Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Felelőtlenség

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A XVI. Kerületben Kovács Péter meghúzta a kampányidőszak végét. Tudva, hogy minden egyes szavazat számít, gyorsan átadott egy félkész játszóteret, amely 400 millió forintba került. Hogy mégis mi a büdös franc kerül ennyibe egy játszótéren, arról fogalmam sincs, mindenesetre találgatni azért tudnék. De a már megszokott korrupciógyanús részleten túllépve lássuk, mégis miért volt némi probléma azzal, hogy szavazatszerzését cserébe, idő előtt került átadásra egy olyan játszótér, amelynek csúszdaparkja az első naptól kezdve balesetveszélyes volt.

Öt percet voltunk a megnyitott játszótéren. A lányom lecsúszott az egyik csúszdán, és eltörött a sípcsontja. Azonnal bevittem az ügyeletes kórházba. Hat hét gipsz.

Ezt egy apuka mesélte a 24.hu-nak, amely utánajárt annak, hogy a polgármester felelőtlensége milyen károkat okozott a kerületben. Lábtörés, kificamodott térd, kivert fog, beütött könyök és kar. Ez csak egy pár eset azok közül, amelyek napvilágot láttak a választások előtt átadott játszótéren történt esetek közül. A legnagyobb gond az – amellett, hogy végső soron veszélybe sodorta több száz gyermek testi épségét Kovács Péter fideszes polgármester –, hogy egyszerűen képtelen beismerni azt, hogy hibázott. Bocsánatkérés helyett konkrétan a gyermekeket hibáztatta azért, ami velük történt. Lássuk mit nyilatkozott az egyébként újraválasztott polgármester az üggyel kapcsolatban:

Nagyon jól sikerült a beruházás. (…) A csúszdákkal van némi baj, valószínűleg túl gyorsak, úgyhogy most kértem a kivitelezőt, hogy próbálják meg lassítani ezeket a csúszdákat. Természetesen minden TÜV-, meg minden papírja megvan, az átvételnél is minden rendben volt. De mivel kicsit gyorsra sikerült a csúszda – habár azt mondja a tervező is, meg a forgalmazó is, hogy ez egy fejlesztő játék, és a játékhoz az is hozzátartozik, hogy hogyan álljunk meg a végén, ez is a fejlesztés része –, de én úgy gondoltam, hogy ne kockáztassunk, akkor inkább próbáljuk lassítani azt a két csúszdát, amelyik olyan gyorsnak tűnik. 

Van némi baj? Gyermekek sérültek meg a te felelőtlenséged következményeként! Kovács előbb azt írja, hogy nagyon jól sikerült, aztán később, hogy van némi baj, majd azt, hogy ez egy fejlesztőjáték, aminek ezek szerint része, hogy amennyiben a gyerek hibázik, törje is össze magát? Ilyen felelőtlenséget rossz esetben csak pénzbüntetéssel, jó esetben viszont akár elzárással is lehet „jutalmazni”. Egy polgármester munkája azt is magában foglalja, hogy jobbá tegye a rábízott emberek életét, valamint az általa vezetett település vagy kerület életét. Jól láthatóan ezek egyike sem sikerült az újraválasztott polgármesternek, aki még a hibáit is képtelen belátni.

Hogy nem történt súlyos baleset, csak és kizárólag a szerencsének köszönhető. De ezek után már afelől is kétségem van, hogy egy esetleges tragédia túlzottan érdekelte volna Kovács Pétert. A felelősséget vélhetően akkor is áthárította volna azokra, akik csak a munkájukat végezték. Hogy ehhez képest mégis miért választották újra a polgármestert a XVI. kerületben, az számomra érthetetlen. Annak ellenére is, hogy biztos vagyok abban, hogy e kerületben sem beszélhetünk tiszta választási kampányról, minthogy az a Fidesztől és annak jelöltjeitől teljesen idegen.

Vajon hány, a XVI. kerületihez hasonló eset történt országos szinten? Vajon hány településen és kerületben sodorták közvetlen életveszélybe az embereket azért, hogy plusz szavazatokat nyerjenek az idő előtt átadott létesítményekkel? Számok erről persze nincsenek, tudniillik a nyomozóhatóságoknak van jobb dolguk is, mint hogy hasonló ügyekkel bajlódjanak. A trafipaxozás, vagy az egyszerű állampolgárok folyamatos zaklatása vélhetően sokkal fontosabb, mint hogy utánamenjenek minden hasonló, a választásokat befolyásoló eseményeknek. Tragédia tehát ugyan ebben az esetben nem történt, ez viszont nem Kovács Péteren vagy az ő rátermettségén múlt.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.