Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Minden eddiginél mocskosabb

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A magyar Watergate-ügy talán sokak számára ismerős. Karácsony Gergely több megbeszélését is – a PM szerint a képviselői irodaházban valaki, vagy valakik – több alkalommal lehallgatták. Az így megszerzett információkat pedig, mit ad isten, pont az önkormányzati kampány finisében szivárogtatta ki valaki a sajtó számára. Az ügy egy demokratikusan működő országban már hatalmas hullámokat vert volna, Magyarország azonban köztudottan nem tartozik ezen országok közé, ezért túl nagy csodát nem is érdemes várni tőle. Na nem annak rombolásától, hiszen az már megörtént, még ha nem is olyan szinten, ahogy azt a hatalom szerette volna. Karácsony ugyanis nem hogy nem bukott bele a botrányba, hanem még az is elképzelhető, hogy a saját hasznára tudja azt fordítani.

A bűncselekményt – hiszen ez már nem csupán plakátrongálás, ahol a rendőrség minden gond nélkül félre tud nézni a hatalom érdekében – úgy tűnik, senki nem fogja kivizsgálni a választások előtt. Azt követően talán lefolytatnak valamiféle vizsgálatot, azonban annak eredménye szinte előre borítékolható, de még ha esetleg nem is így lenne, akkor sem lenne már tényleges hatása a választásokra. Ezzel a hatalom is tökéletesen tisztában van, nem is csoda, hogy nem féltek meghúzni ezt a lépést. Sőt, itt még messze nem álltak le, hiszen pont tegnap vált vezető hírré az, hogy a TV2-nek nyilatkozott egy állítólagosan szexuálisan zaklatott nő. Hogy ennek mégis mi köze a választásokhoz? A történetben érintett állítólagos zaklató Újbuda ellenzéki polgármesterjelöltje.

Mindent bevetnek a kormányoldalon, amit csak be lehet. Tényleg nincs már olyan módszer, ami ne lenne megengedett a kampányban. Felelősségrevonásra mégsem számíthatunk, ugyanis mint azt Karácsony lehallgatási botránya is jól mutatja, nem igazán van igény az ügy kivizsgálására. A HVG megkérdezte az Országgyűlés Hivatalát, vizsgálják-e a titokban rögzített hangfelvétel keletkezésének körülményeit, amire a hivatal a következő választ adta:

Nem, mivel nem tartozik a Hivatal feladat- és hatáskörébe – válaszolta a parlamenti sajtóiroda.

Ezek után feltételezem, hogy a rendőrségre, majd később a legfőbb ügyészre fog tartozni az ügy. Ebből pedig szinte már egyértelműen következik az, hogy sem vizsgálat, sem pedig ítélet nem lesz. A kampány egyik legsúlyosabb botrányának kirobbantója vélhetően soha nem kerül megnevezésre, mivel ahhoz nem fűződik semmilyen érdeke a kormánynak. Fordított esetben már régen vezető hír lenne az, ahogy a rendőrség emberei megszállták a képviselői irodaházat, hogy minden esetleges bizonyítékot lefoglaljanak. A Fidesz érdekeit szolgáló ügyek azonban nem minősülnek bűncselekménynek, mint ahogy vélhetően akkor sem történik majd semmi, ha teszem azt kiderül, hogy az újpesti polgármesterjelölt ellen vallomást tevő nő nem egészen az igazat mondta akkor, amikor szexuális zaklatással vádolta meg a kampány finisébe érkező jelöltet.

Jól láthatóan szabad kezet kaptak a Fidesz kampánygurui azért, hogy még csak az esélyét se hagyják meg annak, hogy a főváros kikerüljön a kormánypárt kezéből. A Tarlós és Karácsony közötti versenyt valószínűleg a kiszivárogtatással próbálták meg eldönteni, azonban ez úgy tűnik, nem vált be. Talán ezt meglátva most az a kiadott feladat, hogy a kerületekben induló ellenzéki jelölteket tegyék alkalmatlanná azzal, hogy álhírekel tucatjaival támadják őket a propagandasajtóban. Igen sok minden múlik azon, hogy az ellenzék hogyan reagál a támadásokra, valamint, hogy a szavazópolgárok miként ítélik meg a kialakult helyzetet.