Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Örökösök

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

„A földön semmi nem örök:
A hernyó hull és a madár is
S az évszázad föl nem hörög.”

József Attila: Az örök elmulás

Nem, nem a valamelyik tévécsatornán dúló Drága örökösök című folytatásos anyámkínjának szeretnék e helyütt örök emlékezetvesztést állítani. GG fidesz méltatlankodott egy sort az Alapjogokért Központ (halk kuncogás!) tudományosnak elszánt konferenciáján, ahol olyan kontraeminens személyiségek is felszólaltak, mint az anyámasszony-katonája kásalala. Őtőle – mert nekem van azért szívem! – most nem idézek, de hallga! Mit sopánkodott ez a gógyis Gergő gyerek?! 

Vannak olyan kerületek – például a VIII.-, ahol megérdemeltük volna, hogy örökös polgármestert adjunk – mondotta volt a szépreményű.

Sokan azon nyomban lehülyézték a Miniszterelnökséget vezető minisztert, már csak szokásjogilag is. Az örökös fideszpolgármesterek víziójáról azonnal az örökpanorámás fideszminiszterelnök koncepciójára asszociáltak. És persze máris arról kezdtek el ábrándozni, hogy a kormánypárt és csicskapárja mit is érdemelne valójában. 

Nekem 888, ki mit gondol – csak ki ne mondja! És kérdem én: a hülyeség mióta, miben kizáró ok Magyarországon? Tartsuk már tiszteletben egymás alkotmányos jogait! Merthogy kivételesen nem mondott blődséget az eszemadta! A csököttagyú károgók nem veszik figyelembe, hogy ebben az országban – és a környezőkben – rögtön akadna minimum másfél- kétmillió voksképes állam- és szomszédállam-polgár, aki ezt tépelődés nélkül megszavazná. Régóta ismert az örökös operaházi vagy színházi tag intézménye. Több érdemes és kiváló művész a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A sikeres sportolók örökös bajnokok lehetnek valamely dicsőségfalon.

Vannak akik törvény- és örvénymódosítás nélkül is mernek örökösök lenni. A jelenleg 81 éves Pásztor Béla például 54 éve irányítja Veresegyházát. 25 év tanácselnökösködést követően 29. éve polgármester. Vésztőn Kaszai Jánost emlegetik örökös, tiszteletbeli polgármesterként. Szőnyi József Pilisszántó mindenkori, örökös polgármestere. Tápiógyörgyén azt beszélik, mindent a drága Varró István örökös polgármester visz. A fidesz-kdnp-és Kolics Gábor is gondoskodott arról, hogy biztos helye legyen az örökösök listáján. A heresznyei polgármestert két éve – másodrendű vádlottként – jogerősen két év börtönre ítélték, amiért törvényellenesen, egy örökös nélkül elhunyt idős vízvári férfi hagyatékának örökösévé tornázta fel magát. A romantikát kedvelőknek pedig álljon itt Grezsa István hódmezővásárhelyi polgármester-jelölt nemrégi posztja a mellette kampányoló párjának: „Ha az életem egy város lenne, ott Kovács Ildikó az örökös polgármester. (Büszke vagyok rá, hogy Te vagy a feleségem.Köszönöm!)” A szó is fennakad, a szív majd megszakad.

Hány és hány olyan országot ismerünk, ahol a legmagasabb tisztségek is egy életre szólóak! Van közöttük bal- és jobboldali is – a diktatúráknak ez oly mindegy. Ki ne hallott volna Igaz-Korea Kim familyjéről, és ezen belül az épp most regnáló harmadik generációs diktiről,  a rakétaaddikt Kim Dzsongunról. Aztán ott vannak a közép-ázsiai autokraták, akikkel O1G nagyban bratyizik.

Tádzsikisztánban Emomali Rahmont a 2016 évi népszavazáson a szavazatok 94,5 százalékával örök elnöknek választották meg. Üzbegisztánban Islom Karimov elnököt 2007 decemberében úgy választották újjá, hogy megszegték az alkotmány azon rendelkezését, amely csak két elnöki ciklust tesz lehetővé egyetlen személy számára. A halála óta Shavkat Mirziyoyev elnök rezsimje kínozza a politikai foglyokat.

Türkmenisztánban a 2007 óta hatalmon lévő Gurbanguly Berdimuhamedow elnök – aki szereti, ha Arkadagnak, minden türkmének védelmezőjének szólítják – tavalyelőtt választották meg újabb hét évre a szavazatok 90 százalékával. Apropó, kikapcsolódásként: nem tudja valaki, hogyan mondják a kipcsakok nyelvén azt, hogy keresztény szabadság?

