Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Nem lehet elítélni ezeket az embereket. Orbánt és a Fideszt lehet elítélni azért, mert két Magyarországot teremtett

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nagyon régóta, unásig vitatkoztam már róla sokakkal, sok helyen, hogy a vidéki embereket nem szabad lekezelően agyhalottnak  tekinteni azért, mert a Fidesz szavazói. A többnyire valóban irritálóan torz gondolatmenetük, meggyőződésük, véleményük és szavazatuk a Fidesz hatalmának a legnagyobb bűne a szememben. A valóságtól elzárták, és belehelyezték ezeket az embereket a propaganda által formált párhuzamos világba. Ott, ahol a televízió az M1-et jelenti, mert amióta a televíziózás létezik Magyarországon mindig ott volt a Híradó. Aki pedig egyszerű kikapcsolódásra vágyik, az többnyire a TV2-n nézi a szórakoztató műsorokat, ahol nagyon régóta a csillogó szemű hírolvasók pont azt mondják el hírként, amit az M1. A focimeccsek szünetében is ezeket hallják az emberek.

A reggelente évtizedek óta a leveleseikbe bedobott megyei újság, amit már a szüleik és a nagyszüleik is olvastak, a központosítás óta szintén csak olyan híreket tartalmaz, amelyek szinkronban vannak a közszolgálati televízióban hallottakkal. A hírek kezdetben csak irányítva, manipulálva voltak, majd nyíltan hazugságokat terjesztettek a lakosság körében. Ha ez nem lett volna elég, akkor ott volt a pap, aki vasárnap kiprédikálta, hogy

„Mind meghalunk, ha a migránshordák elérik Csoribercelit, miután az európai nagyvárosokat Bécset, Párizst, Koppenhágát, Münchent, Rómát, Athént, satöbbit, valamint a török határmenti területeket és a Keletit már bevették. Elfedik sötét arcukat és lopnak, ölnek, robbantanak, erőszakolnak, keresztényeket vegzálnak, templomokat gyaláznak meg és gyújtanak fel. Koszosak, se írni, se olvasni nem tudnak, az óriási segélyek miatt vándoroltak erre. Útjukat az amerikai milliárdos spekuláns Soros György és szervezetei finanszírozzák, hogy ezzel gyengítsék Európát. Óriási szerencse, hogy az Orbán Viktor felállította kerítés megállítja őket. Európa lángokban áll, ám miniszterelnökünk felvette a harcot az európai vezetőkkel, akik a hazaáruló balliberális erők segítségével ide akarják telepíteni a számukra már elviselhetetlen mennyiségű migráns tömeget. Köszönjük meg és imánkkal segítsük, hogy kitartson a Miniszterelnök Úr ereje!”

Mindeközben egy árva hang nem hangzik el, egy betű nem olvasható a rendszerszintű korrupcióról, felfoghatatlan mértékű kormányközeli vagyonosodásról, az emberi jogok módszeres megtiprásáról, a másképp gondolkodó művészek és kulturális intézmények szisztematikus ellehetetlenítéséről, de még arról sem, hogy a helyi polgármesternek nem a fizetése olyan magas itt, Európa legjobban teljesítő országában, hogy abból építette fel a vadászkastélyát, ahova a település egyetlen aszfaltos útja visz, hanem a helyiektől ellopott pénzből tette. Viszont azt elmondják nekik, hogy sajnos a kövesút nem fog megépülni idén sem a belsőutcán, mert a közmunkások bére és a cigányoknak utalt helyi segély elvitt minden pénzt.

Nem lehet elítélni ezeket az embereket, amiért Orbán Viktort istenként imádják. Orbán Viktort és a Fideszt lehet elítélni, megvetni, utálni (kinek mi tetszik, választhat) azért, mert két Magyarországot teremtett.

Vasárnap estére azonban kiderült, hogy legyőzhető a Fidesz. Hosszú idő óta először figyelhettük örömteli várakozással a beérkező eredményeket a televíziók képernyői előtt. Az egymás után felvillanó (nem ritkán hihetetlennek tűnő) számok láttán nem csak a győzelemnek örülhettünk, hanem annak a ténynek, hogy végre az emberek nem hagyták következmények nélkül a Fidesz munkásságát, különösen talán a kampány utolsó időszakának eseményeit. A helyi végeredmények sok esetben bizonyították, hogy több településen, budapesti kerületben a választók inkább a hatalom ellen, mintsem az adott önkormányzat munkája ellen voksoltak. Ők azok a választók, akikhez a propaganda hírein túl a valóság is eljut (jellemzően a nagyvárosok és azok közelében élők).

