Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Cseppben a tenger

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az MSZP ránk száradt maradékától nehezen szabadul az ország. A kutya se hisz már nekik, de mindenféle trükkel még mindig itt vannak. Most például az összefogásba kapaszkodtak bogáncsként, és így sikerült bejuttatni néhány emberüket az önkormányzatokba. Az elmúlt években sok hír szólt arról, hogy a zuglói, a ferencvárosi és más önkormányzatokban együttműködtek a Fidesszel, de bizonyítani nem lehetett. Most azonban itt áll előttünk egy vegytiszta példája annak, hogy létezik és működik az MSZP-Fidesz összefogás. A törökbálinti példáról van szó.

Mint sok helyen, Törökbálinton is létrejött a nagy ellenzéki összefogás, amelynek tagjai a következők voltak: Törökbálint Holnap Egyesület, DK, Jobbik, LMP, Momentum és MSZP. A pártok elhatározták, hogy nem indítanak saját logóval jelölteket, hanem csak a civilszervezet nevében. Ezért aztán egészen július elejéig úgy nézett ki, hogy a polgármesteri és a képviselői szavazólapokon csak két név lesz: Fidesz-KDNP és Törökbálint Holnap. 

A helyi Fidesz-párttitkár (mellesleg alpolgármester) persze rögtön támadásba lendült. Július elején egy gyorsan terjedő facebook bejegyzésben azzal vádolta a Törökbálint Holnap Egyesületet, hogy lejárató kampányt folytat, rágalmaz, hazudozik, megsérti a magánélet szentségét, sarat dobál, megmérgezi a légkört. A dolog furcsasága az volt, hogy az érdeklődő törökbálinti polgár, aki figyelemmel kísérte a Törökbálint Holnap kommunikációját, nyomát sem látta ezeknek a szörnyűségeknek.

Két héttel ezután a városban már csak névleg létező MSZP helyi vezetője egy drága kivitelű színes szórólapot dobatott be minden házba. Ebben közölte, hogy pártja kiszáll az összefogásból, mert a Törökbálint Holnap Egyesület lejárató kampányt folytat, személyeskedik, gyűlölködést visz a családok otthonába. Az érvek eléggé hasonlítottak a Fidesz érveire.

Egy hónap múlva, augusztus közepén a DK delegáltja egy „Kilépési nyilatkozat” című (drága kivitelű, színes) szórólapot dobatott be körzete minden házába. A hölgy ebben közölte, hogy a kampány stílusa, a lejáratás, a megtévesztés, a magánélet sérthetetlenségének lábbal tiprása miatt nem tud közösséget vállalni a Törökbálint Holnap Egyesülettel, kilép ki az összefogásból. A szórólap fejlécén a DK logója volt látható, amivel azt a látszatott igyekezett kelteni, hogy a DK kilépett az összefogásból. 

A Demokratikus Koalíció másnap közleményben tudatta, hogy „továbbra is részt vesz a Törökbálint Holnap Egyesület vezetése alatt létrejött összefogásban”. És ha már egy hazugság lelepleződése elindul, akkor nem áll meg. Kiderült, hogy az illető hölgy nemrég még az MSZP tagja volt, ráadásul az MSZP helyi vezetőjének jobbkeze. A megállapodás előtt egy héttel átlépett a DK-ba, így lett az összefogás DK-s jelöltje. Ebbéli minőségében a Törökbálint Holnap Egyesület belső, bizalmas anyagait eljuttatta a fideszes alpolgármesternek. Már az eddigi leleplezésekből is egy előre gondosan megszervezett akció képe bontakozik ki, de az utolsó felvonás a bizonyosságot is meghozta: a hölgy a választáson MSZP-s jelöltként indult.

A nem létező törökbálinti MSZP vezetője úgy gondolkodott, hogy a választói megszokás talán 6% körül hoz a pártnak (ennyit kapott Törökbálinton az MSZP az Európa Parlamenti választásokon), és az elég lesz ahhoz, hogy egyrészt segítsen a Fidesznek, másrészt vezetőjük – mint öt évvel ezelőtt – kompenzációs listán bejusson a testületbe. Ezért aztán elindult polgármesterjelöltként, és minden körzetben állított jelöltet. A terv sikeréhez bevetett egy további trükköt: meggyőzte pártjának a helyi viszonyokat nem ismerő központját és néhány 0,1%-os (vagyis nem létező pártot), hogy ő képviseli az igazi összefogást. Így aztán az MSZP jelöltjei a Párbeszéd Magyarország, a Magyar Liberális Párt és a Szolidaritás közös jelöltjeként indultak, amivel valóban megtévesztettek néhány embert.

A terv azonban csak részben vált be: egy körzetben valóban az MSZP-re adott szavazatok hiányoztak ahhoz, hogy a Törökbálint Holnap jelöltje nyerjen a Fidesz jelöltjével szemben, az MSZP főnöknek pedig összejött a kompenzációs hely. A képviselői helyek többségét azonban a Törökbálint Holnap nyerte.

Azt hiszem, hogy ameddig az MSZP nem zárja ki sorai közül az ilyen Fidesszel összejátszó ügyeskedőket, addig aligha lehet komolyan venni megújulási nyilatkozatait.

Andor Mihály