Kazahsztánban a címhalmozó Nurszultan Abisuli Nazarbajev volt párttitkár, miniszterelnök, pártelnök, parlamenti elnök, köztársasági elnök, a Nemzet Vezetője – és mindez jobbára egyidőben, a szokásos közel 100%-os választási eredmények révén. Ezért is volt meglepő, amikor idén tavasszal hirtelen bejelentette lemondását az ország vezetéséről, nagy szerényen csupán a kormányzó pártban viselt pártelnöki tisztségét és a biztonsági tanácsbéli elnöki posztját tartja meg. Na és persze élete végéig a Haza Atyja (kazahul Елбасы, magyarul Elbaszi) is marad, ami garantálja többek között azt is, hogy sem őt, sem a családját ne lehessen bíróság elé citálni.

A gulyási sóhaj gazdasági oldalát nézve: mi pénzt megspórolhatnánk, ha nem kéne négy – ötévente folyton szavazgatni! Ha időkorlát nélkül választanánk meg – egyszer! – a vezetőinket! Nem lenne ez a bérremenő, ádáz küzdelem, a mosatlankrumplis necckampány és a mosdatlan felhánytorgatások, a szex- és stexvideok. A határozatlan időre szóló tisztségek törvénybe iktatásával a kormányerők nemcsak örökös fennmaradási engedélyeket adnának ki önmaguknak, hanem ez az aktus egy totál demokratikus megoldása lenne a lakossági vélemények blokk- és sokkolásának, a köztelevízió időtlen időkre szóló kunhalmiágnestelenítésének. A szentistváni örökségnek is a fidesznyikek az örökösei, kapás- és lopásszünet nélkül. Adjuk hát át nekik örökös birtokul, ami még nem teljesen az övék!  Legyen az ország és kapcsolt félszei a mészáros dinasztia örökös tartománya (ném. Erbland)!  Legyen övék az ország, a hatalom és a dicsőség, most és mindörökké. Így minden elkötelezettnek, valamennyi kül- és beltanácsnoknak, élkeresztény aktivistának és passzivistának meglehetne a sírig tartó jogállása, még fektében is. Előkerülne a padlásról a ius primae noctis, a pallosjog, az ököljog és a jogging nadrág és felső. Megmurdálna a  ius murmurandi.  És még az örökösödési adót is az örök vadászmezőkre száműznék ízibe. Az eszme-és kutyafuttatójukban amúgy is már örökösen arról delirálnak, hogy az öröklési rend bevezetésével az örökösség is apáról fiúra szálhatna, az elő- és utójogok, a titulusok összességével. Legfőbb ideje hát abbahagyni azt az egészségnek is ártalmas, jövő- és menőtlen gyakorlatot, hogy mestereinket fix időre válasszuk. Amerikában az elnök egyszer újrázhat. Mi rázzunk ki az ujjunkból valami extrát! Oszt’ ámen!

Nietzsche örökérvényű tana szerint is a világ örökkévalóan ismétli önmagát, az események a végtelen időben ciklikusan visszatérnek. Ugyanannak az örök visszatérése a „gondolatok gondolata”.  Immanuel Kant egyik filozófiai esszéje a tartós („örök”) béke lehetségességét vizsgálja, annak feltételeit igyekszik meghatározni. És van-é felhőtlenebb feltétel, mint a feltétlen alázat és elfogadás – feltéttel vagy anélkül?!… Az örök élet (lat. vita aeterna) szoros értelemben Isten kezdet és vég nélküli, időtől független élete, Isten örökkévalósága; tágabb értelemben a magyar ember számára az egyisten- és egytábor-hit, melynek eföldi megjelenülése, mondhatni  kvintesszenciája a legjézusközelibb, fityiszt csak elvétve nem mutató fidesz

Előre hát az elökrösödés rögös útján, az értelemnélküliségig és még tovább! Valamint ne feledjük: birkapusztító kommunista métely ez a kittykutty klímaváltozás, a kutyámat nem érdekli, meg se hallom. A hallás a nép ópiuma! Bérrettegő olvasztárok kitalációja, hogy az északi-sarkköri vidékek permafrosztja (tud. állandóan fagyott talaja) felenged, s az örök jég is olvad. A fagyi olvad, nertárs, az is csak a szádban, nem a kezedben! 

A vikileaks hungary szerint való igaz, hogy az örökzöldeket mondó Örökkévaló (az örök világosság fényeskedjék neki!) Szegeden ezt szónokolta, költői vénáját is bemutatva: „A parlamenti és a városvezetői mandátumok végesek. Sem örökös polgármester, sem örökös miniszterelnök nincsen. Mi mindannyian a mulandóságot képviseljük, azok viszont, akiket szolgálunk, a nemzetet, egy város közösségét, az örökkévalóságot.” De ez a tisztös szögedi beszéd több mint két éve történt, azóta sok víz és köd lefolyt a Tiszán, még több a Dunán. Nem tudhatjuk, hogy ő, aki akár egyik percről a másikra is képes megváltoztatni a véleményét – ebben kétségkívül világrekorder! -, mikor gondol egy merészet és nagyot.

És akkor aztán mi, az örökös polgárok, akiknek még az örökváltságra sem telik, tényleg mindent felejtve, csapot, papot, nyakunkba vehetjük a Nagyvilágot.

Pandula Dezső

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.