Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szex, hazugságok, a választók megvesztegetése: Így folyik a választási harc Magyarországon

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az alábbi írás az mdr.de című német portálon ma megjelent cikk fordítása

Jövő vasárnap önkormányzati választások lesznek Magyarországon. A választási küzdelmeket nem csak groteszk akciók, hanem kiszivárogtatott videók, szexbotrányok és korrupciós vádak is jellemzik, amelyek a közösülő politikusokról készült képek mellett bepillantást engednek abba is, milyen módszerekkel folyik manapság a politikai vita Magyarországon.

A magyar választók október 13-án választhatják újra polgármestereiket és helyi képviselőtestületüket. Az apróbb, vidéki településeken sok független jelölt nevezett. Választási harcukban pedig valóságos önkormányzati témákkal foglalkoznak.

Ez azonban a Friedrich-Ebert Alapítvány budapesti irodájának vezetője, Jörg Bergstermann szerint épp az ország közepes vagy nagyobb városaira, elsősorban Budapestre nem jellemző. „Nekem az a benyomásom, hogy a választási küzdelem csak másodsorban irányul kommunális témákra, inkább a táborok választási harcáról lehetne beszélni, amelynek lényege a „Mi a többiek ellen“, s amelyben kormányon lévő párt és az ellenzék kölcsönösen meg akarja mutatni a másiknak, ki az erősebb“.

Megmutatni, mire képesek még politikailag

Bergstermann szerint épp az ellenzéknek jelent ez a választás nagyon sokat. „Aki már elveszített néhány egymást követő választást, annak lassan elfogynak a tartalékai és elveszíti hatalmi bázisát – s azzal cselekvési lehetőségeit is.“

Ezért olyan fontos most az ellenzéki pártok számára, hogy megnyerjenek maguknak néhány önkormányzatot. Csak így juthatnak olyan eszközökhöz, amelyek által politikai koncepciók kifejlesztésére és végrehajtására lenne lehetőségük. Csak így mutathatnák meg, képesek-e betartani ígéreteiket.

Ez volt az oka annak is, miért alakítottak az ellenzéki pártok sok helyütt választói szövetségeket, hogy ezen a módon próbáljanak szembeszállni a kormányon lévő Fidesz nyomasztó fölényével. Az önkormányzati képviselő helyekért épp a nagyobb városokban Egerben, Miskolcon, Szombathelyen és Pécsett folyik kemény harc.

Ez a stratégia valóban sok helyütt vezethet eredményre. Mint például a Budapest polgármesterségéért folytatott harcban, amely a mostani választás kétségtelenül legfontosabb posztja. A legtöbb ellenzéki párt által támogatott Karácsony Gergely, a felmérések szerint fej-fej mellett áll Tarlós Istvánnal, a mostani, tulajdonképpeni független, de a Fidesz által támogatott polgármesterrel.

Tanultak Törökörszágtól

Az azonnali.hu online portál főszerkesztője, Bukovics Martin a Karácsony Gergely mellé állt ellenzéket látja nagyon jó formában: „Ők vezetik a legjobb választási kampányt Orbán hatalomra kerülése óta. Mindenáron nyerni akarnak“. Az ellenzék Törökörszágból vett át impulzusokat. Ott az ország legnagyobb városában épp az ellenzék jelöltjének sikerült győznie Erdogan uralkodó pártjának, az AKP-nek a masszív választási kampánya ellenére is.

„Augusztus végén Isztambulba mentek és eszmecserét folytattak az ottani polgármesterrel arról, hogyan lehet Erdogan hatalmas befolyású rendszere ellen győzni és tanultak az ott hallottakból. Akcióikkal és provokativ fellépésükkel pedig igazán érdekes kampányt folytatnak itthon is“- így Bukovics Martin.

Kemény a küzdelem

Az ellenzék aktivistái azzal szembesítik például Tarlóst, hogy nem hajlandó kihívójával televíziós párbajra kiállni. Ezt az ellenzék gyávaságként és az érvek hiányaként értékeli. Tarlós már elveszítette emiatt hidegvérét és megafonon keresztül szidalmazta a kérdezőt – a klipneknek azóta is nagy a nézettsége a médiában.

