Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Színek és érvek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Olyanok vagyunk, mint a zsákfaluba tévedt turisták. Csak visszafelé van számunkra út. A logoháborúk után (pl. Pepsi Cola kontra fidesz, lázár jános versus Heineken) hát nem megérkeztünk a színek csatájához is? Hát de. Ahol a király nemcsak meztelen, hanem esztelen is, bármi megtörténhet – és annak az ellenkezője is.

A kormányközelinek mutatkozó Telekom kommunikációs igazgatója szintet lépett. Azt kérte az egyik összellenzéki, ám független jelölttől, hogy a kampányában volna szíves nem használni a magentát. Vagy váltson másik árnyalatra. Mert ők szeretik ezt a színt, és nem félnek használni is. Mert megtévesztő lehet. Mert itt van az ősz, itt van újra. Mert mert.

A jelölt menten válaszolt is: javasolta, mindenki maradjon a kaptafájánál. Ő nem fog telekommunikációval foglalkozni, a Telekom pedig ne politizáljon. Így nem lesz semmilyen érdek- és színütközés. 

Úgy fest, ilyen a politikai és a gazdasági marketing színvonalas cicaharca. Persze a szó- és hóhányók, a megmondó- és kidobóemberek szintén megnyilvánultak. Mindenki mindenki ellen, mindegy, csak korrupcióról, diktatúráról ne kelljen beszélni. 

Azt kérdezed magadtól: lehet-é egy színt kisajátítani? Na de komolyan. Ezen morfondírozni ebben az országban, ahol minden ingót és mozdíthatót ellopnak amióta csak átszuszakoltuk magunkat a Vereckei-hágón (mai nevén: перевал Середньоверецький [pereval Szerednyovereckij])?!… Ha valami nincs lebetonozva – újabban térkövezve – annak bizony mifelénk lába vagy szárnya kél.

Megboldogult Knézy Jenő legalább levédette a „Jó estét, jó szurkolást!” beköszönést. Mondjuk, a Telekom is levédette a magenta színt, de csak az üzleti konkurenseket illetően. 

Amióta a pártokat feltalálták, mind megszínesíti az életet. Nemcsak a szájnak – a szemnek is van ingere. A hazai politikai palettáról emlékszünk még az szdsz-kékre, melyhez a bölcsesség, tisztaság képzete társul – ha nem is a libsizők agyában. Megjegyzem: a liberalizmushoz egyébként a sárga illik amely gyűlölködő vonzata miatt a kitaszítottak színévé is vált. Jelenleg van Fanta-színű fideszünk (kár hogy savat csinál). Van lmp-zöldünk, zöldfülűek számára fazonírozva. A merő újdonság momentum egy provokatív és elgondolkodtató lilaárnyalatra,  a Pantone 18-3838 nevűre csapott le. Eleddig nincs hír arról, hogy a Milka csoki gyártója kikérte volna magának ezt a választásukat. Az mszp pirosához általában a feltűnés, a szerelem vagy az agresszió képzete csapódik. Újabban a munkások kiontott bérét jelképezi. A jobbik hivatalos színévé a vörös-ezüst árpádsávokat választotta. Tűnik: egyhamar nem kényszerülnek újabb sávváltásra. A kdnp nevű konglomerátum szürke eminenciásai a hányásszín (színkód: #cd9a01) mellett döntöttek, talán mert fekete györgy már 1997-es színelméleti fejtegetéseiben leszögezte: „egyszínű pártot kell csinálni, mert kétszínű pártban nem érdemes benne lenni”. A mi hazánk mozgalom új szín a politikában. Arcedzett kitalálói a nemzeti színekben élik ki magukat és fojtatlan késztetéseiket. Nekik van egy színfoltjuk is: dúró dóra terhesen. 

Egy szó mint száz, egyik színpatikusabb mint a másik. De azért ne csak a színüket – a fonákjukat is nézd.

Lehetetlen nem észrevenni: a fekete-fehéret egyik párt sem választotta. És ehhez is tartják magukat.

És akkor a címerekről, logokról, zászlócskákról, díszletekről, nyakkendőkről, jelszavakról és a puccpasztáról nem is szóltunk. Színvallottan eladandó politikai termékké silányultak az eszmék és elvek.

Pandula Dezső

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.