Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Aranyélet 4. évad

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szókimondó leszek, ne a hogyanját nézd, hanem a miértjét.

Egy ország nézte a magyar valóságot fiktíven bemutató trilógiát, az Aranyéletet. Szájtátva. Ki úgy kommentálta, hogy ilyen nincs, ez túlzás, ki úgy, hogy márpedig biztos létezik az ilyenfajta életmód. Lehúzás, zsarolás, politikai kapcsolatok, drog, kurvák, embercsempészet, fegyverek,  mint az amerikai filmekben. Magyarra szabva. Aha. Hát nem, kérem alássan. Hollós Endre bá egy ministránsfiú ahhoz képest, amit Győr még mindig és újra regnáló polgija akaratán kívül lenyomott a szemünk előtt néhány nap leforgása alatt, egyre pikánsabb részletekkel.

Diplomata útlevéllel, lopott közpénzt szállítani magánrepülővel, pünkösdi orgiát rendezni, nem piti. Frankón mondom, ha van esze egy amerikai forgatókönyvírónak, azonnal felvásárolja a filmesítési jogokat. Győr Street farkasa Oscar esélyes lenne. A kurvaéletbe. És ez itt előttünk játszódik, élőben, mi meg mintha valami elbaszott reality szereplői lennénk, akik véletlenül bepillanthattak a kulisszák mögé. Jé, ott éppen kefél egy mélykeresztény családapa. Szegény feleség. Lófaszt. Nyakig benne van az is, sőt. Lehet ő a főtanácsadó, mint Miklósi Janka. És baszod, itt egy rafkós kiscsávó, a Miklósi Márk is, alias borkaifiúcska: offshore cégből milliós fizu, kézilabdás szakértés milliókért… itt egy kis okosság, ott egy kis közpénz, tejelj, fizess, vagy mész a picsába. Vagy a kiscsaj, a Mira, aki lehet, hogy utálja a szülői rafkót – tudjátok az éttermes cica, aki mellett nehéz vendéglátózni Győrben -, de azért belesimul a környezetbe. Mindenkit lehúzni, nagyban játszani. EU. Ez a nagy lóvé, pályázatok, föld, franc tudja, még mi minden.

Mi meg csak kapkodjuk a fejünket, nézünk mint Rozi a moziban, mert itt tényleg vetítenek, méghozzá elég komoly filmet. A mi életünket színes szélesvásznú változatban. A hülye győri polgár meg beül és nézi, még kólát is iszik mellé, meg fizet is érte, milyen izgis. Büszke, bassza meg, mert ő még ismeri is a Zsótit. Nem olyan rossz gyerek az, meg hát biztosan manipulálják, meg féknyúz, meg a fasztudja mi. Ezek mindent megrendeznek. Jó a film egyébként, mert ugyanaz megy kicsiben, mint nagyaban. Én is okoskodom, ezek is, én se adok számlát, ezek se, én is félrekefélek, na tessék. Ezek is isznak, na, és? Én sem vetem meg a piát. Jó ez így, fasza. Mi kell még? A csilliárdos verdák, meg Szijjártó kukában landoló Silka zakója, meg a füredi luxus apartmanok, Polt Péterrel, meg a Rókusfalvy ügyvéd úrral, meg a jacht klub, kurvák, pezsgő, Rogán Louis Vuitton tatyija, Rogánné márkás göncei és euro-dollár offshore cégek. Közben meg a Röfi egy kiló kenyérrel borostásan játssza a Ludas Matyit. Pedig itt Ő a Döbrögi. Most kapta az első ütést. Még kettő hátra van. 

De hogy? Kérem tisztelettel, például így. Ha nem jut el a falusi emberig az úri muri, akkor oda kell vinni. Mint a cirkuszi hírmondók tették. Minden faluba, kisvárosba. Kihangosítva. Jól hallhatóan, akár szép nagy led-fallal megspékelve levetíteni nekik, hogy lássák, mi megy nagyban. És elmagyarázni, ki kicsoda a filmen. Meg hogy a bulikát ki fizeti. Lesz ott csodálkozás, nem is kicsi. És nem egyszer, hanem sokszor.

Nincs pénz? Nincs a faszt. Meg kell hirdetni, és összedobjuk. Mindannyiunk érdeke. És akkor ki tudunk mászni ezeknek a csápjai alól. Addig nem. Addig szívják a vérünket, amíg élünk. Meg a kölykeinkét is. Mert ez már kurvára nem vicces, ez nem Hollywood, bár ezek azt hiszik, hogy mi csak statiszták vagyunk az ő filmjükben, meg díszletek, amiket ha kedvük van lerombolják, vagy megsemmisítik, kibasszák. Orbán nem Robin Hood, Szijjártó nem Zorro, Borkai nem a Wall Street farkasa, hanem közalkalmazottak. Ez nem Orwell Állatfarmja.

Ébresztő! Remélem, nemsokára köztörvényesek lesznek, de ehhez tenni kell még kurva sokat, nem csak nézni, mint a moziban!

Vogronics András

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.