Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem csatatér!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Két mondat, amelyekben benne van az összes lényege annak a politikának, ami a FIDESZ-t és vezérét jellemzi. 2013-ban mondta Orbán az akkori vidékfejlesztési államtitkárnak, Ángyán Józsefnek:

„A politika olyan, mint a csatatér. Aki hűséges, számíthat arra, hogy fegyvertársai megvédik, akik pedig nem azok, azokra lőni fognak”.

Felesleges volt tanulniuk, Soros-ösztöndíjat kunyerálniuk az akkori kollégiumi szobatársaknak, ha csak ennyit sikerült elsajátítaniuk a diploma megszerzéséhez vezető rögös úton. Erre a gondolatra bármelyik félanalfabéta bennszülött  törzsfőnök is képes. Nincs is olyan nagy különbség közöttük és Orbán között – bozótharcosok ők. Igaz, csak egyikük hivatkozik ezeréves, keresztényi szeretettel teli hagyományokra egy harci területen…

Nem, a politika nem csatatér. Civilizált helyeken művészet, bár küzdelmekkel jár. Az érdekek képviseletének, a társadalom életének jobbításának a tudománya. A különböző ideológiák vitája. Az adott ország gazdaságának fejlesztése – még egy bennszülött törzsfőnök is tudja -, hogy népének ételre, vízre, ruhára van szüksége. A politika annak felelőssége, hogy megtalálja a hozzáértő szakembereket a megfelelő pozíciókra. A politika feladata az emberekről, a népről való gondoskodás. Civilizált helyeken.

Csatatereken harcok dúlnak, és ott katonák hadakoznak. Nem egy teljes ország lakossága – és politikusok sincsenek ott. A politikus kivezényli a legjobb hadvezéreit, ő maga nem rohangál kivont karddal az arcvonalban. Akit megvédenek a fegyvertársai, azok sem a politikusok általában. Ők leginkább elárulni szokták egymást és/vagy azt, amiben állítólag nemrég még hittek. Civilizáltnak tűnő helyeken is.

A hűség… A legfontosabb követelményként szerepelhet Orbán kifacsarodott értékrendjében. Nem a tudás, nem a szakértelem, nem az eddigi teljesítmény, nem a tehetség, nem a kiváló tulajdonságok.

Lehet gyűlölettől fröcsögő házmestereket kinevezni bármilyen posztra – ha harmincplusz éve hűségesen arra fordulnak, amerre elvárja tőlük a főnök. Lehet ostoba, félművelt, ámde annál hűségesebb senkiket miniszteri bársonyszékekbe ültetni – mert hűségesen szajkózzák itthon is, külföldön is a szájukba adott vezéri víziókat. Lehet nagyon magas bírósági beosztásba helyezni a haver családtagját, mert hűségesen, bár időnként jogsértően hajtja végre mindazt, amit a vezér elvár tőle. És amikor letagadhatatlanná válik ország-világ előtt, hogy a hűség nem mentség a szakmai hibákra és a visszaélésekre az adott pozícióval – olyankor egy, még nagyobb székbe is el lehet dugni, hogy ne legyen annyira szem előtt a mérhetetlen hűség. Lehet olyan embereket kinevezni oktatási és kulturális intézmények élére, akiknek fogalmuk sincs az adott területről, de hűségesek – mindig ahhoz, akihez éppen kell.

Legyen kókler, csaló, hazug, és lehetőleg minél szerényebb képességű a hűséges csatatéri társ (micsoda abszurdum!). Minél jelentéktelenebb, annál jobb – nem jelent kihívást a vezérnek, és a hűsége kitart, ameddig szükség van rá. Tény, hogy ilyenekkel van körülvéve az – egyesek számára – fénylő csillaga politikai egünknek. Még az sem baj, ha ország-világ előtt lejáratják, amikor például piros pöttyöket találnak különböző fenekeken, vagy kipcsak vért valakikben, vagy bármilyen egyéb rejtett, ezeréves hungarikumot. Mert hűségesen szolgálnak, a maguk képességei szerint.

És hát, igen. „…azokra lőni fognak”. Mondta ezt egy legitim kormányfő – mert hat éve még az volt. Bizony, Putyin cár is szeret lőni az ellenfeleire – szó szerint elteszi őket láb alól. Pinochet tábornok kedvenc stadionjaiba gyűjtötte anno a másképp gondolkodókat – és időnként ki is végeztette őket. Ezeket a módszereket sem a Soros-ösztöndíjból fizetett angol egyetemen tanították, azt gondolom. Kidobott pénz volt, mert a tanítvány lövöldözéssel akarja megoldani mindazt, amit ő politikának vél.

Az is elhangzott egyszer, ugyanattól a magyar vezértől, hogy nem arra kell figyelni, amit mond, hanem  arra, amit tesz. Figyelünk, mert nem is tehetünk mást a nagy magyar közéleti csatatéren. Látjuk, hogyan működik a hűségesek rendszere. Amikor majd eljön a számonkérés ideje – mert az mindig eljön – hányon fognak vajon arra hivatkozni, hogy hűségből és parancsra tették tönkre az országot?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.