Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán megfutamodott, Karácsony bemutatkozott

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Október 23-a alkalmából Orbán Viktor a Zeneakadémia épületébe menekült. Ennek oka persze nem maga a megemlékezés, hanem az a tény, hogy Budapestet a Fidesz csúnyán elveszítette. Ezt meglepő módon Kövér László maga is ki merte mondani. Orbán, valamint a teljes Fidesz vezérkar azonban eddig még nem jutott el, egyszerűen csak megpróbálják továbbra is hatalmas sikerként beállítani azt, hogy a főváros, valamint 10 megyeszékhely az ellenzék irányítása alá került. Orbán azonban ha akarja sem tudja megmagyarázni azt, hogy miért tartott beszédet egy teremben, igen gyér közönség előtt, ha olyan nagyon büszke a választási eredményekre. Persze Kovács Zoltán mindent is megmagyarázott, amikor a következő közleményt juttatta el az MTI-hez:

Azért nem szerveztek a kormányfő jelenlétével szabadtéri rendezvényt október 23-ára, mert az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy szükség lesz-e rendkívüli Európai Tanács-ülésre a Brexit miatt – közölte az MTI megkeresésére Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, hozzátéve: ilyen helyzetre az elmúlt években volt már példa.

Ekkora egyértelmű hazugságot is csak Kovács Zoltán képes kipréselni magából órákkal az október 23-i beszédeket megelőzően. Orbán nem ma, hanem napokkal ezelőtt költöztette a Zeneakadémiára a beszédét. Noha nem mondta ki senki sem konkrétan, de már akkor is lehetett tudni, hogy szabadtéri beszéd idén biztosan nem lesz. Biztosak csak azért nem lehettünk ebben, mert a kormány nem kívánt egyértelműen tájékoztatni az ügyben. Orbán egyetlen pofon után gyáva módon megfutamodott. A Zeneakadémia sötétjébe menekült, ahol is félház előtt tartotta meg 10 perces beszédét.

Ezt megelőzően Karácsony Gergely tartott beszédet a Városháza parkolójában összegyűlt több ezer ember előtt. Olyan látvány volt ez sok budapesti polgár számára, amelyre emberemlékezet óta nem volt példa. Sokan reményekkel telve várták az új főpolgármester beszédét, amely Orbán háborús retorikájától igen eltérő volt. Természetesen az itt elmondottakkal a kormánypropagandát olvasók és hallgatók nemigen találkozhattak, hiszen az Origo számára például nem is történt semmi olyasmi Budapesten, aminek pozitív előjellel köze lett volna az ellenzékhez. Csak és kizárólag Orbán Viktorral, Gyurcsány állítólagos szemkilövetésével, valamint fideszes politikusok megemlékezéseivel voltak elfoglalva.

Karácsony Gergely arra kérte a fővárosiakat, hogy tegyék Budapestet Kelet-Közép-Európa legélhetőbb és legzöldebb városává, a köztársasági eszme bátor támogatójává.

A főpolgármester kijelentette: a budapestiek október 13-án visszavették a várost, de nem azért, hogy kisajátítsák, hanem azért, hogy visszaadják a fővárosiaknak. Ahhoz, hogy Budapest legyen a térség legélhetőbb és legzöldebb városa, több emberségre, szolidaritásra, bölcsődére, rendelőre és CT-re, kevesebb kilakoltatásra és stadionra van szükség – mondta Karácsony Gergely. (MTI)

A tegnapi megemlékezések között több olyan is volt, amely valóban méltó volt ’56 hőseihez. Ugyanis az újonnan megválasztott polgármesterek nem a Fidesz kommunikációs csapata által előre megírt sablonszöveget olvasták fel – migránsok, Soros, Brüsszel, szabadságharc -, hanem saját gondolataikat fejezték ki a megemlékezés alkalmából. Tegnap végre nem kellett minden esetben szégyenkeznünk amiatt, amit városvezetőink elmondtak az ’56-os forradalom évfordulója alkalmából. Már önmagában ez is egy óriási siker, egy hatalmas lépés a változás irányába. Régen volt ugyanis olyan október 23-a, amely ne úgy ért volna véget, hogy az ember arcáról égett a bőr azokért a gondolatokért, amelyekkel bemocskolták a forradalom hőseinek emlékét.

Persze idén is volt ok arra, hogy fogjuk a fejünket, hiszen az eddig sokak számára ismeretlen Magyar Légió minden gond nélkül masírozott Budapest belvárosában. A bemelegítést egy jó kis gyújtogatással kezdték, majd a délutánra hirdetett „megemlékezésen” már egyenruhában megjelenve hoztak szégyent október 23-ra. Meglepő módon igen sokan képviseltették magukat a meneten, ami vélhetően nem véletlen. Orbán budapesti vereségét követően hirtelen előbújik egy egyébként nem ma alapított szélsőjobboldali/neonáci mozgalom, hogy erőt demonstráljon. Az, hogy ez véletlen lenne, körülbelül annyira valószínű, mint az, hogy Mészáros Lőrinc nem Orbán Viktor strómanja.

Orbán ugyan a Zeneakadémiára húzódott be, mégsem gondolhatjuk, hogy teljesen visszavonult volna. Még az is lehet, hogy erőt és sereget gyűjt arra az esetre, ha újra szüksége lenne egy kis székházostromra. Mert ami 2006-ban történt, az sem a véletlen műve volt, ez elég egyértelmű. Hogy milyen szerep jut a Magyar Légiónak a jövőben, azt egyelőre még csak találgatni lehet, mindenesetre érdemes felkészülni arra, hogy nem tegnap láttuk őket utoljára a belvárosban masírozni.

Mindezek ellenére azonban pozitívan lehet értékelni az idei október 23-át. Karácsony Gergely hivatalosan is bemutatkozott, mint ahogy a főváros több kerületének győztes polgármesterei, valamint a vidéki ellenzék egyaránt. Valami megváltozott, és végre a jó irányba. Orbán ideig-óráig tartó megfutamodása ennek tökéletes bizonyítéka.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.