Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Felelősségre vonás? Dehogy

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A mindig független Állami Számvevőszék nem talált semmi gyanúsat a győri önkormányzatnál. Ez persze nem különösebben meglepő, hiszen miért pont ott derítenének fel bármit is, ahol Borkai Zsolt, fideszes-független polgármester egészen tegnapig, pontosabban péntek délután 16 óráig hivatalosan is ténykedik? Csak nem fogják a sajátjaikat bajba sodorni. Visszaélések csakis a Momentumnál, a DK-nál vagy épp a Jobbiknál lehetnek, illetve az általuk vezetett településeken. Ezt jó, ha a fejébe vési minden ellenzéki politikus, hiszen biztosak lehetünk abban, hogy a választási fiaskót követően Orbán rászabadítja az összes általa uralt szervezetet az ellenzéki kézbe került településekre. Nézzük a volt fideszes, Domokos László ÁSZ-elnök reagálását Barkóczi Balázs, a DK szóviőjének felszólítására, mely szerint az ÁSZ és a rendőrség vizsgálja ki a győri önkormányzat korrupció-gyanús ügyeit:

Domokos László, az ÁSZ elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén, az ÁSZ 2018-as szakmai tevékenységéről szóló vitában azt mondta: „az Állami Számvevőszék az elmúlt években több alkalommal ellenőrizte a győri önkormányzatot, illetve annak gazdasági társaságait”. Hozzátette: a győri önkormányzatot érintő jelentések nyilvánosak, bárki számára elérhetőek az ÁSZ honlapján.

Az rendben van, hogy az ÁSZ vizsgálta a győri önkormányzatot, azonban az, hogy nem találtak semmit, már nem egészen van rendben. Már csak azért sem, mert hazai újságok sora számolt be korrupció-gyanús esetekről, amelyeket a rendőrség vagy esetleg a Polt-féle ügyészség – már ha lenne ma ilyen Magyarországon – minden gond nélkül felgöngyölíthetne. Sőt, kötelessége volna kivizsgálni. Az, hogy az égvilágon semmi nem történt Borkai Zsolttal és „üzlettársaival” (szemfényvesztésileg állítólag nyomozgatnak), nem jelent mást, mint hogy egyetlen nyomozóhatóság sem érdekelt ezen emberek felelősségrevonásában. Ezzel persze nem mondtam most sem semmi újdonságot, hiszen már évek óta ilyen közegben vagyunk kénytelenek élni.

Magyarország az az ország, ahol talán már nincs is olyan állami hatóság vagy ellenőrző szerv, amely ne lenne baráti kapcsolatban a teljes országot behálózó korrupcióval. Az ÁSZ több alkalommal is bizonyította, hogy a kormánypártokat nem áll érdekében felelősségre vonni a tiltott kampányfinanszírozás miatt. Azt ugyanis, amiért a Jobbikot gyakorlatilag ellehetetlenítették, a Fidesz minden gond nélkül hajtotta végre. A büntetés persze elmaradt, mint ahogy vélhetően az idei választások Fidesz-KDNP-s költései körül sem fognak semmi visszaélésre utaló nyomot találni. Mondjuk úgy nehéz is, ha nem kutakodik az ember. Az ÁSZ a Parlamentnek, vagyis a fideszes kétharmadnak, végső soron tehet Orbán Viktornak felel, tehát pont annyira független, mint Polt Péter és az ő ügyészsége.

Az, hogy korrupciós ügyek tucatjai várnak felderítésre Győrben, nem kérdés, mint ahogy az sem, hogy a hatóságoknak szinte minden szükséges információ a rendelkezésére áll, ha egy napon úgy döntenének, hogy esetleg valóban tetten akarják érni a maffiózókat. A kérdés már csak az, hogy van-e olyan rendőrkapitány ma Magyarországon, aki elég tökös ahhoz, hogy politikai hovatartozástól függetlenül vizsgáljon ki, egy akár Fideszhez köthető bűncselekményt? Nekem sajnos kétségeim vannak efelelől, még ha nem is hiszem, hogy minden rendőr eredendően rossz, esetleg korrupt lenne. A legtöbben egyszerűen megszokták azt, hogy szemet hunynak olyan ügyek felett, amelyet egy NER-hez köthető személy követett el. Felülről leszólnak, hogy ne legyen semmiféle félreértés. Lehet, hogy ezek a rendőrök nem értenek egyet a döntéssel, azonban végső soron cinkosaivá válnak a rendszernek. Már csak azt nem értem, hogy az ilyen emberek – legyen az nyomozó, Polt Péter vagy épp Domokos László – hogyan képesek a tükörbe nézni reggelente? Mert nekem biztosan nem menne.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.