Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A tudatlanság és a migrációs félelem összefüggése

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

„Parádés indokkal hosszabbította meg a kormány a válsághelyzetet… Most épp nem jönnek a migránstömegek, de ha nem védekeznénk, jönnének – magyarázták. Az újabb hosszabbítás még a vonatkozó törvényeknek sem felel meg.”

„A kormány szerint Magyarország egész területén tömeges bevándorlás okozta vészhelyzet van.”

Az interneten olvasható egyik cikk címe. A cikket már nem olvasom el, mert már tudom, hogy miről szól. Minden nap tele a média ilyen és hasonló néphűlyítő irományokkal. És ekkor eszembe jut, hogy valamikor följegyeztem valahová egy mondást, amely magyarázatot ad arra, hogyan kell a tömegeket a hatalom oldalára állítani. Íme:

…a népet mindig rá lehet venni, hogy kövesse a vezető parancsát… Nem kell mást tenni, mint azt mondani nekik, hogy megtámadták őket, a pacifistákat pedig megbélyegezni, hogy nem elég hazafiak, és ezzel veszélybe sodorják az országot . Ez a világon mindenütt ugyanúgy működik.

Ezt Hermann Göring mondta 1946. április 18-án a nürnbergi per során.

Göringnek és társainak hűséges tanítványai akadnak hazánkban is. A magam tapasztalatából mesélek el három történetet. (Megjegyzem, öreg – 83 éves – beteg ember vagyok, a külvilággal alig érintkezem).

Két évvel ezelőtt kórházban feküdtem, különböző kivizsgálásokra tologattak egy betegszállító kocsiban. Sok helyen kellett várni, beszélgettünk a 40 év körüli betegszállítóval. A kórház épületét nézve kezdett el panaszkodni. Volt mire. Ezután kitért a stadionépítésekre, az értelmetlen és drága beruházásokra, a Mészáros-klánra ….Rákérdeztem, hogy ezek szerint elégedetlen-e a kormánnyal.  Azt felelte, hogy nem, mert legalább megvédenek a migránsoktól. Majd hosszan ecsetelte, hogy egy ilyen migráns családnak nem akármilyen lakást kell biztosítani, mennyit kell nekik fizetni, miközben az ő havi bére milyen alacsony. Kérdeztem, honnan tudja mindezt. Ő meg visszakérdezett, hogy nem nézem-e a tévét, nem hallgatok-e rádiót. Ekkor eszembe jutott, hogy néztem a riói olimpia közvetítéseit, félóránként egyperces hírcsokrot közvetítettek, ezekben pedig kivétel nélkül mindig közöltek valamilyen elrémisztő hírt  a migránsokról. Nagyon ritkán nézek tévét, a királyi tévé adásait soha – ez a sportműsor kivétel. Akinek egyedüli szórakozása a tévézés, az gyakran hallgat ilyen agymosó műsorokat.

Másfél évvel ezelőtt a kerti csapunkkal adódtak gondok, ásni kellett, én pedig a vénség és a betegség miatt nem tudok. Nehezen bár, de sikerült találnunk egy 60 év körüli napszámost, aki vállalkozott rá, el is végezte. Ki-kiültem beszélgetni vele. Szakadatlanul panaszkodott: milyen nehéz a megélhetés, állandó a drágulás, minden rossz. Majd kihúzta magát, és büszkén közölte:  – De legalább migránst nem látok! Rákérdeztem, hogy a helységben található kínai boltok tulajdonosai szerinte nem migránsok? Fölvilágosított, hogy azok dolgoznak, a migránsok viszont nem, csak kapják a rengeteg pénzt.

Szintén két évvel ezelőtt beszéltem egy okos, eléggé művelt, egyedül élő hatvanas nővel. Kétségbe esve panaszkodott, hogy jönnek a migránsok, és hozzá is be fognak költöztetni néhányat, mert egyedül lakik egy négyszobás lakásban. Próbáltam meggyőzni, hogy alaptalan a félelme, de nem sikerült.

Eszembe jutottak mindennapi morgolódásaim okai. Reggel azzal kezdem a napot, hogy bekapcsolom a számítógépet, átnézem a Startlapot. Naponta olvasom azoknak a cikkeknek a címét, amelyek, ahogy a mai divatos mondás szól: „ezerrel terjesztik” a tudatlanságot. Megtudhatnám, ha elolvasnám, hogy Gáspár Evelin, Liptai Claudia vagy  Schobert Norbi… A mindennapi horoszkópból pl. értesülnék, hogy az emberiség 30 %-a – 4 csillagjegy telesírja a zsebkendőjét, más három csillagjegy hűséges – nem hűséges stb. Egy tegnapi cikk címe szerint pedig „4 meglehetősen fura jellel üzennek a szellemek.” Vegyük hozzá azt a sok embert, aki rohan a tévé elé, mert kezdődik a kedvenc sorozata. És az ilyenek indítanak gyűjtést Izaura kiszabadítására! (1986-ban új helyre költöztünk, és amikor a szomszédok, munkatársak megtudták, hogy nem nézzük az Izaurát, úgy néztek ránk, mintha most érkeztünk volna a Marsról.)

Újra beigazolódik  Bertrand Russel mondásának igazsága:

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosok meg tele vannak kételyekkel.   

Vadász

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.