Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Jogos előjogok?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nemrégen olvashattátok itt a Szalonnán a Macsóisztáni víg napjaink c. írásomat, amihez köszönöm a kommenteket, viszont némi meglepődéssel vettem észre, hogy mintha nem tudtam volna pontosan megfogalmazni az írás fő üzenetét. Az pedig az volt, hogy a ner és névadója hozzáállása a társadalomhoz, a társadalommal való viselkedése pontosan olyan, és egy tőről fakad, mint a párkapcsolati szinten a férfiúi előjogokkal való erőszakos visszaélés. Mindez persze „történelmi hagyományok”, „ez a világ rendje”, „keresztény alázatosság” stb. kétszínű közhelyek álvédelmével magyarázva.

Többször írtam már – másokhoz hasonlóan, – hogy nagyon torz a jelenlegi rendszer alapjaiban is, és ezért azon belül különösen torz, mert nerék tudatosan torzítják, a „mi” és „ők” kettősség minden téren való eltúlzásában. Ideértem a férfi-nő, a mimagyarok-cigányok, mimagyarok-migránsok, orbanisták-nemorbanisták, mikeresztények-bármi mások, politikai szervezet-civil szervezet, stb. párokat.

Úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy megértsük, pontosabban hogy a nerhez képes érdemi alternatívát, jövőképet ajánlani kívánó csoportosulások, szervezetek megértsék, hogy mi a lelkivilága a nernek, összegyűjtöttem pár szempontot. Ezeknek a szempontoknak a kommunikálása, illetve a ner általi torz képviseletének következetes kritikája segíthet a rendszer visszásságainak jobb megértésében, majd a visszásságok megszüntetéséhez szükséges eszközök felsorakoztatásában.

A szempontrendszer persze bővíthető, módosítható.

A ner és tulajdonosa azt gondolja, hogy neki joga van, illetve neki van joga arra hogy:

– alaphelyzetként vegye, hogy több joggal rendelkezik, mint a társadalom egésze, – nála legyen az objektív igazság;

– csak ő határozza meg a társadalommal történő együttműködés játékszabályait;

– bizonyos jogok csak őt illesssék meg, pl. az információ átadásának, vagy visszatartásának joga, – számadással, elszámolásssal csak saját magának tartozzon, illetve döntsön arról, hogy mikor és hogyan álljon a társadalom rendelkezésére (elszámolás);

– elszámolás, beszámolás esetén annyit közöljön csak, amit jónak lát, viszont a társadalomtól (ideértve ellenzéket) teljes nyíltságot, transzparenciát követeljen;

– minden cselekedetéért dicséretet, elismerést várjon, illetve minden arra hivatott cselekedetéért kommunikációval kikényszerítse a dicséretet;

– a társadalomba fojtsa a szót, pl. elhallgattasson civil szervezeteket, kezdeményezéseket;

– a társadalmmal történő viták esetén a vitát egyoldalúan berekeszthesse;

– a társadalomnak a nem a hatalom struktúráiba tartozó képviselői véleményét megkérdőjelezze, személyüket lejárassa, megszégyenítse.

Biztos vannak még további szempontok is, az azonban közös már a fentiekben is, hogy hiányzik belőlük a demokratikusság, az igazságosság és a kölcsönösség. Magyarán, a ner egy autokrata, igazságtalan és elnyomó rendszer. Egy ilyen viszonyrendszerben elég nehéz a konfrontálódás, mind egyéni, mind csoportos, társadalmi szinten. Főleg akkor, amikor a ner szisztematikusan erőszakos természetű. Vagyis a társadalommal szemben erőszakos, leuraló, kontroll alatt tartásra irányuló rendszer, gazdasági, szociális, kommunikációs, sőt érzelmi szempontból is, ráadásul mindezt esetenként fokozottan agresszívan teszi, valahányszor hatalma gyengülésének valamilyen jelét, vagy veszélyét érzékeli (pl. országos szintű választások előtt).

Azt is érdekesnek találom, hogy nem emlékszem olyan példákra az elmúlt kilenc évből, hogy a ner bármilyen cselekedetéért utólag bocsánatot kért volna a társadalomtól. Megfutamodásra, elsunnyogásra, jogi eljárások utáni kártérítéskre volt ugyan pár példa, de valódi és őszinte megbánásra, hibabeismerésre nem emlékszem.

Szívesen látnék a magyar közéletben olyan közösséget, amelyik a fenti, illetve hasonló szempontok elleni megfelelő kezelését képviselnék missziójukként.

másikszempont

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.