Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Kérek szépen egy kis pénzt, Brüsszel!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Miközben folyamatosan harcra buzdítja ormányunk a népeket Brüsszel ellen, és annyi egyéb ostobaságot is kommunikál, hogy egész napokon keresztül lehetne ezeken rágódni, biztos, ami biztos (majdnem), legutóbb ez év februárjában kunyerált egy kis pénzt a gyűlölt ellenségtől. Az Európai Bizottság szóvivő irodája a Népszava megkeresésére közölte, hogy az eredeti kérvény 800 millió euróról szólt, de később a magyar fél  20 millió euróra módosította ezt az összeget. Amit ki is fizettek.

Tetszik érteni? Mert én nem.

Vajon mire kellett? Gondolom, minden hasonló kérvényt legalább valamilyen módon meg kell indokolni. Vagy nem? Csak lehívom a közös kasszából – ahogy a kisember kivesz egy húszezrest az automatából, ha van a bankszámláján pénz? Furcsa lenne, és úgy tudom, négy év alatt sikerült elkölteni hét évre szóló EU-támogatást. Érdekelne, mire, de majd az OLAF talán kideríti. Esetleg az ő szemükbe nem lehet port és hamis jelentéseket szórni.

– Petikém, mi van azzal a 800 millával? Menni fog?

– Főnök, soknak tűnik. Én persze majd verem az asztalt, de hát tudod, Főnök, mostanában ez kicsit nehezebben megy.

– Na jó, akkor mi legyen?

– Hát, Főnök, kérjünk ötöt, annyit biztosan adnak még, így majdnem utoljára.

– Megőrültél, miniszterem? Vagy nem aludtad ki magad? Nyakamon a kampány, mi a toszt kezdjek azzal az apróval? Gondolkozz! Legalább egy százas kéne, az is mind elmegy majd apróságokra…

– Esetleg 10 milla? Kis összeg nekik, kerek is, talán gond nélkül átmegy, észre sem veszik.

– Te, Peti, én leváltalak, ha szórakozni merészelsz velem. Most mondtam, mennyi mindent kell csinálni, hát mégis miből? A sajátunkból, az adókból? Az most nem megy, te is tudod.

– Főnök, botrány nélkül 20 millánál többet nem fognak adni. Kérdezősködtem, ez most biztos, nem tehetek semmit.

– Na jó, ha nincs ló… de ha nem kapjuk meg, isten bizony kirúglak!

Petike nem lett kirúgva, a pénz megjött. Február régen volt – igaz, az nem világos számomra, mikor fizetettek a gazok: az EP-választások előtt vagy után? Az elsőre tippelek.

Annyira életszagú történetnek tűnik, nem? Ha éppen nincs pénzem mondjuk egy autóra vagy egy kampányra vagy egy újabb nagyszerű stadionra, akkor kölcsönkérek. Ha van bankom, és ad, akkor attól. A magyar kormánynak az európai országok közös kasszája az egyik bankja. Lehet, hogy a nyolcszázat Putyintól kérték? Aminek a fejében csak egy kis szívességgel kellett szolgálni? Mondjuk, egy kis ingatlan és diplomáciai védettség formájában? De valószínű, hogy elszakadtam a valóságtól, és beszéljünk csak a kapott összegről. Mire kértek 800-at, majd később csak annak 2,5 százalékát? Miért módosították önként és dalolva az eredeti kérvényt?

Nem tudhatom. Ha nekem cipő kell, azt nem tudom megvenni egy kifli árából. (Mondjuk sok kiflire, száraztésztára elég a 20 milla euró, ez tény.)

Ha valaki tudja, árulja már el, legyen szíves, nagyon érdekelne. Mint minden cseppje annak a tengernyi pénznek, amit ormányunk elsíbolt.

Horn Anna

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.