De a másik fél sem takarékoskodik bizarr akciókkal. A Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas például az ellenzék jelöltjeit bohócoknak ábrázolva jelentette meg plakátjain és Karácsony rendezvényeit cirkuszi muzsikával zavarta meg. Sőt, az interneten megjelent Karácsony Gergely egy magánbeszélgetésének tartalma is, amelyben belső ügyekről beszélt, saját táborának jelöltjeit sem kímélve – ami jóllehet nem volt botrányos, de számára legalábbis meglehetősen kínos.

Scarlett Johansson felhasználása a választási harcban

A hollywoodi színésznőt akarata ellenére vonták be a választási harcba, aki emiatt cáfolta, hogy valaha is kampányolt volna Tarlós István mellett. A színésznő budapesti forgatása során találkozott a hivatalban lévő polgármesterrel. A kormányhoz közeli bulvárlap ezt követően azt próbálta sugallni, hogy Johansson teljesen el volt Tarlós politikai képességeitől ájulva. A színésznő szerint azonban csak a szokásos udvariasságról volt szó, amelynek során megjegyezte, milyen szép város Budapest.

Nyílt zsarolás

Különösen feltűnő volt azonban a miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek a fellépése, aki közölte, hogy a főváros fejlesztésére már megszavazott összegeket a kormány csak akkor szabadítaná fel Budapest számára, ha az Orbán által favorizált mostani polgármestert újraválasztják. A miniszter szerint minden esetleges másik főpolgármesternek újra tárgyalnia kellene a támogatásokról. Egy felmérés szerint a budapesti lakosok többsége számol azzal, hogy Orbán a támogatások megvonásával bünteti  fővárost, ha a választók ellenkeznek akaratával.

Szexvideók és a választók megvesztegetése

De nem csak a főpolgármester posztjáért folyik kemény küzdelem. A rendőrség átkutatta Pikó András ellenzéki jelölt választási központját Budapesten, elkobozva számítógépét. A vád ellene: munkatársai illegálisan adatokat gyűjtenek. Az eljárást azonban gyorsan megszüntették.

Pikó a VIII. kerület polgármesteri tisztségére jelöltette magát. A XI. kerület ellenzéki jelöltjének szexuális zaklatást vetettek a szemére. Ezek a vádak azonban még tisztázatlanok. Budaörs független, balliberális polgármesteréről újfent kering egy régóta ismert videó, amelyben egy masszőr hölggyel folytat közös beleegyezéssel, házasságon kívüli nemi aktust. Ezekhez képest veszélytelennek tűnnek olyan akciók, amelyekben egyes budapesti kerületekben ingyenes élelmiszercsomagokkal látják el a nyugdíjasokat – választási ajánlásokkal megtűzdelve.

A legnagyobb figyelmet jelenleg azonban Győr, a 130.000-es lakosú nyugat-magyarországi város hívja fel magára. Az „Ördög ügyvédje“-ként ismertté vált, de ismeretlen blogger Borkai Zsolt fideszes polgármesterről jelentetett meg egy videót, amelyben az prostituáltakkal múlatja az időt egy jachton. A szex azonban mellékes, hiszen itt valójában korrupcióról van szó. A blogger azt állítja, hogy ügyvédként kormánypárti politikusok sok szennyes üzletének lefolytatásában vett részt – Borkaiében is. Hogy itt tényleg egy „whistleblower“-ről van szó, vagy a vádak megalapozatlanok az egyelőre még tisztázatlan. A blog már elérhetetlen(időközben átköltözött egy új webhelyre szerk.).

„Tönkretettük a választási küzdelmet“

Időközben a magyar újságírók körében is egyre nagyobb az apátia: a független Mérce.hu főszerkesztője Jámbor András például így fogalmaz: „Sikerült közös erővel tönkretennünk a választási kampányt“.Önkritikus kommentárjában arról panaszkodik, hogy az egymást beszennyező kampányok elnyomtak minden politikai tartalmat.

A választási vasárnap talán megmutatja, mennyire vették át a választók ezt a rezignációt.

 

*Az eredeti cikk linkje.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.