Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Van egyáltalán olyan politikus a Fidesz háza táján, aki nem bukna meg már az első átvilágításon?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nagyon úgy tűnik, hogy Trócsányi Lászlóból, a Fidesz üdvöskéjéből nem lesz EU-biztos. Noha a döntés még nem végleges – a Fidesz legalábbis még küzd az igazáért –, sok jóban nem reménykedhet az egykori alkotmánybíró, noha ma reggeli hírek szerint valamiféle remény felcsillant a számára. Az EP jogi bizottságának tegnapi döntése nem derült égből villámcsapásként érkezett, bár ha az ember a kormánymédiából tájékozódott, szinte biztosra vehette, hogy Trócsányi EU-biztos lesz. Sőt, nem csupán az lesz, de ráadásul Ursula von der Leyen hatalmas támogatásával. Menjünk vissza egy kicsit az időben, és lássuk, a tegnapi döntést megelőzően milyen kommunikáció folyt a kormánypropagandában Trócsányi személyével és ügyével kapcsolatban:

Trócsányi László volt igazságügyi miniszter „kiválóan alkalmas” az európai bizottsági tagságra – mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója. Trócsányi Lászlónak tudományos, szakmai és politikai életútja, egykori alkotmánybírói, nagyköveti és miniszteri pozíciói alapján megkérdőjelezhetetlen helye van a bizottságban. (Origo)

Trócsányi László nemzetközileg elismert szaktekintély. Hosszú évek diplomáciai tapasztalata maradéktalanul alkalmassá teszi az egyik legfontosabb biztosi feladat ellátására – tették hozzá. (Fidesz-KDNP)

Trócsányi László nemcsak a legjobb magyar jelölt, hanem az európaiak közül, a többi ország jelöltjei közül is az egyik legjobbnak minősíthető, mind a tudományos háttere, mind a közigazgatási tapasztalata, mind pedig a diplomácia területén megszerzett gyakorlata miatt. Egy igazi patrióta és egy igazi európai. Pont ilyen embereknek kell az Európai Bizottságban dolgozniuk. (Orbán Balázs)

Ezek után szinte már egyértelmű kellett volna hogy legyen az, hogy Trócsányi László EU-biztos lesz. Mégis meglehetős pofáraesés lett belőle, miután az Európai Parlament jogi szakbizottsága összeférhetetlennek találta anyagi érdekeit a betöltendő pozíciójával. 11:9 arányban, két tartózodás mellett szavazták meg azt a dokumentumot, amelyben arra kérik Ursula von der Leyent, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az ügyében. Persze ez még mindig csak azt jelenti, hogy Orbán tovább kuncsoroghat az Európai Bizottság elnökénél Trócsányi jelölése ügyében, azonban a jogi szakbizottság szóvivője azt mondta az EUrologusnak, a mostani döntés a gyakorlatban azt jelenti, hogy magyar kormánynak új biztost kell keresnie.

Trócsányi – a Fidesszel egyetemben – természetesen azonnal felháborodott, és azonnal megpróbált visszatámadni. Szájer József egyenesen odáig ment, hogy azt mondta: politikai boszorkányüldözésnek vagyunk a részesei, ami a legrosszabb kommunista időket idézi. Holott csak arról van szó, hogy ennyit számít az, ha nem holmi Polt Péterek döntenek arról, hogy ki miben bűnös, hanem a Fidesztől független szakemberek. Ugyan a döntés hátteréről nem nagyon akartak beszélni az érintett felek, az Indexnek nyilatkozó Manon Aubry francia EP-képviselő elmondta, hogy

Trócsányi összeférhetetlenségét az ügyvédi irodájával való kapcsolata miatt állapították meg.

Az tehát, ami itthon nemhogy törvénytelen, hanem talán még követendő példa is, az Európai Unióban nem annyira megengedett, sőt meglepő módon kizáró tényező akkor, ha valaki EU-biztos akar lenni. Trócsányit és támogatóit vélhetően meglepte az, hogy egy uniós intézményben szabályoknak kell megfelelni. Olyan szabályoknak, amelyeket nem a Fidesz, sőt még csak nem is Orbán Viktor írt a két szép kezével. Az Unióban olyan emberek, mint Polt, Pintér vagy épp Rogán nemhogy főügyészek nem lehetnének, nemhogy miniszteri pozíciót nem tölthetnének be, hanem valószínűleg már régen börtönbüntetésüket töltenék. Ezért is lehetett meglepő a Trócsányival szembeni döntés, hiszen már elszoktak attól, hogy a törvénytelenségért Brüsszelben nem feltétlenül jutalom, hanem büntetés jár. Azért még a rend kedvéért tegyük ide a Fidesz reakcióját is az üggyel kapcsolatban, ugyanis ilyen nevetéges sorokat még tőlük is ritkán olvashatunk:

A bevándorláspártiak azt szeretnék, ha a határokat megnyitnák a bevándorlók előtt, ahogyan az új baloldali olasz kormány megnyitja a kikötőket előttük.

A magyar kormány tényleg ennyire kretén, hogy azt hiszi minden mögött az áll, hogy az Orbán-kormány felhúzatta a déli hatákerítést? Aligha. Hogy a saját szavazóikkal ezt még el tudják hitetni, az egy dolog. De arról a szánalmas stratégiájáról, hogy az Európai Unió politikusait is folyton egy zsák krumplival vagy egy karton tejjel megvásárolható idiótáknak nézi a kormány, igazán letehetne már. Persze lehet, hogy úgy tűnik, ez bevált, de nem lesz ez mindig így. Inkább gondolkodjanak el azon, hogy van-e még egyáltalán olyan ember a Fideszben, akit úgy indíthatnak az EU-biztosi pozícióért, hogy ne bukna meg már az átvizsgáláson. Egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy a Fidesz rendelkezik akár egyetlen becsületes politikussal is.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.