Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Részletek a …

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hidegen, hidegen kell.

Egy átlagos melléképülethez nagyszerű sávalapot lehet készíteni C12/24 FN betonból (csak legyen rendben az árok, és a zsaluzat is). A fenti jelölésben a C a normál betonra utal (sűrűsége 2000…2600 kg/m3), melynek esetünkben (28 napos kötés után) legalább 12 N/mm2 nyomószilárdsága lesz, legfeljebb 24 mm-es szemcsenagyságú sóderből keverték ki, és földnedvesen szállítják le. Az otthon kevert beton soha nem lesz olyan homogén, mint amit a keverőüzemekben lehet venni, és még az sem biztos, hogy olcsóbban jön ki, ezért nagyobb munkákhoz érdemesebb venni a betont. Rendeléskor lehetőség van különféle adalékok hozzáadását kérni (pl. kötéslassító, fagyásgátló stb.), ezek természetesen feláras szolgáltatások. Nagyon fontos szabály, hogy a kiszállított betonhoz semmit nem szabad adagolni, sem vizet, sem cementet, meg úgy egyáltalán semmit, mert attól jobb nem lesz, rosszabb minőséget viszont nagyon könnyen el lehet érni így. Betonvasat, fémhálót persze szabad, és gyakran ajánlott is a betonba tenni, ez kötés után a szakítószilárdságot fogja növelni, és normális összetételű betonnál nem is korrodálódik. A tavaly levágott maradék fűtéscsövet, sörösüveget, random köveket, döglött patkányt stb. viszont ne tegyük az anyagba, ügyeljünk ellenben arra, hogy pl. egy deszka végével jól tömörítve dolgozzuk be a helyére, mert a légbuborékok megint csak rontják a szilárdságát. Megfelelő tömörítés esetén a földnedves anyagból is fel fog jönni annyi víz a tetejére, hogy azzal szép simára el lehessen húzni. Tartsuk be a gyártó ajánlásait a kötés időtartama alatti locsolást illetően, különben a kötési folyamat során fellépő hőfejlődés miatt a betonban lévő cement „megég”, ami porózus, málló szerkezetet eredményez.

Nem jó, még hidegebben kell.

Minden ragasztás alapja a tökéletes tisztaság. A ragasztás az illesztéssel kezdődik (törekedjünk a minél kisebb hézagokra, tervezzük meg előre a kötés ideje alatti stabil öszeszorítást is), majd az érdesítéssel folytatódik, de utána tisztítás, tisztítás, tisztítás. Próbáljunk tiszta, száraz, pormentes helyen ragasztani: az asszony talán elhinné, hogy nem nyomjuk bele a pillanatragasztót a levesbe, és a vágódeszka sem fog majd összeragadni a viaszkosvászon terítővel két Coop-os újságon keresztül, deviszont ha és amennyiben ő éppen rántott húst süt, akkor a levegőben szállongó olajos gőzök beszennyezhetik a ragasztani kívánt felületeket (akárcsak a leheletünk, egyébként), és akkor megint szétesik a tegnap lelökött Zsolnay. Amit ugyan a macska lökött le, de az is egy nagyon fontos szabály, hogy egy macskát még büntetésből se kötelezzünk ragasztásra, mert úgysem akarja rendesen megcsinálni. Azért macska.

Hihetetlen, hogy nem megy… Na, majd most.

A kerti gyomnövények jellemzően egy- vagy kétszikűek. Létezik egyszikűekre kifejlesztett gyomirtó, és természetesen kétszikűek ellen bevethető szer is létezik, de ami egyszerre mindkét család ellen jó lenne, az még a szomszéd családot is ki tudná irtani, ezért olyat inkább ne alkalmazzunk. Nagyon fontos szabály, hogy még mielőtt tettlegességig fajulna bennünk a gyomirtás szándéka, gondolkodjunk. Nem baj, ha elakadunk vele, mert az emberek többségének a gondolkodás egyáltalán nem megy, de azért vannak ott a nagyon segítőkész eladók a mezőgazdasági boltokban, hogy ők átlendítsenek minket az ilyesfajta, agymunkára alapozott extrém sportok kihívásain. Meg persze a bolt profitjáért is ott vannak, de ez már egy másik szabály.

Igen, igen, most… Most már eléggé hideg… Uhhhhh…!!!

Szabályok, szabályok. Mindenfelé szabályok vannak; előírások, melyeket vagy a tapasztalat szült, vagy kitartó kutatások, számítások alkottak meg. Napokig tudnék szabályokról mesélni, persze nem fogok, de mindenki tudja (meg), hogy tudnék. Mit gondol, drága Dezső úr: mire nem létezik egyetlen szabály sem? De aranyosan ingatja azt a mulya fejét… Hát, az ország irányítására. Arra bezzeg nincs. Azt mindenki csak úgy csinálja. Valahogy odajut a valaki a legfőbb székhez, és akkor felnyúl a felső polcra, ttte, néz’má’, itt nincs is könyv, nna, akkor ötleteljünk. Emberek millióiból kéne építeni, emberek millióin kéne javítani, emberek millióinak kéne élhető, járható teret adni… És mindezekre nincs egy rohadt szabály sem. Csak leül a valaki a legfőbb székbe, amibe valahogy odajutott, és elkezd ötletelgetni, mer’ ő aztán gondolja valahogy. Csak meg ne tudja mindenki, ugye, mer’ akkor baj lesz. És ötletel, de tudja, hogy majd az őt követő is ötletelni fog, meg az ő követőjének az utóda is ötletelni fog, és mindezt valami homályos okból kifolyólag kormányzásnak hívják, pedig a kormányzás az olyan, hogy lesegeti a kapitány az iránytűt meg a szextánst, és vagy érti, vagy nem, mindenesetre rárajzol arra a drága térképre tollal, és utána azt mondja, hogy két fokkal balra. És ezt egy kapitánynak muszáj jól csinálnia, mert ha nem jön be neki, akkor megeszik bab mellé, hagymával. De aki országot kormányoz, az itt mindig biztos lehet abban, hogy nem fogják megenni, ha angyalszárnyú, szivárványra festett egyszarvút rajzol két kontinens közé nyomvonal helyett, akkor sem.
Tejesen érthetetlen. Meg idegesítő is, igen. De amúgy leginkább teljesen érthetetlen.

El teccett sápadni nagyon… Jöjjön, most már elég hideg. Kicsit hozzáragadt az üveghez a zöldbabos zacskó, de nézze csak, pici hideg víz, hopp, már szét is jöttek. Zöldbab vissza a fagyasztóba, üveg az asztal közepére. Egészségére, Dezső úr. Nem, nem, először maga dobja be… Ez is egy szabály. Majd egyszer a szabályokról is mesélek.

Mogorva