Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A fidesz fedett ügynökei

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nagyon érdekes és tanulságos ami Győrben történt. Váratlanul kiderült valami súlyos a helyi fideszes vezetőről, és az ellenzék majdnem megnyerte a választásokat. A súlyos valamiről már sokan sokat írtak, még nyilván nincs vége a történetnek, de bőven meg is érdemli a téma a kapott nyilvánosságot. De most figyeljünk inkább a történet másik részére, a majdnemre. Miért is nem nyert az ellenzék jelöltje? Nagyon közel került a győzelemhez. Viszont az történt, hogy a botrány kirobbanása után „zavar támadt” az ellenzéki összefogás soraiban is: a teljes győri Jobbik frakció váratlanul kilépett az összefogásból, és csúnyákat kezdett kiabálni rájuk. Mindez, ha el is törpül az eredeti Borkai botrányhoz képest, pár száz szavazó elbizonytalanítására biztosan elég volt. És éppen ennyi hiányzott most Győrben az ellenzéki győzelemhez.

Nagyon árulkodó a kilépett jobbikosok hevenyészett magyarázkodása: azzal hogy „csak megtévesztésből csatlakoztak az összefogáshoz”, gyakorlatilag beismerik, hogy eleve „ügynökök” voltak, akik valamilyen hátsó céllal épültek be a változást akarók soraiba. Nyilván ha tudtak volna jobb magyarázatot adni, akkor jobbat adtak volna. Senki sem ismeri be örömmel nyíltan és büszkén, hogy ő gyakorlatilag egy áruló. Szinte csak azt az egyet nem tették csak hozzá, hogy kinek az ügynökei voltak (illetve hogy mennyi pénzért…). De a kontextusból azt hiszem, hogy jól kirajzolódik a megbízó is. Csak össze kell kötni a pontokat. Vagy ahogy ezt egy keresztény városban illik mondani: akinek füle van, hallja meg.

De a pontok összekötése itt nem áll meg. Jó sok további kérdés is felmerülhet, teljesen jogosan. Miért éppen akkor ugrottak ki a győri ellenzék alvó ügynökei? (Tudom, a magyarázkodásukban ők tagadták, hogy ennek bármi köze lenne a Borkai ügyhöz, na de tényleg, most komolyan, ezek után lehet picit is hinni ezeknek az embereknek?) Vajon akkor is felfedték volna magukat pár nappal a választások előtt a győri alvó ügynökök, ha nincs a Borkai botrány? De még ennél általánosabb kérdéseket is fel lehet tenni: hogyhogy éppen Győrben voltak a Fidesz maffiának alvó ügynökei? És vajon csak ott voltak (vannak???) ilyen alvósejtek?

Vajon sejtették volna, hogy Győrben valami készül, és ezért ott alaposabbak voltak, és lám kivételesen ott még ettől a maffia-módszertől sem riadtak vissza? Vagy ez inkább a Fidesz alapműködése? Mindenki döntse el magában, hogy melyik lehetőséget tartja valószínűbbnek, életszerűbb magyarázatnak a történtekre. De mindenkit figyelmeztetek: a második magyarázatból bizony az következik, hogy akkor hát mindenhol, az ország minden jelentősebb testületében, bizottságában, ellenzéki frakciójában vannak a Fidesznek fedett megbízottjai. Hogy nem hallunk sokat ilyen ügynökökről azt azt sejteti, hogy ezek az emberek alapállapotban egyszerű besúgók, akik csendben szivárogtatják az információkat a pártközpont felé. De a győri esetből kiderül, hogy a csendes ügynökök másra is képesek: ha éppen az az utasítás, akkor akkor „öngyilkos” (azaz önmagát leleplező) merénylőként robbantanak „bombát” (azaz pl. döntenek romba egy szövetséget).

Számomra ez a győri botrány fő súlyos üzenete. Bebizonyosodott, hogy árulók bizony mindenhol vannak. A Fidesznek mindene (ideje, pénze, hatalma, aljassága) bőven megvolt hozzá, hogy ügynökök és kémek szép kis hálózatát építse ki mindenhol. Minden olyan helyen, ami még nem áll az ő közvetlen irányítása alatt. Ne legyenek illúzióink, az a tény hogy a NER egy random nagyvárosban hirtelen elő tudott húzni négy fedett ügynököt, az azt jelenti hogy minden jelentősebb helyen jó eséllyel képes lenne erre. 

Mit jelent mindez a jövőre nézve? Igen, tényleg minden mocskosságra fel kell készülni. Törékeny az ellenzéki összefogás, és a kémek és ügynökök kiváló lehetőséget nyújtanak a repesztgetésére. Akkor is nagyon jól jönnek a besúgók, ha valahol egy önkormányzat fideszes gaztettek leleplezésére készül. De akár egy önkormányzat szimpla működést is ügyesen meg lehet nehezíteni: ha pl. az önkormányzat éppen valami frappáns választ akarna adni egy társadalmi problémára, akkor kormányzati székből ki lehet ütni a kezükből a megoldást, nehogy már sikeresek lehessenek. 

Nagyon nehéz minderre ellenszert találni. Kulcsfontosságú a transzparencia, és a minden részletre kiterjedő figyelem. Támadási felületet nem szabad csinálni: tisztának kell lenni, és annak is kell látszani – nincs olyan önkormányzati iroda, ahol biztos lehet benne az új polgármester csapata, hogy itt most tényleg maguk között vannak. Így is elkerülhetetlenül lesznek „botrányok”, remélhetőleg csak ártalmatlanok, amikbe a Fidesz média foggal-körömmel igyekszik belekapaszkodni, és óriásira felfújni őket. Fontos, hogy az emberek az ilyen botrányokat ne fogadják el látszólagos névértékükön, különösen pedig úgy ne, ahogyan a propaganda igyekszik majd tálalni azokat. A szabad sajtónak itt nagy szerepe és felelőssége lesz, amire valamennyire fel lehet és fel is kell készülnie. Az ilyen történetek lényege ugyanis többnyire nem az, aminek látszanak, és a megfelelő kérdéseket kell feltenni, hogy ez nyilvánvaló legyen. Hogyan derült ki az adott a történet, és hogyhogy éppen az derült ki? És vajon tényleg akkora súlya van ennek a NER-bárók országában?? 

De a legfontosabb talán az legyen, hogy ne tápláljunk álszent és képmutató elvárásokat az ellenzéki politikusokkal szemben. Ők is emberek. És ha ez ki is derül, az annál jobb. Az egyetlen tolerálhatatlan bűn az adott helyzetben az az árulás. Az ugyanis nem más mint a Fidesz súlyos hazárulásában való bűnrészesség. Legyünk tudatában a hatalmas információs aszimmetriának (nem az a valóság, ami ömlik a csapból), és mérjük arányaiban a dolgokat. Nincsenek teljesen tiszta és botlásmentes emberek, de minden más jobb ennek az országnak, mint a NER polip. 

bacon

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.