Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Közlekedés

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A fenti címmel elég nehéz közéleti, politikai témát összehozni, azért én megkísérlem. A végén a mesteri átkötés, na az a nemsemmi.

Szóval 25 éve van jogsim, 17 éve vezetek rendszeresen, elsősorban Budapesten, de volt szerencsém külföldön is pár kilométert leróni. Hogyan közlekedem én? Budapesten tanultam a know-how nagy részét, nem tudom ez elég válasz-e? Ha nem, akkor röviden: tempósan, legalábbis én azt hittem. 

Történt tavaly nyáron, hogy megelőztek. Nem először és azóta bőven nem utoljára. Dupla záróvonalon, dombnak fel a Zalában. Nagyot néztem. Nem is feltétlenül azért, mert nem láttam még ilyet, hanem mert teljességgel szükségtelen volt forgalom híján, pár száz méter volt a domb teteje, ahonnan már látni is lehetett volna valamit a másik sofőrnek. Lassan se mentem. Gyors egymásutánban jöttek a hasonló tapasztalatok.

Azóta valami eltört. Más szemmel nézem ezeket az eseteket és rá kellett jönnöm, hogy rengeteg van belőlük. Ülj be az autódba az ország tetszőleges pontján, és garantálom neked a halálközeli élményt negyedórán belül. Hacsak nem te magad okozod azt, illetve fogalmad sincs róla mi történik körülötted. Meg még vannak kivételek, de a lényeget értitek.

Mi a franc történt, teszem fel magamnak a kérdést szinte naponta.

Tudom, hogy több autó van, és azok többet is mennek, út meg nagyjából ugyanannyi, tehát a forgalom nyilvánvalóan növekedett az elmúlt, mondjuk 5 évben. De akkor is! Minden nap, ha beülök, akármilyen rövid vagy kevéssé forgalmas úton ott vannak azok a többiek, akik szerint a sebességhatár, előzni tilos, vagy bármelyik másik szabály és/vagy tábla értelmezhetetlen tabu. Előre is elnézést a motorosoktól, de 10-ből 9-nek nyilván fogalma sincs mennyivel lehet lakott területen, vagy akár azon kívül közlekedni. A dolog nem korlátozódik a motorosokra, csak náluk nagyon kirívó.

Idén nyáron kipróbáltam útjavítás mentén a GPS szerinti 80-at a táblánál. Mindenki, mondom mindenki megelőzött! Mindenki! Engem is bosszant ám ha 130 helyett csak 80-nal lehet menni, sőt olykor én is sietek, de ezt nem engedem meg magamnak.

Az elmúlt nagyjából 5 évben 3 rendőri intézkedést láttam, két piroslámpásat, egy záróvonalon előzőset. 3 db/5 év. Naponta látok 3 olyan manővert, amiért én szívem szerint elvenném a jogsit. Jó, biztos van akit megfog a kamera (amúgy a többség az előre kijelzett traffira is szarik). Mindazonáltal a rendőri jelenlét, pláne intézkedés jelenleg csak szépségtapasz, egy illúzió. Rendőreink csak ülnek az autóikban, és maguk is megszegnek számtalan szabályt. El tudom képzelni, hogy nincs már erre kapacitásuk, látni minden nap a szabálytalankodók tömkelegét. De én sem állítok magamról olyat, amit nem tudok, vagy akarok megcsinálni, pl. hogy szolgálok és védek. Persze ott a nagy kérdés intézkedés során mi a helyzet a differenciált törvény előtti egyenlőséggel, jogszerűséggel? Minek büntessen olyat, aki úgyis megússza, ráadásul még ki is rúgatja?! 

Na, és akkor itt jön a már említett átkötés. Ilyen ez az ember: látja, hogy a főnök, szülő, idősebb megteheti, ő is utánacsinálja kicsiben. Vagyis akarom mondani fejétől bűzlik a hal. Nem tetszik az alkotmány? Átírjuk. Panaszkodik a gyerekkori haver? Helyzetbe hozzuk. Pofátlan az újságíró? Kitiltjuk. Az a kormány, amelyik a liberalizmus-ellenességet tűzte a zászlajára, a liberalizmus legnagyobb szekértolója. Azzal, hogy saját példáján keresztül az egyén felsőbbrendűségét hirdeti a közösség felett, hogy viselkedésével arra biztatja az állampolgárt, ő se tartsa be az íratlan és írott (KRESZ) szabályokat a végső önellentmondásba keveredik, hiszen amíg az ún. rendet hirdeti, saját maga az, aki a rendnek a legjobban alávág, még a saját maga által hozott szabályokat, törvényeket sem képes betartani. Meg nem is akarja, fokozatosan puhatolja ki, meddig mehet el. Megsúgom: bármeddig. Ha egy kormánypárti szavazóval beszélek, nem az a kérdés, hogy lopnak-e a NER-ben, hanem az, hogy többet, vagy kevesebbet mint a szocik! Totális káosz és anarchia amibe sodorják az országot. Az emberek pedig magukkal viszik a frusztrációt a híradóból, és ott adják ki magukból, ahol tudják. Aztán olvashatjuk a cikkeket arról, hogy egyes hétvégék hány halálos áldozatot követeltek az utakon. És persze nem tanulunk belőle semmit.

Mi az extra ezek után? Az, hogy a szabálytalankodók (akivel tudok kommunikálni az eset után, során), egyike sem bánja meg amit tett, képesek még a legképtelenebb szabálysértést is megmagyarázni, vagy legalább megpróbálják. Szörnyű. Mindenki szabálytalankodik, mindenki. De csak nagyon kevesen tanulnak belőle. Manapság meg annál is kevesebben. Azért fontos ez, mert ebbe naponta, hetente több ember belehal. Jómagam pedig sem a gyilkos, sem az áldozat nem akarok lenni, de „egyedül” kevés vagyok ehhez.

Ákos

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.