Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Handó a csúcsra „dolgozta” magát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Némi egészséges hallgatást követően ismét a reflektrofénybe került Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke. A Polt Péterhez hasonlóan a Fidesz szekerét toló bírósági elnök az ő tevékenységét felülvizsgálni hivatott Országos Bírói Tanács (OBT) elleni harcok következményeként volt a napi hírek főszereplője az elmúlt hónapokban. Az OBT, valamint annak tagjai azonban nem adták meg magukat, ami azt eredményezte, hogy az OBH elnöke nevetség tárgyává vált. Ugyan leváltani nem tudták, de személye egy toporzékoló óvodáséhoz hasonlóvá vált, ami vélhetően már a fideszes vezetést is zavarta. Lemondatni persze semmiképpen sem akarták, hiszen az állampárttól arcvesztéssel szinte soha, senkinek nem kell távoznia, ezért hát megoldották, hogy Handó felfelé bukjon. Ez konkrétan annyit jelent, hogy a Fideszhez bedrótozott OBH elnök hamarosan alkotmánybíró lesz, mivel Stumpf István helyére valakit találni kellett.

Egyértelmű is volt hát a Fidesz számára, hogy nincs is jobb ember erre a feladatra, mint a függetlenségnek még a látszatára sem adó Handó Tünde, akinek a bírósági világból, szinte mindenkivel problémája volt már, aki nem kívánt úgy ugrálni, ahogy ő fütyült. Ezzel Handót a Fidesz kimenekíti, és biztos lehet abban is, hogy a szívességért cserébe megfelelő ítéletek fognak születni az ő bíráskodása idején is. Ez persze Stumpfra is tökéletesen igaz volt, aki hozta a tőle elvárhatót, és olyan döntéseket hozott, amelyek a kormány számára megfelelőek voltak.

Az, hogy Handó egyik pillanatról a másikra alkotmánybíróvá válhat ugyan nem meglepő, azonban annál felháborítóbb. A HVG beszámolója szerint ugyanis:

Hétfőn 14 órától ült össze az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság, ám a Fidesz két perccel az ülés előtt sajtóközleményében tudatta, hogy Handó Tündét jelölik, és végül nem is történt meglepetés, megszavazták a tagságát.

A Fidesz jelöli, megszavazzák, és kész is. Ez kérem szépen a magyar demokrácia, ahol bármelyik bukott káder bekerülhet a kormány által mai napig függetlennek hazudott Alkotmánybíróságra. Senkinek még csak esélye sem volt arra, hogy ellenkezzen a döntéssel, hiszen a Fidesznek többsége van a jelölőbizottságban. Ide a tagokat az országgyűlési képviselőcsoportok jelölik, ami a fideszes kétharmadot figyelembe véve annyit jelent, hogy Fidesz-KDNP 10, míg a teljes ellenzék 5 taggal rendelkezik. Ez körülbelül annyira demokratikus, mint a magyar parlament működése, amely értelmét veszítette 2010-ben.

A HVG beszámolója még egy igen érdekes véleményt is tartalmaz, amely tökéletesen megmutatja azt, hogy a kormánypárti képviselőket mennyire is érdekli a hatalom ellenőrzése:

Az ülés után tudósítónk több bizottsági tagot is próbált megszólaltatni a döntésről, ám Bajkai István fideszes képviselő mindössze annyit közölt, hogy „ez nem az a hely, ahol újságírók kérdezhetnek”, majd elment. 

Ennyike, ahogy Deutsch Tamás mondaná. Az újságíró fogja be a pofáját és csak akkor kérdezzen, ha erre engedélyt kapott. Ilyen országban élünk ma, ahol az elvileg a nép képviseletét ellátó bohóc, Bajkai István egyszerűen megmondja egy újságírónak, hogy mit tehet és mit nem. A fideszes politikusoknak olyan nagyra nőtt az arcuk, hogy nem csoda az október 13-i pofon. Ekkora arcot ugyanis akkor is nehéz lett volna nem eltalálni, ha nem az az ember célja. Nem történt persze más Handó jelölésével, mint az Alkotmánybíróság kiegészítése egy újabb pártkáderrel, de ez nem jelenti azt, hogy szó nélkül el lehetne, vagy kellene menni emellett. Handó egy ugyanolyan kártékony tagja a NER-nek, mint Rogán, Polt vagy Lázár. Több alkalommal is bizonyította, hogy a rábízott hatalommal minden gond nélkül képes visszaélni, ezért nehogy azt higgyük, hogy az Alkotmánybíróságban majd szépen lenyugszik és visszavonul a közéleti botrányok rivaldafényéből.

De nem is baj ha nem teszi meg, hiszen egy valódi rendszerváltás idején ő is azok közé fog tartozni, akiket egy független bíróságnak kell majd felelősségre vonnia. Azokat a visszaéléseket ugyanis, amelyekről az OBT is több alkalommal beszámolt, egy jogállamban nem lehet büntetés nélkül megúszni. Ha most még nem is kell tartania a felelősségrevonástól, Orbán Viktor politikai hatalmának elvesztésekor elkezdhet azon gondolkodni, hogy vajon megérte-e kritikátlanul kiszolgálni a rezsimet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.