Bebizonyosodott, hogy a hiteles tájékoztatás a legfontosabb fegyver a Fidesz hatalmával szemben. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Nyomtass Te Is! mozgalom „Állítsuk vissza az önkormányzatokban a sajtószabadságot!” címmel felhívást tett közzé, melyben  javaslatot tettek arra, hogy az újonnan megalakult önkormányzatok hozzanak létre egy országos pénzalapot, melynek segítségével minden megyeszékhelyen működhetne egy, a helyi hatalomtól, mind szervezetileg, mind anyagilag független internetes hírpoltál. Közleményükben leszögezik:

„…az önkormányzati sajtó mára az aktuális helyi hatalom kritikátlan kiszolgálójává vált, totális függésbe került a finanszírozójától, teljesen elveszítette ellenőrző funkcióját. A helyi újságok, rádiók és televíziók, valamint az internetes híroldalak a rendszerváltás óta folyamatosan elveszítették a hitelüket, és egyre kevésbé teljesítették valódi funkciójukat: a helyi társadalom sokoldalú és kiegyensúlyozott tájékoztatását.

A folyamat az utóbbi évtizedben drámaian felgyorsult. Ezek a médiumok ma már az újságírás elemi szabályait sem tartják be, és egyszerű propagandaeszközökké silányultak”.

A területi hatalomtól való pénzügyi függetlenség garanciát jelentene arra a kialakult helyzetre, melyet így foglalnak össze:

„Nem folytatható ugyanis tovább az a gyakorlat, amely a helyi médiumokból teljesen kiszorítja a politikai ellenfeleket, és kizárólag az önkormányzati többség, illetve a polgármester tevékenységének kritikátlan propagandájára szorítkozik. Nem foszthatják meg továbbra is a településeken élőket a saját életkörülményeik és problémáik sokoldalú bemutatásától és ennek tárgyilagos, szakmai alapú megvitatásától. Nem akadályozhatják meg, hogy a helyi média elvégezze ellenőrző funkcióját”.

Az önkormányzatok a helyi médiára fordított bevételük 1-5 %-át fizetnék be a közös pénzalapba, melynek kezelője a javaslat alapján a Magyar Újságírók Országos Szövetsége lenne, amely az elkülönítetten kezelt pénz elosztására egy független kuratóriumot állítana fel.

A kezdeményezők a következőket várják el az újonnan megalakult (főleg ellenzéki) önkormányzatok vezetőitől:

– A helyi médiumokban dolgozó újságírók, főszerkesztők kiválasztása nyílt, átlátható pályáztatás keretében történjen.

– Az újságírókat munkájukban ne korlátozzák, ne próbálják befolyásolni. Feladatukat világos szakmai elvek és etikai elvárások alapján végezhessék.

– Jöjjön létre egy olyan helyi, állampolgári testület, amely ellenőrzi az önkormányzati médiumok pártatlanságát, elfogulatlanságát, a kiegyensúlyozott és sokoldalú tájékoztatás követelményeinek teljesülését, illetve segíti a szakmai színvonal folyamatos javítását.

– Az önkormányzati sajtó munkatársai kapjanak tisztességes, versenyképes bért, ezzel biztosítva az anyagi függetlenségüket.

– A helyi közszereplők ne tagadják meg az információadást egyetlen médium esetében sem.

„Ezek a szakmailag erős – és minőségi szempontból a támogató által ellenőrzött – portálok lehetnek a szétvert vidéki nyilvánosság újjáépítésének első elemei. Ennek a megyei portálhálózatnak a létrehozása olyan reális cél, amely közös összefogással elérhető” – olvasható még a felhívásban.

Azt gondolom, hogy amennyiben sikerül véghezvinni ezt, az igazi fordulatot hozhat a narancssárga Magyarország átszínezésében.

Bolla Rita

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.