Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A krumpli országa

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Óbudán egy kamionnyi, pontosabban 44 tonna krumpli jelent meg, amit még az egykori polgármester rendelt meg, hogy aztán október 18-án, vagyis holnap kioszthassa. A polgármestert, Bús Balázst azonban nem választotta újra a kerület lakossága, ezért a berendelt krumplit már utódja oszthatja ki. A krumpliosztás az Indexnek beszámoló olvasó szerint már hagyomány a kerületben. Értem. Tehát az már megszokott, sőt, normális, hogy a főváros egyik kerületében áron alul osztanak ki több tonna krumplit. Rajtam kívül ki gondolja még azt, hogy ez nem normális egy olyan országban, amelynek gazdasága elvileg robog, sőt, az Európai Unióban a leginkább növekszik?

Ha akkora a gazdagság és fejlődés, vajon mi a büdös rosseb szükség van arra, hogy alapvető élelmiszerrel lássák el a főváros egyik kerületének lakóit? Ha ebben az országban nincsenek sem szegények, sem rászorulók, akkor miért van szükség arra, hogy krumplit, tojást és tejet osszanak? Miért van szükség szavazatvásárlásnak minősülő tűzifaosztásra és a nyugdíjas szavazókat megörvendeztető ajándékokra? Ha mindaz igaz lenne, amit Orbán és kormánya állít immár évek óta, akkor az itt felsoroltak közül egyikre sem lenne szükség, hiszen az emberek a munkával megkeresett fizetésükből minden gond nélkül megengedhetnék maguknak, hogy azt megvásárolhassák.

Ehhez képest persze a valóság az, hogy még a fővárosban is vannak olyanok, akiknek egy zsák krumpli, vagy egy karton tej jól jön, hiszen elfogyott hó végére a nyugdíjuk, vagy közmunkával megszerzett fizetésük. Továbbá olyanok is vannak, akik lehajtott fejjel, de sorba állnak, ha épp ételosztás van valahol, eselteg a Budapest Bike Maffia csomagokat oszt ki a rászorulóknak. A szegénység nem tűnt el. Attól ugyanis, hogy a kormány undorító módon betiltotta a hajléktalanságot – mikor tiltják be a szegénységet, esetleg az éhezést? – az továbbra is létezik. Az ugyanúgy a mindennapi élet része, mint ahogy a politikusok hazugságai, vagy a korrupció jelenléte a parlamentben.

Lehet, hogy az óbudai krumpli jelen esetben nem szavazatvásárlásra szánták, azonban vélhetően jól jött volna a korábbi polgármesternek, ha éppen ismét győzelmet arat a választásokon. Ezzel ugyanis köszönetet mondhatott volna a szavazatokért. Én már csak azt nem értem, hogy miért ilyen filléres, eseti „ajándékokkal” próbálják meg lekenyerezni az embereket a nyugati határtól egészen az ország legkeletibb részéig? Miért nem hoznak létre egy élhető, jól működő közösséget a kerületükben, vagy városukban? Miért nem oldják meg a települések alapvető problémáit, majd építenek ki egy olyan közösséget, amelyre ott korábban nem volt példa?

Elég csak megnézni cserdi polgármesterét, Bogdán Lászlót. Egy zsák krumplit, vagy karton tejet sem osztott ki a település lakóinak, mégis megszerezte az önkormányzati szavazásokon a szavazatok 100 százalékát. Nem megvette, mint ahogy az oly megszokott fideszes körökben, hanem elnyerte azokat. Az általa kialakított programokkal, az emberi hozzáállásával és viselkedésével, azzal, hogy ő megmutatta, valóban törődik az emberekkel. Nem csak a szavazásokat megelőezően, hanem egész évben. Példát mutatott az egész ország számára, aminek ismét meglett az eredménye.

Ugyan a Fidesz elveszítette a fővárost, valamint a megyeszékhelyek közül jó néhányat – 10 -, azonban a vidéken továbbra is taroltak. A szavazatok megvásárlása ott nem okozott gondot, ugyanis sok helyen olyan nyomor tombol, amely lehetővé tette, hogy egy zsák krumpliért minden gond nélkül a Fidesz mellé tették le voksukat a falu lakói. Ezt a helyzetet – kilátástalanság, nyomor és kiszolgáltatottság – a kormány szándékosan nem kívánta megváltoztatni az elmúlt évek sikerei ellenére sem. A falvak lakói a gazdasági fejlődés eredményét maximum értelmetlen beruházások tucatjaiban fedezhették fel. Munkahelyteremtésről, vagy a falvak modernizálásáról szó sem volt.

Azzal ugyanis, hogy továbbra is kiszolgáltatják őket a polgármester kényének, elérhetik, hogy 4 évente őket kvázi megfenyegetve elegendő szavazatot szerezzenek ahhoz, hogy a vidéket megkaparintsák. A kérdés már csak az, hogy a vasárnapi pofont követően kívánnak-e változtatni ezen felfogásukon, vagy kitartanak az évek óta megalkotott taktika mellett, és így mennek neki a következő választásoknak. Én kétlem, hogy a pénzek ellopása helyett, azt befektetve egy működőképesebb országot hoznának létre, hogy azzal szavazatokat nyerve megerősítsék hatalmukat 3 év múlva. Megtehetnék, de ahhoz túl mohók. Az ország szétlopása sokkal fontosabb, mint holmi állampolgárok. Ezért is bízom abban, hogy az ellenzéki városok vezetői meg tudják mutatni a választóknak, hogy máshogyan is lehet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.