat nincs. Mint ahogy a válogatott is az igen előkelő 50. helyen tartózkodik a FIFA ranglistáján – nem sokkal Jamaika és Bosznia mögött – úgy a magyar klubcsapatok zöme is a futottak még kategóriába tartozik.

Erre Orbán Viktor gondol egyet és az adófizetők pénzéből felhúz egy 190 milliárd forintos stadiont, ami ugyan a nyitómeccsen valóban teltházzal üzemelt, azonban a jövőben szinte biztosan kongani fog az ürességtől. Mert mégis melyik csapat mérkőzésére menne ki újra 67 000 ember? A stadion nem lesz otthona semelyik magyar csapatnak, valamint focin túl egyedül koncertekre használható majd. Vagyis a 190 milliárd forint, amennyibe a Puskás stadion került, egészen biztosan nem fog soha az életben megtérülni, nem beszélve arról, hogy a fenntartási költségek is milliárdosak lesznek. Röviden összefoglalva: az égvilágon semmi magyarázat nincs arra, hogy miért költött el Orbán Viktor 190 milliárd forint közpénzt egy olyan stadionra, amelynek ára soha nem fog megtérülni.

Orbán focimániája embertelen mértéket ölt, 2020-ig legalább 342 milliárd forint közpénzt fog csak stadionokra költeni a kormány, ami azt jelenti, hogy legalább 32 stadion épül fel, vagy újul meg teljesen. Lehetne persze azt mondani, hogy demagógia ezt CT készülékek vagy lélegeztetőgépek árával összevetni, azonban ezek a pénzek valóban akár egészségügyi beruházásokra is mehettek volna. Egyetlen törvény sem korlátozta volna ebben Orbánt – bár a kétharmadot amúgy sem lehet korlátozni, mint azt oly sokszor bizonyította már – valahogy mégsem gondolta úgy, hogy de jó lenne már felújítani az elavult, orvos- és nővérhiánnyal küzdő hazai intézményeket.

De persze erre lehet azt is mondani, hogy a kormány serényen dolgozik azon, hogy minél előbb elkészüljön a budai szuperkórház, amely majd 1,2 millió ember ellátásáért lesz felelős. Nos, a 2015-ben bejelentett beruházás pontosan ott tart, ahol 4 évvel ezelőtt is, sehol. Egyetlen egy kapavágás sem történt a megvásárolt területen, mint ahogy arról sem hallani túl sok hírt, hogy a budai szuperkórház mellett hogy halad a másik két pesti fejlesztés, amelyek elvileg a budaival kiegészülve lefednék teljes Budapestet. Négy év alatt az égvilágon semmi nem történt, miközben ez idő alatt 17 stadiont vagy arénát adtak át. Ez tökéletesen megmutatja a magyar kormány prioritásait.

Mert ugyan lehet, hogy évente tízezrek halnak meg egyébként gyógyítható betegségek szövődményeiben, stadionok számában vélhetően verjük a fél világot. Az lehet, hogy erre Orbán 20 év múlva is büszke lehet, de hogy vajon így érez-e közel 10 millió magyar is, azt már kétlem. Pedig ezek a stadionok mindannyiunk pénzéből kerültek felhúzásra, nem pedig Orbán Viktor zsebpénzéből. De ezek szerint nekünk erre van szükségünk, meg arra, hogy iskolák és kórházak helyett tehetségtelen focistáknak épüljenek tízezres stadionok. Ezek az üres épületek még évtizedekkel Orbán bukása után is úgy fognak állni országszerte, mint a Lenin szobrok a volt Szovjetunióban. Azokat egy éjszaka alatt le lehetett bontani, ezzel is eltüntetve még a nyomát is a kommunista elnyomásnak, Orbán stadionjai azonban nem fognak ilyen könnyen eltűnni, az egyszer biztos.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.