Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A Lokál soha nem volt a sajtó része és nem is lesz az

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Habony Árpád szennylapja, a még bulvárnak sem nevezhető, gyújtósnak való Lokál a sajtószabadság elleni példátlan támadásról ír legfrissebb számában, ahol konkrétan azt hazudják, hogy Karácsony Gergely frissen megválasztott főpolgármester be akarja tiltani a Lokált. Ez a szennylap maga a sajtószabadság elleni példátlan támadás, ezért az már önmagában is meglepő, hogy annak címlapján ezeket a szavakat olvashatjuk. A leginkább budapesti aluljárókban ingyenesen terjesztett lap büszkén állítja, hogy  ők Magyarország legnagyobb, legtöbb példányban terjesztett lapja, ami nem is csoda ha megnézzük, hogy a kormány jóformán mozgó hirdetőújságnak használja azt. Ott jelennek meg azok a lejáratóanyagok, amelyek szokszor nem férnek bele a konzervatívnak nevezett Magyar Nemzet hasábjaira, vagy már az Origónak is túl sok, már ha ilyen még előfordulhat manapság.

Az, hogy a Lokál a propaganadalapok között is a legalját képviseli, nem vita tárgya. Ezzel vélhetően még a budapestiek többsége is egyetért, nem csoda, hogy a több százezer kiosztott példányszám ellenére is megbukott a kormánypárt a fővárosban. Az embereknek elege volt a folyamatos álhírekből és lejáratásokból, a Lokál azonban úgy tűnik, nem vette a lapot. Valamiért úgy gondolták, hogy a főváros elvesztése után is igény lesz a habonyi szennyre. Hát nincs.

A Lokál sorsa az lesz, hogy nyilván betiltani nem tudjuk, de sokat teszünk majd, hogy a főváros ne járuljon hozzá ahhoz, hogy ez a teljesen hazug propagandaanyag eljusson az emberek kezébe.

A Lokál tehát online felületén továbbra is terjesztheti hazugságait és lejáratóanyagait, azonban a BKV szerelvényeiről és aluljáróiból hamarosan végleg el fognak tűnni a lap példányai. Hogy ez a szólásszabadság korlátozása lenne –  ezt harsogják ugyanis a kormányoldalon -, azt nem hinném, már csak azért sem, mert a szólásszabadságnak – pláne a sajtóban – megvannak a maga szabályai, amelyeket a Lokál évről-évre folyamatosan megsért. Csak 2018-ban 11 sajtó helyreigazítási pert veszítettek el, ami annyi, mint amennyit az Index, a 444 és az RTL Klub közösen elveszített. A sajtóetikát teljes mértékben figyelmen kívül hagyják, ellenzéki politikusok tucatjainak magánszféráját sértik meg, miközben a Fidesz utasításait hajtják végre nap-nap után.

Elvesztett helyreigazítási perek száma 2018-ban:
– kormánysajtó 109
– független sajtó 14

A legnagyobb probléma talán nem is az átlátszó hazugságaikkal van, hanem azzal, hogy egyértelműen a Fidesznek dolgoznak, ami talán az Origót kivéve egyetlen lapnál sem olyan szembetűnő, mint a Lokálnál. Mégis megpróbálnak a sajtószabadság mögé bújni, mikor egyértelműen és sorozatosan szegték meg az újságírás írott és iratlan szabályait. Az, hogy a Lokál egyáltalán létezhet mint napilap – és nem valami blog az internet sötét bugyraiban – szégyen a magyar újságírásra nézve.

Nem tetszik neki, hogy alkalmatlannak tartjuk a főváros vezetésére, nem tetszik neki, hogy elmondtuk a véleményünket, nem tetszik neki lapunk tartalma, hát kiűzne minket Budapestről.   

Ezeket a sorokat természetesen Karácsony Gergelyre értette a kedves név nélküli szerző, noha úgy tűnik fogalma sincs arról, mégis miről szól ez az egész. Hogy Karácsony alkalmatlan, vagy sem a főváros vezetésére, az a jövőben kiderül, erre a választ vélhetően igazán senki nem tudja, még a Lokál sem. Ennek ellenére jelentetett meg olyan „cikkeket” az akkor még csak polgármester-jelölt politikusról, amelyek színvonala még egy általános iskolás dolgozat szintjét sem érték el. Az egy dolog, hogy gyermeteg és nevetségesen hazug volt, de ezen felül még az is egyértelmű volt, hogy a kormány megrendelésére készült. A Lokálnak nincs és nem is volt soha saját véleménye, mint ahogy az ott „dolgozók” közül sincs senkinek saját véleménye. Az a kormány propagandalapjaként funkciónál és még annak is szánalmasan gyenge. Hogy mekkora lehet a valós igény a Lokálra azt nem tudni, mindesetre hamarosan kiderül.

A magyar demokrácia történetében példátlan módon betiltás vár arra a lapra, amelyik nem tetszik Budapest új vezetőjének.  

A Népszabadságról tetszettek hallani? Ha nem, akkor elmondanám, hogy az egy valóban igényes, valós újságírókat foglalkoztató újság volt, amelyet a hatalom egyik napról a másikra szüntetett meg, teljes mértékben politikai okokból. Az Origó esetleg mond valamit a kedves szerzőnek? Az sem volt ám mindig olyan színvonaltalan hulladék, mint amilyenné az elmúlt években vált a kormány kezei alatt. Lehetne még sorolni, de teljesen fölösleges, hiszen a Lokál szerzői vélhetően azzal sincsenek tisztában, hogy mit jelent újságírónak lenni. Az ő felháborodásuk nem jogos, hiszen az általuk készített gyújtósnak való színes papír nem újság és soha nem is volt az. Ha valóban van igény a Lokál hazugságaira, úgy sok sikert az online felületen, ott majd kiderül, mennyi valós olvasóval rendelkezik Habony lapja.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.